News

UE a ajuns la mâna pro-rusă a Ungariei. Viktor Orban poate deraia summit-ul Consiliului European pentru Ucraina

Aderarea Ucrainei la UE și ajutoare pentru Kiev. Macron se roagă de Viktor Orban pe ultima sută, înaintea summit-ului Consiliului European
07.12.2023 | 13:19
UE a ajuns la mana prorusa a Ungariei Viktor Orban poate deraia summitul Consiliului European pentru Ucraina
Emmanuel Macron caută un compromis cu Viktor Orban pentru Ucraina, înaintea summit-ului Consiliului European / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Franței, Emmanual Macron, îl primește joi seara pe premierul maghiar Viktor Orban în cadrul unui „dineu de lucru” în încercarea de a-l convinge pe liderul de la Budapesta să renunțe la linia sa pro-rusă în legătură cu ajutoarele suplimentare pentru Ucraina, înaintea unui summit crucial pentru Kiev.

Vânt de panică pe coridoarele UE

Uniunea Europeană se află în modul de panică, cu o săptămână înainte de un summit cheie în care se vor discuta decizii importante pentru viitorul Ucrainei. Motivul este de acum unul cunoscut: Viktor Orban. La fel ca în martie, președintele Republicii Franceze îl va primi pe Viktor Orban la Palatul Elysee pentru a discuta o serie de subiecte care se vor afla pe agenda summitului Consiliului European programat pentru 14 și 15 decembrie.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără „sprijinul european pentru Ucraina” și chestiuni „legate de extinderea și reforma” UE, a precizat președinția franceză într-un comunicat de presă. În timp ce Orban și-a menținut poziția pro-rusă de la începutul conflictului din Ucraina, el a făcut cunoscut recent că se va opune pachetului de 50 de miliarde de euro cerut de Comisie pentru Kiev, precum și deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

În opinia sa, „propunerea Comisiei Europene de deschidere a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită”, a insistat el pe X (fostul Twitter). „În loc să finanțăm războiul, ar trebui să consacrăm în sfârșit resursele Europei pentru a face pace”, a adăugat el, în opoziție cu acest nou ajutor european.

ADVERTISEMENT

Veto în mâna lui Viktor Orban

Totuși, pentru a fi validate, aceste decizii ale Consiliului European necesită unanimitatea celor 27 de membri ai Uniunii. Prin urmare, ele nu ar rezista unui veto din partea Budapestei, pe care Viktor Orban l-ar putea scoate din pălărie la următorul summit, lucru de care se tem autoritățile europene. Pentru a evita acest scenariu, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat la Budapesta la sfârșitul lunii noiembrie pentru a încerca să-l facă pe Orban să se răzgândească.

În zadar: într-o scrisoare datată luni, 4 decembrie, Viktor Orban i-a cerut lui Michel să elimine de pe agenda summitului de săptămâna viitoare sprijinul bugetar pentru Kiev și deschiderea procedurilor de aderare la UE. Macron ar putea, la rândul său, să încerce să îl convingă pe președintele ungar sau să găsească un compromis. Orban, care este mai degrabă în favoarea unui „acord de parteneriat strategic cu Ucraina” decât a unei aderări, este de asemenea în favoarea unui fond de ajutor la care să contribuie statele membre, astfel încât fiecare țară să plătească „suma pe care o dorește”, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

Germania: „Nu avem timp pentru jocuri”

Orban așteaptă, de asemenea, deblocarea fondurilor europene înghețate de UE, care așteaptă progrese în lupta împotriva corupției și în ceea ce privește independența justiției în Ungaria. Primul ministru ungar are o poziție atât de tranșantă în ceea ce privește Ucraina – și multe altele – încât diplomații și oficialii UE se străduiesc să vadă ce sau cine ar putea să-l facă să se răzgândească.

Aici a intrat în scenă Emmanuel Macron, un președinte care vrea să apară ca un lider care nu se ferește niciodată de o provocare diplomatică. „Nu avem timp pentru jocuri în acest moment”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock la începutul acestei săptămâni. „Dacă ne aflăm într-o situație în care pacea în Europa este atacată, atunci trebuie să facem tot ceea ce putem în fiecare zi și în fiecare oră pentru a ne proteja poporul și, cu atât mai mult, poporul ucrainean”.

ADVERTISEMENT

Ungaria: „Poziția noastră asupra Ucrainei nu s-a schimbat”

Cu toate acestea, Orban amenință să deraieze summitul, după ce a precizat în două scrisori adresate președintelui Consiliului European, Charles Michel, că se opune negocierilor de aderare cu Kievul și că dorește, în schimb, să aibă o dezbatere strategică despre sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina.

Deși Orban a mai ținut blocul comunitar ostatic și înainte, trei diplomați europeni de rang înalt au recunoscut că, de data aceasta, lucrurile sunt diferite – miza este mare, momentul este sensibil, iar atitudinea Ungariei merge dincolo de simpla dorință de a avea mai mulți bani de la UE. „Am ajuns la un stadiu în care a crede că Orban cere doar mai mulți bani este o viziune optimistă”, a declarat un diplomat UE de rang înalt căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, scrie Politico.

