News

Război în Ucraina, ziua 661. Bombardamente în Herson și Nikopol. Ungaria a blocat ajutorul european pentru Kiev

Război în Ucraina, ziua 661. Forțele ruse au atacat Herson și Nikopol. Ce condiție pune Viktor Orban pentru a debloca ajutorul UE?
16.12.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 661 Bombardamente in Herson si Nikopol Ungaria a blocat ajutorul european pentru Kiev
Război în Ucraina, ziua 661. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 661. Au fost noi bombardamente în Herson și Nikopol, potrivit autoritățior de la Kiev. Șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, spune că au fost 102 atacuri, fiind trase 673 de obuze.

Război în Ucraina, ziua 661. Continuă luptele în Herson și Nikopol

Din păcate, atacul asupra Hersonului s-a soldat cu un mort și cel puțin două persoane rănite. Au fost distruse întreprinderi, locuințe ale oamenilor, dar și un terminal de cereale, conform forțelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

„În ultima zi, inamicul a lansat 102 atacuri, trăgând 673 de obuze din mortiere, artilerie, Grad, tancuri, avioane și UAV-uri. Inamicul a tras 30 de obuze asupra orașului Kherson”, a transmis Prokudin.

Bombardamente au fost raportate și în orașul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk. Forțele ruse au avariat și aici clădiri rezidențiale, mașini, garaje și linii electrice. Două persoane au fost rănite. Vorbim de o adolescentă, în vârstă de 16 ani, și o femeie de 83 de ani.

ADVERTISEMENT

Budapesta a blocat ajutorul UE de 50 de miliarde de euro

După ce Consiliul European a anunțat în mod oficial că vor fi deschise negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, Ungaria a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat de UE Kievului.

Amintim că Viktor Orban a ales să iasă din sala de negocieri, în timp ce se anunța decizia referitoare la discuțiile privind negocierile de aderare pentru cele două state. Ulterior, a anunțat blocarea finanțării.

ADVERTISEMENT

În urma refuzului, premierul Olandei, Mark Rutte, a comentat poziția lui Orban cu privire la refuzul de a fi acordat acest sprijin financiar Ucrainei: „Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni.

Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări. Viktor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

În schimb, Victor Orban susține că va debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro, dacă Uniunea Europeană va aloca Budapestei fondurile înghețate. Este vorba de cele 30 de miliarde de euro pe care UE i-a blocat pentru încălcarea principiilor statului de drept în țară.

 

 

ADVERTISEMENT