News

Tensiunile se amplifică, Ungaria anunţă că nu va sprijini planul de ajutor UE pentru Ucraina. Condiția impusă de Viktor Orban

Viktor Orban anunță că Ungaria nu va sprijini planul de ajutor UE pentru Ucraina până când Kievul nu va restabili drepturile minorității maghiare.
25.09.2023 | 18:00
Tensiunile se amplifica Ungaria anunta ca nu va sprijini planul de ajutor UE pentru Ucraina Conditia impusa de Viktor Orban
Viktor Orban nu va sprijini planul de ajutor UE pentru Ucraina. Condiția impusă de Ungaria. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Planul de ajutor al UE pentru Ucraina ar putea avea mari probleme în implementarea sa. Ungaria, prin vocea premierului Viktor Orban, anunță că nu va sprijini Kievul în nicio problemă internațională. Aspectul care nemulțumește regimul de la Budapesta.

Viktor Orban nu va sprijini planul de ajutor UE pentru Ucraina. Condiția impusă de Ungaria

Tensiunile pe axa Budapesta – Kiev rămân la cote înalte. Luni, 25 septembrie, în prima zi a sesiunii de toamnă a Parlamentului, premierul maghiar Viktor Orban a declarat că Ungarianu va oferi sprijin Ucrainei pe forumul internațional”. A explicat că nu va face asta până când regimul de la Kiev nu va decide ”restaurarea drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia”.

ADVERTISEMENT

Orban a explicat că, deși Ungaria condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, el nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea celor ale propriei sale țări.

Reamintim că planul de ajutor ar oferi Ucrainei anul viitor 18 miliarde de euro în plăți regulate pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a unităților de energie și de îngrijire a sănătății, precum și pentru a finanța salariile și schemele de pensii.

ADVERTISEMENT

Acest refuz al Ungariei de a-l susține amenință să anuleze complet planul. Este cunoscut faptul că modificările aduse regulilor bugetului UE necesită aprobarea unanimă a țărilor membre.

Revenind la probleme minorităților maghiare din Ucraina, Budapesta acuză faptul că sunt limitări ale drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici ungari în privința folosirii limbii materne, în special în învățământ. În 2017, Ucraina a adoptat o lege care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli.

ADVERTISEMENT

Orban: ”A fost interzisă intonarea imnului național maghiar la evenimentele școlare”

Premierul de la Budapesta a dezvăluit că, la începutul anului școlar, administrația unei școli de la Mukachevo a interzis intonarea imnului național maghiar la evenimentele școlare.

Ucrainenii hărțuiesc școlile maghiare de ani de zile și vor să le transforme în școli ucrainene. Dacă acest lucru nu funcționează, vor încerca să le închidă. Ungaria nu va sprijini în niciun fel Ucraina în politica internațională până când nu va restabili drepturile maghiarilor din Transcarpatia”, a adăugat Orban, citat de Telex.hu.

ADVERTISEMENT

Referindu-se strict la războiul ruso-ucrainean, Orban a spus că este nevoie să se ajungă cât mai repede la pace. El a punctat că reprezentanții celor două state ar trebuie să se așeze la masa negocierilor. În caz contrar, ”alte mii de oameni vor muri în război”.

Guvernul ungar nu va da curs cererii guvernului ucrainean în această toamnă. Nu vom forța pe nimeni să se întoarcă în Ucraina”, a mai spus Orban, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT