News

Război în Ucraina, ziua 691. Kievul ar putea primi avioane franceze Mirage. Bilanțul primelor 23 de luni de luptă

Ucraina se bucură în continuare de sprijinul statelor europene. Franța urmează să livreze Kievului avioane de producție proprie.
15.01.2024 | 06:32
Razboi in Ucraina ziua 691 Kievul ar putea primi avioane franceze Mirage Bilantul primelor 23 de luni de lupta
Avioanele de vânătoare Mirage 2000D ar putea ajunge la forțele aeriene ale Ucrainei, în cursul anului 2024 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aeronavele militare franceze ar putea ajunge în Ucraina în 2024, iar acestea vor crește forța aeriană a Kievului, urmând a fi folosite alături de avioane americane și rusești.

Avioanele franceze vor fi operate alături de cele americane și rusești

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk a declarat duminică, pe Telegram, că Ucraina se bazează și pe avioane de producție franceză Mirage 2000D.

ADVERTISEMENT

„Prin urmare, alături de F-16, pe cer vor opera și MiG-29, și este posibil ca și capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie ajutate de Mirage-2000D, iar avioanele de atac Su-25 să fie întărite de A-10 Thunderbolt II”, a spus oficialul ucrainean citat de Reuters.

Aeronavele Mirage 2000D, testate în Irak, Siria și Afganistan

Mirage 2000D este o variantă a avionului de vânătoare multirol Mirage 2000, dezvoltată special pentru misiuni de atac la sol și bombardament. Această variantă este optimizată pentru a sprijini operațiunile terestre și pentru a transporta o varietate de armament pentru atac la sol.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2021, Franța a început modernizarea aeronavelor Mirage 2000D, care continuă să fie folosite de forțele aeriene ca sprijin pentru escadrilele Rafale.

Anterior, Franța testase avioanele Mirage 2000D pe teatrele de operațiuni NATO din Afganistan, precum și în misiuni în Siria, Libia sau Irak.

ADVERTISEMENT

Tot duminică, miniștrii de externe francez și german au avut o declarație comună prin care și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. ”Trebuie să-i susținem pe ucraineni atât timp cât va fi necesar”, a declarat Stephane Sejourne, noul ministru francez de externe.

Ce pierderi a suferit Rusia, în aproape doi ani de război

În altă ordine de idei, un bilanț publicat de armata ucraineană arată că Rusia a pierdut 370.000 de soldați în cele 23 de luni de război în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Potrivit Statului Major de la Kiev, forțele trimise de Vladimir Putin au suferit pierderi importante și pe alte planuri. Un număr de 6.000 de tancuri, 11.000 de blindate de luptă și 9.000 de piese de artilerie ar fi fost neutralizate de armata ucraineană.

ADVERTISEMENT