Vorbind cu reporterii la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, secretarul de stat ungar pentru diplomație și relații publice, Zoltán Kovács, a combătut cu fermitate ideea că Orban ia o astfel de poziție pentru a determina Consiliul European să deblocheze miliarde de euro din bani europeni care rămân pe loc din cauza problemelor legate de statul de drept la Budapesta.

„Poziția noastră privind Ucraina, poziția noastră privind revizuirea MFF (bugetul pe termen lung al UE) și multe alte chestiuni vor rămâne neschimbate, indiferent de ceea ce se întâmplă cu fondurile”, a declarat Kovács.

Marje de negociere

Diplomații nu sunt de acord dacă liderul ungar este hotărât să deraieze sprijinul pentru Ucraina sau dacă încearcă „doar” să șantajeze Bruxelles-ul. În timp ce unii diplomați și oficiali ai UE plănuiesc deja soluții de rezolvare sau încearcă să contracareze comentariile negative care ar urma unui eșec al Consiliului European de săptămâna viitoare, alții rămân optimiști că vor găsi o cale de ieșire. Macron face parte din acest din urmă grup.

În timpul unei cine la Paris, Macron speră că el și Orban pot ajunge la un compromis înainte de săptămâna viitoare. „Ungurii adoptă poziții dure, își construiesc pârghii de negociere. Dacă fac acest lucru, este pentru a-i oferi lui Viktor Orban marje de negociere. Acum intrăm într-o fază mai activă a negocierilor, cu discuții la nivel mai înalt (între Orban și Macron)”, a declarat un diplomat francez.

„Ceea ce face Ungaria acum are sens doar dacă este vorba de a găsi o cale de ieșire”, a adăugat diplomatul francez. Potrivit mai multor oficiali francezi, decizia lui Orban de a accepta invitația lui Macron fost un semn pozitiv în sine. Diplomații din alte țări ale UE au salutat în general încercarea de compromis a lui Macron, care vine înaintea unei reuniuni maraton a reprezentanților blocului la UE de duminică, unde speră să construiască un compromis înainte ca liderii UE să se îndrepte spre Bruxelles.

„Macron are o slăbiciune pentru băieții răi”

Dar întâlnirea cu liderul de la Budapesta a atras și critici, având în vedere că Macron a mai încercat, și nu a reușit, să creeze compromisuri. „El continuă să încerce și continuă să eșueze. A încercat cu Trump, apoi cu Putin, și încearcă de acum cu Orban”, a declarat un alt diplomat UE, adăugând că prețul acestei ultime relații speciale sunt concesii făcute lui Orban, care au slăbit UE. „Continuă să hrănească monstrul și se întreabă de ce se întoarce mai gras și cere mai mult”. Un oficial de la Paris a recunoscut că „Macron are o slăbiciune pentru băieții răi. Îl provoacă din punct de vedere intelectual”. Dar nu doar Parisul crede că un compromis este încă posibil.

Pentru unii diplomați ai UE, tensiunile cu Ungaria au devenit o tradiție anuală, deoarece Budapesta încearcă să își folosească dreptul de veto în Consiliul European pentru a obține concesii sau mai multe fonduri de la Comisia Europeană. În cel mai rău caz, în cazul unui eșec, discuțiile pot fi reluate la un summit în ianuarie sau martie. Un oficial de rang înalt al UE a declarat că există încă căi pentru un acord. „Fiecare acțiune pe care am văzut-o până acum din partea premierului Orban a fost întotdeauna gândită și a existat o cale de reolvare pentru el”.

„Adevărul e că Orban ajută Rusia”

Din ce în ce mai mult, însă, o a doua gândire, mai pesimistă, preia controlul. Rezultatul summitului este „incert”, a declarat Willem Van de Voorde, ambasadorul Belgiei la UE, în cadrul unui eveniment. Belgia va prelua în curând președinția Consiliului. Modul de abordare a lui Orban poate fi un subiect care divizează, dar acțiunile premierului maghiar îi pot stârni pe mulți, mai ales că o lipsă de consens în privința discuțiilor cheie despre Ucraina ar afecta imaginea UE la nivel mondial.

„De ce discutăm despre mintea lui Orban? Nu contează dacă o face pentru bani sau pentru principii. Adevărul este că el ajută Rusia. Ar trebui să ne întrebăm cum să acționăm”, a declarat un alt oficial UE, care a susținut că liderul de la Budapesta ar trebui confruntat, nu calmat.

Pe coridoarele puterii, diplomații au luat în considerare planuri alternative – cum ar fi trimiterea liniei de salvare de 50 de miliarde de euro către Ucraina fără un acord universal, ocolind astfel veto-ul Ungariei. Michel ar putea, de asemenea, să organizeze un alt summit la începutul anului viitor, unde ar putea încerca din nou.

Oricum ar fi, titlurile de ziare care susțin că UE suferă de o delăsare din cauza Ucrainei sau că blocul se dezintegrează ar fi inevitabile. „A vorbi de o situație jenantă ar fi un eufemism”, a declarat Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului estonian de Externe. Vseviov a subliniat că, într-un moment atât de crucial pentru Ucraina și pentru securitatea europeană, este imperativ ca acest Consiliu European să fie un succes. Dacă va fi necesar, a spus el, liderii UE vor trebui să facă câteva nopți albe. „Nu avem de ales. Trebuie să luăm aceste decizii”.

ADVERTISEMENT