Război în Ucraina, ziua 659. Rusia amenință direct România, potrivit unui anunț publicat, miercuri, 13 decembrie, de Ambasada Federaţiei Ruse la București. Mai exact, Moscova susține că dacă avioanele F- 16 folosite de Kiev vor decola de pe teritoriul României, va considera că țara noastră participă la conflict.
În acest context, Rusia va fi „obligată să ia măsuri adecvate”. Afirmația a fost făcută, miercuri, de şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov. Pe lângă România, amenințarea vizează și Polonia și Slovacia.
„Utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, a transmis Ambasada Rusiei la București, potrivit News.ro.
Declarația acestuia a fost făcută după ce purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Moscova, Maria Zaharova, a făcut afirmații potrivit cărora este posibil ca avioanele F-16, transferate Ucrainei, să decoleze din bazele aeriene ale țărilor menționate.
Zaharova a ținut să precizeze că aerodromurile de pe teritoriul Ucrainei au suferit distrugeri semnificative. Ulterior, a apărut intervenția de miercuri de la OSCE a ambasadorului Konstantin Gavrilov, care a vorbit și despre „amenințarea Occidentului la adresa Rusiei”.
„Am auzit deja comentarii potrivit cărora, în condiţiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene pot efectua ieşiri din bazele aeriene din Polonia, România şi Slovacia.
Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze”, a mai spus Konstantin Gavrilov.
În luna noiembrie, România a inaugurat la Baza Aeriană 86 Feteşti centrul de instruire pentru pilotarea avioanelor F-16. Aici vor fi pregătiți piloți români, care vor învăța cum să opereze aeronavele, dar și piloți din aviații aliate, printre care și ucraineni.
Amintim că, recent, țara noastră a cumpărat 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro. „Vânzarea întărește şi modernizează apărarea unei naţiuni aliate, care are Ucraina ca vecin”, declara ministrul Apărării din Norvegia, Bjorn Arild Gram, în luna noiembrie.