News

Războiul 5G de la Țintești. Oamenii din localitatea buzoiană, învrăjbiți de construirea unei antene

Localnicii dintr-o localitate din Buzău au pornit o cruciadă împotriva construirii unei antene de telefonie mobilă. Preotul și primarul conduc cele două tabere
11.02.2024 | 21:12
Razboiul 5G de la Tintesti Oamenii din localitatea buzoiana invrajbiti de construirea unei antene
O antenă de telefonie mobilă a învrăjbit localnicii din Țintești Sursa foto: Info Bărăgan
ADVERTISEMENT

Liniștea comunității din Țintești, județul Buzău a fost tulburată de instalarea unei antene de telefonie mobilă. Localnicii care se opun construcției se tem că ”radiațiile 5G” i-ar putea îmbolnăvi.

Războiul 5G de la Țintești, Buzău

În fruntea taberei care se opune construcției este un preot din sat, care, săptămâna trecută, a mers în fruntea unui grup de localnici să ceară socoteală primarului.

ADVERTISEMENT

”Ați reușit să divizați comuna, ca să zic așa, pentru că iată-ne în două tabere. Ați promis că veți face tot ce vă stă în putere ca să opriți instalarea antenei. Promisiunea dumneavoastră s-a concretizat în amenințări.

Constat că nu ați făcut nimic în virtutea promisiunii pe care ați făcut-o. S-a lucrat în continuare, deci se merge pentru instalarea acestei antene care e nocivă și pentru partea dumneavoastră, și pentru cei care strigă împotriva noastră”, i-a spus preotul primarului, potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Lucrările de construcție a antenei au fost începute deja de muncitorii angajați de operatorul de telefonie. Antena va fi ridicată la circa 500 de metri distanță de sediul Primăriei Țintești și de gospodăriile mărginașe.

O parte dintre localnici au convingerea că radiațiile care ar urma să fie emise în timpul funcționării antenei le vor afecta sănătatea. Nu există nicio dovadă științifică care să ateste acest lucru. ”Sunt radiații. Ne putem îmbolnăvi”, susține o localnică.

ADVERTISEMENT

În cealaltă tabără sunt cei care susțin că o antenă GSM este necesară în localitatea lor pentru că în zonă semnalul de telefonie este foarte slab. ”Cred că este mai mult decât necesară, pentru că nu avem semnal. Este și nu prea este”, susține un alt localnic.

Edilul comunei îi asigură pe localnici că firma de telefonie are toate avizele necesare pentru instalarea antenei și că nu va exista niciun pericol. ”Este o antenă GSM. Se montează pe ea până la 4G.

ADVERTISEMENT

Firma de telefonie a obținut toate avizele. Eu am cerut la firma respectivă să-mi aducă toate detaliile să tehnice să demonstrăm că nu e 5G”, a precizat primarul din Țintești, Aurel Stoica.

Edilul promite să le dovedească contestatarilor că firma care a început ridicarea antenei GSM deține toate autorizațiile necesare, inclusiv cele care vizează sănătatea publică.

ADVERTISEMENT