News

Războiul Israel-Hamas, combustibil pentru fabrica de minciuni a Rusiei. Jocul geopolitic al lui Putin, după conflictul din Orientul Mijlociu

Putin deturnează războiul Israel-Hamas pentru a alimenta tensiunile din Occident și a distrage atenția de la Ucraina. Asaltul online al propagandei Kremlinului
29.11.2023 | 08:03
Razboiul IsraelHamas combustibil pentru fabrica de minciuni a Rusiei Jocul geopolitic al lui Putin dupa conflictul din Orientul Mijlociu
Propaganda lui Putin folosește totul pentru a răspândi mesaje anti-Occident / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Putin deturnează războiul Israel-Gaza pentru a alimenta tensiunile din Occident. Propaganda susținută de Kremlin a fuzionat online războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina. Consecințele din lumea reală, în Franța și în alte părți, au început să urmeze.

O dublă oportunitate pentru Putin

Războiul dintre Israel și Hamas a oferit Rusiei o ocazie rară pentru a semăna dezbinare între dușmanii săi din Occident. O oportunitate pe care mașina de dezinformare a lui Vladimir Putin nu a conceput să o rateze. De la izbucnirea noului război dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, conturile de Facebook legate de Kremlin și-au mărit „producția” cu aproape 400%, criza din Orientul Mijlociu dominând acum postările diplomaților ruși, ale media susținute de stat și ale susținătorilor lui Putin din Occident.

ADVERTISEMENT

Minciunile răspândite de propagandiștii digitali ai Moscovei includ acum afirmații potrivit cărora teroriștii Hamas folosesc arme NATO pentru a ataca Israelul și că instructori britanici au antrenat atacatori ai grupării teroriste palestiniene. Conflictul israeliano-palestinian, înrădăcinat și sângeros, reprezintă o dublă oportunitate pentru liderul de la Kremlin.

Aceasta permite Rusiei să alimenteze diviziunea în Occident prin intermediul unei activități pe rețelele de socializare cu țintă precisă, menită să îi divizeze pe cei care sprijină Israelul de cei care sprijină Palestina. Violențele din lumea reală, în special împotriva evreilor, au crescut în ultimele șapte săptămâni, iar proteste împotriva războiului, cu participarea a sute de mii de persoane, au izbucnit de la Londra și până la Washington.

ADVERTISEMENT

Distragerea atenției de la Ucraina

Asaltul mediatic al Rusiei în Orientul Mijlociu distrage, de asemenea, atenția publicului de la războiul său din Ucraina, care s-a împotmolit după o succesiune de pași greșiți ai militarilor, după o revoltă a mercenarilor Wagner și o contraofensivă de lungă durată din partea Kievului. „A distrage atenția de la războiul dinUcraina nu este decât un lucru benefic pentru Rusia”, a declarat Bret Schafer, scrie Politico.

Schafer este șeful echipei specializate în manipularea informațiilor și al German Marshall Fund din cadrul Alianței pentru Securizarea Democrației din SUA, un think tank cu sediul la Washington. „Cu cât publicul occidental este mai concentrat asupra Israelului și a Hamas, cu atât mai puțin este atent la faptul că Congresul este pe cale să nu finanțeze efortul de război al Ucrainei”, a adăugat el. „A pune în prim plan alte locuri îndepărtează atenția de la Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Asaltul online al Kremlinului

Asaltul online al Kremlinului oglindește jocul geopolitic al lui Putin după atacurile Hamas din 7 octombrie. Guvernul său i-a găzduit pe liderii grupării teoriste la Moscova, la sfârșitul lunii octombrie – aparent în încercarea de a juca un rol de mediere privind eliberarea ostaticilor israelieni. Rusia și Hamas au un aliat comun, Iranul, iar Putin însuși a avertizat că acțiunea militară israeliană din Fâșia Gaza ar putea escalada dincolo de regiune.

Kremlinul s-a grăbit să transforme războiul dintre Israel și Hamas în armă pentru propriile scopuri propagandistice. În cele șapte săptămâni de când luptătorii Hamas au atacat Israelul, conturile rusești de Facebook au postat de 44.000 de ori, comparativ cu doar 14.000 de postări în cele șapte săptămâni de dinaintea începerii conflictului, potrivit datelor compilate de Alliance for Securing Democracy.

ADVERTISEMENT

În total, activitatea social media susținută de Rusia pe Facebook a fost partajată de aproape 400.000 de ori, o creștere de patru ori mai mare comparativ cu postările publicate înainte de conflict. Cele mai partajate cuvinte-cheie includ acum multe expresii, cuvinte, denumiri asociate cu conflictul, precum „Hamas” și „Orientul Mijlociu”, în timp ce, înainte de război, mass-media de stat și conturile diplomatice ale Rusiei s-au concentrat aproape exclusiv fie pe Ucraina, fie pe rolul lui Putin în lume.

„Totul pentru a răspândi mesaje anti-occidentale”

Creșterea de aproape 400% a numărului de postări din partea conturilor legate de guvernul rus reprezintă o picătură în ocean în comparație cu milioanele de postări pe Facebook despre conflictul din Orientul Mijlociu din partea utilizatorilor obișnuiți de social media în aceeași perioadă de timp.

