News

Cine este românul reținut în Libia de către autoritățile de la Tripoli. Bărbatul este veteran al războiului din Afganistan

Bărbatul cu cetățenie română reținut de către autoritățile libiene este constănțean care a fost militar profesionist și a luptat în Afganistan.
15.04.2023 | 16:46
Cine este romanul retinut in Libia de catre autoritatile de la Tripoli Barbatul este veteran al razboiului din Afganistan
Mihai Codrin Călin a fost arestat de autoritățile libiene/ Sursă foto: focuspress.ro
ADVERTISEMENT

Bărbatul care a fost reținut de către autoritățile de la Tripoli este un constănțean, Mihai Codrin Călin. Inițial, s-a crezut că acesta fost răpit, însă ulterior Ministerul Afacerilor Externe a precizat că se află în custodia autorităților libiene, scrie focuspress.ro.

Mihai Codrin Călin este un fost scafandru, care a fost și militar profesionist. În această din urmă calitate, el a făcut parte din trupele trimise pe teatrul de operațiuni din Afganistan de către Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a demisionat în 2018 din cadrul forțelor armate pentru un loc de muncă într-o companie de pază și securitate. Din acest motiv, el a asigurat protecția personalului misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission).

Ministerul Afacerilor Externe a făcut demersuri pentru clarificarea situației românului și eliberarea sa, acesta fiind reținut, se pare, din cauza unor probleme legate de documentele de călătorie pe care le-a prezentat autorităților din Libia.

ADVERTISEMENT

MAE menţionează că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităţilor libiene”, a informat ministerul.

Libia, o țară nesigură pentru străini

Pentru Libia MAE a emis de mai multă vreme o alertă de călătorie prin care li se cere românilor să nu facă deplasări în Libia sau, dacă sunt deja acolo, să părăsească imediat teritoriul acestei țări care se confruntă de mai mulți ani cu un război civil.

ADVERTISEMENT

Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor”, se arată în alerta de călătorie menționată.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”