News

Rusia: UE vrea să enerveze Kremlinul prin decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Ungaria, lăudată de Peskov

Rusia susține că UE vrea să enerveze Kremlinul. Reacția vine după ce Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare.
15.12.2023 | 20:40
Rusia UE vrea sa enerveze Kremlinul prin decizia de a incepe negocierile de aderare cu Ucraina si Moldova Ungaria laudata de Peskov
Rusia: UE vrea să enerveze Kremlinul. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rusia susține că UE vrea să enerveze Kremlinul, după ce a făcut publică decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Declarația a fost făcută, vineri, de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Rusia susține că UE vrea să enerveze Kremlinul

Reacția Moscovei vine în urma anunțului de joi al liderilor Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis pe platforma de socializare X, că vor fi deschise negocierile cu cele două state. Mai mult, Consiliul European a acordat Georgiei statutul de candidat.

ADVERTISEMENT

În acest context, Dmitri Peskov a catalogat această decizie drept una „absolut politizată”. El susține că nici Republica Moldova, nici Ucraina, nu ar îndeplini criteriile necesare privind aderarea la UE.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului mai spune că această mișcare ar pute duce la o destibilizare a UE. “Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorinţa UE de a demonstra sprijin pentru aceste ţări.

ADVERTISEMENT

Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE. Din moment ce trăim pe acelaşi continent cu UE, noi, bineînţeles, urmărim îndeaproape acest lucru”, a transmis Peskov, potrivit Reuters.

Viktor Orban a fost lăudat de Dmitri Peskov

Totodată, Dmitri Peskov a lăudat Ungaria pentru decizia de a se opune. Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a încercat să îi convingă pe liderii europeni să nu aprobe deschiderea negocierilor cu cele două țări.

ADVERTISEMENT

Astfel, în timpul summitului desfășurat joi la Bruxxeles, Orban a părăsit sala în timp ce se anunța decizia privind discuțiile de aderare. Ulterior, Ungaria a reușit să blocheze finanțarea de 50 de milioane de euro acordată de UE pentru Ucraina.

„Aşteptând ca cineva să iasă la o cafea, pentru ca în absenţa sa, să poată impune o anumită decizie – dacă acest lucru este adevărat, atunci este o practică unică. (…)

ADVERTISEMENT

Spre regretul nostru, deseori, dorinţa (UE) de a demonstra această voinţă politică este dictată în multe feluri de dorinţa de a enerva şi mai mult Rusia. Și de a antagoniza UE în raport cu Rusia”, a adăugat Peskov, cu privire la acest moment.

 

ADVERTISEMENT