Dar multe dintre conturile susținute de Kremlin – în special cele de la instituții media sancționate de Occident, precum RT și Sputnik – au o acoperire digitală supradimensionată. În mod colectiv, aceste companii se mândresc cu milioane de adepți în Europa, America Latină și Africa, chiar dacă UE a impus sancțiuni asupra operațiunilor lor de difuzare și de social media.

„Ei folosesc tot ce pot pentru a răspândi mesaje anti-occidentale”, a declarat Jakub Kalensky, director adjunct la Centrul de exxcelență european pentru contracararea amenințărilor hibride, o organizație comună NATO-UE care urmărește campaniile de influență susținute de stat. „Ei navighează pe valul ciclului informațional, deoarece concurează pentru același public care consumă surse media solide”.

Efectele propagandei în lumea reală

O astfel de propagandă digitală poate avea efecte în lumea reală. În Occident, destui politicieni se întreabă acum în mod deschis cât timp guvernele pot sprijini Ucraina în războiul său costisitor împotriva Rusiei într-o perioadă de incertitudine economică.

În Franța, de exemplu, ministerul afacerilor Externe a acuzat rețeaua rusească Recent Reliable News (RRN/Doppelgänger) în amplificarea imaginilor antisemite cu graffiti cu Stelele ale lui David pe o serie de clădiri din Paris. Oficialii francezi au acuzat Rusia de „crearea de tensiuni” între susținătorii Israelului și cei care favorizează Palestina. Ambasada Rusiei la Paris a declarat că Moscova nu a avut nici o legătură cu activitatea digitală secretă.

Scopul campaniei clandestine a fost de a spori tensiunile din lumea reală – atât în Franța, cât și în Europa de Vest – cu privire la partea pe care guvernele o susțin, potrivit a doi oficiali europeni de rang înalt care au vorbit sub protecția anonimatului. „Ceea ce se întâmplă online nu mai rămâne niciodată doar online”, a declarat unul dintre oficiali.

Bandiții digitali ai Rusiei, o amenințare ridicată pentru UE

Hackerii ruși reprezintă un nivel de amenințare „ridicat” pentru UE, a avertizat echipa cibernetică a blocului comunitar. Celebrul grup de hacking rusesc Fancy Bear vizează guvernele europene cu atacuri cibernetice, a avertizat echipa de răspuns la urgențe cibernetice a Uniunii Europene într-o notă consultată de Politico.  Cel puțin șapte guverne europene au fost vizate de campanii de spearphishing, care includ folosirea unor „momeli” pe măsură pentru a viza ținte specifice, de profil înalt, pentru a descărca programe malware sau a oferi acces la sisteme digitale.

„Evaluăm că nivelul de amenințare reprezentat de această activitate pentru instituțiile și agențiile UE este ridicat”, a declarat echipa de răspuns la urgențe cibernetice pentru UE (CERT-EU)  într-o notă clasificată pentru distribuție limitată (TLP Amber+Strict) trimisă la începutul lunii noiembrie.

Alegerile europene, în vizorul hackerilor Fancy Bear

Fancy Bear, cunoscut și sub numele de APT28, este un grup de hackeri afiliat serviciilor secrete rusești despre care Statele Unite au afirmat că s-a aflat în spatele piratărilor din 2016 a Comitetului Național Democrat, care au contribuit la victoria lui Donald Trump în alegeri. Grupul a fost, de asemenea, sancționat de autoritățile UE în 2020 pentru piratarea în 2015 a Bundestagului german.

Grupul „folosește diverse documente- capcană pentru a ademeni victimele, inclusiv procesele-verbale ale unei subcomisii a Parlamentului European și un raport al unei comisii speciale a Națiunilor Unite”, se arată în notă. Avertismentul vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că alegerile europene de anul viitor vor fi ținta unor grupuri de hackeri din țări cu un program de ciberofensivă împotriva Europei, precum Rusia și China. Alegătorii din UE se vor prezenta la urne în iunie.

Grupurile de hackeri afiliate la statul rus au afectat țările europene cu atacuri cibernetice, ciber-spionaj și campanii de dezinformare de ani de zile, în ceea ce țările UE consideră că sunt încercări de a le deraia politica internă și postura diplomatică.

Infiltrarea organizațiilor guvernamentale și industriale

Fancy Bear, în special, este unul dintre cele mai amenințătoare grupuri de hackeri din Moscova, care operează de cel puțin 15 ani. Acesta este specializat în infiltrarea organizațiilor guvernamentale și a organizațiilor industriale critice din Occident și în utilizarea informațiilor piratate pentru a perturba politica. CERT-UE sprijină toate instituțiile UE în răspunsurile lor operaționale împotriva atacurilor cibernetice. De asemenea, colaborează cu agențiile și organizațiile cibernetice naționale pentru a face schimb de informații și pentru a respinge atacurile.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke, a refuzat să comenteze noul avertisment, dar a declarat că instituția „este conștientă de numărul tot mai mare de activități cibernetice malițioase la scară globală”. „Schimbul regulat de informații este primordial pentru a permite tuturor actorilor-cheie din UE să fie conștienți de posibilele amenințări și să dobândească, acolo unde este posibil, noi perspective pentru a evalua și a atenua riscurile cibernetice”, a spus el. Parlamentul European a refuzat să comenteze. Consiliul UE nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

ADVERTISEMENT