News

Război în Ucraina, ziua 671. Atac violent al Ucrainei asupra unui port din Crimeea. Rusia a confirmat că una dintre navele sale a fost lovită. Update

Război în Ucraina, ziua 671. Soțiile și mamele soldaților ruși cer demobilizarea totală. "Aduceți-ne bărbații înapoi din Ucraina"
26.12.2023 | 11:16
Razboi in Ucraina ziua 671 Atac violent al Ucrainei asupra unui port din Crimeea Rusia a confirmat ca una dintre navele sale a fost lovita Update
Femeile cer demobilizarea totală Sursa foto: Put Domoy via The Guardian
ADVERTISEMENT
26-12-2023
09:22

Rusia a confirmat că una dintre navele sale a fost lovită în Crimeea

Ucraina a lansat un atac aerian asupra portului Feodosia din Crimeea, a declarat Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene.

Mykola Oleschuk a anunțat pe Telegram că o navă importantă a Marinei Ruse, nava de asalt amfibie Novocherkask, a fost distrusă în atac, dar nu a oferit dovezi în acest sens. “Flota rusă devine din ce în ce mai mică! Mulțumim piloților de aviație și tuturor celor care au participat la lucrarea de filigran!”, a spus Oleschuk.

Rusia a confirmat că una dintre navele sale de război a fost avariată în Marea Neagră în timpul unui atac al Ucrainei. O persoană a fost ucisă în atac, a declarat guvernatorul Crimeeii, Serghei Aksionov.

Război în Ucraina, ziua 671. Într-o țară în care disidența publică este rară, mesajul tranșant al unui grup de femei purtând eșarfe albe către Vladimir Putin iese în evidență: “Aduceți-ne bărbații înapoi din Ucraina”.

Război în Ucraina, ziua 671. Soțiile și mamele de militari din Rusia protestează împotriva lui Putin

“Vrem o demobilizare totală. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”, spune una dintre femei la începutul discursului de nouă minute din această lună. “Suntem mulți, iar numărul nostru nu va face decât să crească.”

ADVERTISEMENT

Femeia se numește Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, și este unul dintre liderii neoficiali ai unei mișcări populare nou apărute, care a luat amploare în Rusia în ultimele săptămâni, relatează The Guardian.

Ele sunt soțiile și mamele unora dintre cei 300.000 de bărbați ruși care au fost recrutați în septembrie 2022, într-o perioadă critică pentru Kremlin, când avea nevoie să își consolideze numărul de trupe după ce Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în sudul și nordul țării.

ADVERTISEMENT

Mai mult de un an mai târziu, cu cei dragi lor încă pe câmpul de luptă, multe femei organizează proteste publice și scriu scrisori deschise în care pun sub semnul întrebării narațiunea oficială potrivit căreia sunt necesare trupe mobilizate în războiul Rusiei din Ucraina.

“De ce ar trebui ca bărbații noștri care au dus o viață pașnică să meargă în Ucraina?”, spune Andreeva, care locuiește la Moscova. “Dacă guvernul nostru a decis să atace o țară mai mică, lăsați armata să lupte, dar lăsați-i pe oamenii noștri în pace.”

ADVERTISEMENT

Andreeva spune că mișcarea a apărut în septembrie, după ce Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului, a declarat presei că nu va exista o rotație a trupelor din Ucraina și că acestea se vor întoarce acasă după încheierea operațiunii militare speciale.

Rusia a interzis protestele anti război

Rusia are un istoric de proteste conduse de femei în timpul războiului. Soțiile și mamele au condus o mișcare anti-război în timpul primului război cecen din 1994, care a contribuit la întoarcerea opiniei publice împotriva conflictului și a jucat un rol în decizia Kremlinului de a opri luptele.

ADVERTISEMENT

Femeile au fost organizate în grupuri bine conduse, cum ar fi Comitetul mamelor soldaților din Rusia (CSM), care avea sute de centre regionale în întreaga țară și, în mod crucial, mesajul lor a fost difuzat la televiziunea rusă într-o perioadă în care mass-media nu era pe deplin subordonată statului.

Însă, de la preluarea puterii de către Putin în 1999, autoritățile ruse au luat măsuri sistematice pentru a desființa mișcările de bază, preluând în același timp și mijloacele de informare independente care le-ar putea oferi o platformă.

După invazia la scară largă a Ucrainei, Kremlinul a mers mai departe, criminalizând efectiv toate vocile anti-război și aplicând pedepse severe rușilor obișnuiți chiar și pentru mici acte de protest civil împotriva invaziei.

Andreeva comunică cu alte soții, surori și mame de soldați pe Telegram, una dintre ultimele platforme care găzduiește voci independente. Cea mai mare parte a activității lor este coordonată pe canalul Put Domoy (Drumul spre casă), care a adunat peste 35.000 de membri de la înființarea sa în septembrie. Ea spune că nu se teme pentru că este sătulă.

Abordarea mișcării este o chestiune delicată pentru Kremlin, spune Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center, cu sediul la Moscova.

“Aceste soții și mame nu fac parte din mișcarea tradițională liberală și urbană anti-Kremlin. Multe dintre ele provin din nucleul de bază de susținere a lui Putin.”

Kolesnikov spune că Kremlinul ar putea fi îngrijorat de faptul că, dacă va lua măsuri prea dure împotriva grupului, ar putea provoca un răspuns mai larg din partea publicului.

”Ne-am săturat să fim fete cuminți”

Până în prezent, autoritățile au optat să nu le încarcereze sau să le hărțuiască pe femei, ordonând în schimb presei de stat să le ignore pledoariile, respingând totodată cererile lor de autorizații pentru mitinguri în întreaga țară.

O nouă mobilizare ar permite o rotație a trupelor care ar putea aduce mulți dintre bărbați acasă, dar sondajele au arătat în mod constant că o nouă mobilizare ar fi profund nepopulară – și ar putea declanșa un val similar de anxietate și neliniște, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când chemarea la datorie a dus la cea mai mare scădere a ratingului lui Putin de când a venit la putere.

Kolesnikov mai spune: “În timpul ultimei mobilizări, Kremlinul a încălcat contractul social nescris cu rușii: Ne permiteți să luptăm în Ucraina, în schimb, noi nu ne băgăm în viața voastră privată”.

Observatorii spun că este prea devreme pentru a evalua impactul mișcării femeilor din Rusia asupra unui regim care are o istorie îndelungată de înăbușire cu succes a vocilor opuse.

Dar furia lor subliniază o parte din neliniștea pe care o resimt unele persoane din țară în legătură cu conflictul și pune o umbră în imaginea prezentată de Putin a unei societăți unite în spatele efortului de război.

Andreeva este hotărâtă să-și continue protestele, chiar dacă ar putea ajunge în închisoare. “Ne-am săturat să fim fete cuminți. Asta nu ne-a dus nicăieri”.

ADVERTISEMENT