News

Război în Ucraina, ziua 708. Uniunea Europeană a aprobat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev

Război în Ucraina, ziua 708. Armata ucraineană a lansat noi atacuri asupra Peninsulei Crimeea. Mai multe rachete au vizat un aerodrom.
01.02.2024 | 13:12
Razboi in Ucraina ziua 708 Uniunea Europeana a aprobat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev
Război în Ucraina, ziua 708. Armata ucraineană, atac cu rachete în Crimeea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-02-2024
11:16

Uniunea Europeană va ajuta Ucraina cu 50 miliarde de euro

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au convenit asupra unui sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, ajutor care până acum fusese blocat de premierul Ungariei, Viktor Orban. Anunțul a fost făcut de Charles Michel, președintele Consiliului European

“Avem un acord. Unitate. Toţi cei 27 de lideri au căzut de acord asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE”, a transmis Charles Michel.

“Acest lucru garantează o finanţare stabilă, pe termen lung şi previzibilă pentru Ucraina. UE îşi asumă leadershipul şi responsabilitatea de a sprijini Ucraina; ştim care este miza”, a completat reprezentantul Consiliului European.

Război în Ucraina, ziua 708. După ce în trecut a vizat podul Kerci, armata ucraineană a lansat un nou atac masiv cu rachete în Crimeea. Ținta a fost un aerodrom.

Război în Ucraina, ziua 708. Armata ucraineană, atac cu rachete în Crimeea

Miercuri, 31 ianuarie, Aerodromul Belbek din Crimeea a fost lovit cu rachete, într-o operaţiune militară ucraineană. Un anunț în acest sens a venit de la comandantul Forţelor Aeriene ucrainene.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20 de rachete au fost doborâte deasupra Crimeei şi Mării Negre şi resturi din aceste rachete au căzut în perimetrul unei unităţi militare ruse în zona oraşului Sevastopol, relatează Sky News.

Rușii spun că apărarea antiaeriană rusă a distrus 17 rachete ucrainene deasupra apelor Mării Negre şi alte trei deasupra peninsulei Crimeea. ”Resturi de rachete ucrainene au căzut pe teritoriul unei unităţi militare din apropierea localităţii Liubímovka în Republica Crimeea. Aeronavele (staţionate la baza aeriană) nu au suferit pagube”, mai afirmă ministerul rus. Această unitate militară se află lângă aerodromul militar Belbek.

ADVERTISEMENT

Brigada 204 de Aviație Tactică din Sevastopol a efectuat o lovitură asupra aerodromului Belbek, pe care unitatea îl folosise ca bază înainte ca Rusia să anexeze peninsula”, a spus Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene.

Un videoclip postat de Oleshchuk în online pare să arate mai multe explozii la aerodromul situat în partea de sud-vest a peninsulei, lângă principala bază navală a Rusiei, la Sevastopol.

ADVERTISEMENT

UE, ajutor de 21 de miliarde de euro pentru Kiev

În cei aproape doi ani de la începutul invaziei ruse, Uniunea Europeană și statele sale membre au oferit Ucrainei echipamente militare, arme și muniții în valoare de 28 de miliarde de euro. În acest an, alte 21 de miliarde de euro vor ajunge la statul vecin din partea blocului comunitar.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat acest lucru la o conferință de presă la Bruxelles miercuri, 31 ianuarie, în urma reuniunii informale a miniștrilor apărării din UE, potrivit Ukrinform.

ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei Ucrainei, din februarie 2022, Uniunea Europeană și statele sale membre au furnizat și plasat 28 de miliarde de euro de echipament militar pentru Ucraina. Recent, am întrebat statele membre despre angajamentele lor pentru acest an.

Încă nu am un răspuns complet, dar multe state membre și-au trimis contribuțiile și pot spune că, cel puțin, vor fi bugetați 21 de miliarde de euro pentru 2024 pentru asistența militară pentru Ucraina”, a afirmat, joi, Borrel.

ADVERTISEMENT