News

Avioane F-16 și rachete SCALP pentru Ucraina, în locul calendarului aderării la NATO. Biden: „Putin a pierdut deja războiul”

Ce vor schimba avioanele F-16 și rachetele SCALP pentru soldații din Ucraina. Vladimir Putin reia marota „amenințării NATO”
14.07.2023 | 16:47
Avioane F16 si rachete SCALP pentru Ucraina in locul calendarului aderarii la NATO Biden Putin a pierdut deja razboiul
Avioanele F-16 și rachetele SCALP nu vor face minuni dar important este că ele vor putea fi folosite de armata Ucrainei / Foto: colaj Hepta
ADVERTISEMENT

La summitul NATO de la Vilnius, Franța a anunțat trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune, în timp ce Kievul salută crearea unei coaliții de țări care vor antrena piloți ucraineni de avioane de luptă F-16. Ucraina a fost în centrul centrul atenției la summitul NATO din Lituania din 11-12 iulie. Dacă Alianța Atlantică refuză pentru moment să primească Kievul în cercul său, două anunțuri au fost făcute unul după altul: instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și trimiterea de către Franța a rachetelor de croazieră SCALP în Ucraina.

Coaliția F-16: 11 țări vor antrena piloții ucraineni

La aproape două luni de la solicitarea Marii Britanii, a fost creată oficial o coaliție de 11 țări gata să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16. Prezent în capitala Lituaniei, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, le-a mulțumit omologilor săi europeni și canadieni care au semnat acordul. Mai exact, „piloții, tehnicienii și personalul auxiliar ucrainean vor participa la un program de instruire” pe avioane F-16. Alte aeronave ar putea fi, de asemenea, afectate.

ADVERTISEMENT

De câteva luni, Kievul cere avioane F-16, în special pentru a-și însoți contraofensiva împotriva armatei ruse. „Este nevoie de cel mult între 4 și 6 luni pentru a instrui piloți care au deja experiență”, subliniază Leo Peria-Peigne, cercetător în capabilități prospective și arme convenționale la institutul francez Ifri. În plus față de cei doi piloți alocați pe aeronavă, există o duzină de mecanici, care vor trebui, de asemenea, să primească instruire. Prin urmare, avioanele F-16 cu însemne albastre și galbene nu ar fi operaționale, în cel mai bun caz, înainte de sfârșitul anului.

F-16 sau când cantitatea devine calitate

Chiar dacă nu face parte din aeronavele de ultimă generație, F-16 are ca atuuri capacitatea multirol (luptă, recunoaștere, bombardament) și numărul de unități produse: peste 4.000 de la sfârșitul anilor 1970, dintre care 1.500 sunt încă în serviciu. Suficient pentru a-i asigura suport logistic, cu un număr semnificativ de piese de schimb, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

Cu aeronava americană cu un singur motor evoluând pe cerul ucrainean, Kievul ar putea proteja infrastructura strategică a țării și, de asemenea, ar putea lovi adânc în dispozitivul rusesc. „Ei pot transporta bombe și rachete mai precise pentru a viza depozitele logistice sau centrele de comandă”.

Un rol consacrat cândva lansatoarelor de rachete HIMARS, dar care tinde să fie redus în fața unei armate ruse care se adaptează îndepărtând din apropierea frontului aceste puncte nevralgice, în afara razei de acțiune a loviturilor. „Dacă Ucraina primește treizeci de avioane F-16, ar fi deja bine”, a spus Leo Peria-Peigne. Acesta din urmă consideră că Olanda și Danemarca, membre ale acestei coaliții F-16, ar putea fi principalii furnizori. Cele două țări au 213 și, respectiv, 62 de aeronave de acest tip.

ADVERTISEMENT

Mâna lungă a rachetelor SCALP

Rachetele SCALP: acesta este celălalt mare anunț făcut la summitul NATO: „Pentru a permite Ucrainei să-și apere mai bine teritoriul, Franța își va spori livrările de arme și echipamente, cu noi rachete care vor permite lovituri în adâncime”, a anunțat miercuri Emmanuel Macron pe Twitter. Aceste noi rachete sunt SCALP, numele francez pentru rachtetele Storm Shadow britanice. Prin urmare, Franța calcă pe urmele Marii Britanii, care a furnizat Kievului acest tip de armă în luna mai a anului trecut.

Potrivit producătorului său MBDA, racheta de croazieră are o rază de acțiune de 250 km. „Aici, din nou, este o chestiune de a lovi în adâncimea locațiilor strategice”, spune Leo Peria-Peigne. „Storm Shadow / Scalp au fost puse în funcțiune cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Franceze în 2003 și au fost folosite în Golf, Irak și Libia”, informează pe site-ul său industriașul, care nu comunică numărul de rachete livrate. Din nou, Leo Peria-Peigne rămâne pesimist cu privire la numărul de rachete SCALP care pot fi furnizate Ucrainei: „Trebuie să mai rămână aproximativ 300 în armata franceză în așteptarea succesorului său. Nu toate vor fi trimise în Ucraina, putem conta pe 50 în cel mai bun caz”.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii pot adapta SCALP sub aripile F-16

Cercetătorul Ifri consideră că este posibil ca avioanele F-16 să poată transporta rachete Scalp sub aripile lor. „Ucrainenii au reușit deja să integreze rachete Storm Shadows pe aeronavele lor de origine sovietică, nu văd de ce nu ar putea face acest lucru cu două echipamente la standardele NATO”. Dacă cele două anunțuri, însoțite de noi livrări de arme, arată sprijinul arătat de țările NATO pentru Ucraina, utilizarea rachetelor SCALP și avioanelor F-16 nu este un punct de cotitură în conflict. „O armă nu este în sine un schimbător de jocuri”, spune Leo Peria-Peigne, „mai presus de toate, contează utilizarea ei”.

Putin revine cu marota „amenințării NATO”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o zi după summitul Alianței de la Vilnius, că aderarea Ucrainei la NATO va escalada tensiunile internaționale. „Sunt sigur că acest lucru nu va îmbunătăți securitatea Ucrainei și, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă și va duce la tensiuni suplimentare pe scena internațională”, a declarat Putin la televiziunea rusă în marja unui forum tehnologic.

El a adăugat că „amenințarea aderării Ucrainei” la NATO a fost tocmai „unul dintre motivele” intervenției militare a Rusiei în această țară, în februarie 2022. Declarația lui Putin vine la o zi după summitul NATO de la Vilnius, Lituania, unde Ucrainei i s-a oferit sprijin militar pe termen lung, dar nu și perspective de integrare timpurie în Alianță.

Întrebat despre promisiunile făcute Kievului privind noile arme din Occident, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, Vladimir Putin a răspuns că aceste arme „produc daune dar că nu se întâmplă nimic decisiv în zona de luptă atunci când sunt folosite”. „Livrarea de noi arme nu va face decât să agraveze situația și să o înrăutățească pentru partea ucraineană, ceea ce nu va face decât să inflameze conflictul”, a adăugat președintele rus, scrie TVA Nouvelles.

Biden: Putin a pierdut deja războiul

Președintele rus Vladimir Putin „a pierdut deja războiul” din Ucraina, a declarat joi omologul său american, Joe Biden, estimând că Moscova va negocia în cele din urmă împotriva contraofensivei ucrainene. „El ar putea pune capăt războiului mâine, ar trebui doar să spună: mă opresc”, a declarat președintele american în timpul unei vizite în Finlanda pentru a sărbători recenta aderare la NATO a țării nordice vecină cu Rusia.

„Dar nu există nici o posibilitate ca el să câștige războiul din Ucraina … El a pierdut deja războiul”, a spus Biden, subliniind lipsa de resurse și dificultățile economice ale Rusiei. În ciuda lipsei de progres în contraofensiva ucraineană pe front, președintele american s-a declarat convins că aceasta va duce la o cerere de negocieri din partea Moscovei. „Sper, și aceasta este așteptarea mea, că Ucraina va face progrese semnificative în ofensiva sa și că acest lucru va duce la o soluționare negociată la un moment dat”, a spus liderul american în vârstă de 80 de ani.

Confruntat cu dezamăgirea afișată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că nu a avut un calendar precis privind aderarea țării sale la NATO la summitul alianței de marți și miercuri de la Vilnius, Joe Biden a reiterat promisiunea americană de aderare. „Întrebarea nu este dacă ar trebui sau nu să adere la NATO, ci când ucrainenii se pot alătura și se vor alătura NATO”, a spus chiriașul Casei Albe,  a doua zi după summitul NATO, unde nu a fost prezentat niciun calendar pentru o astfel de aderare.

ADVERTISEMENT