News

Admiratorii lui Donald Trump, la putere în Olanda și Argentina. Ce planuri au Geert Wilders și Javier Milei

În Olanda și Argentina doi politicieni asemănați cu Donald Trump au ajuns la putere. Geert Wilders va forma guvernul de la Amsterdam, Javier Milei este noul președinte argentinian
24.11.2023 | 20:19
Admiratorii lui Donald Trump la putere in Olanda si Argentina Ce planuri au Geert Wilders si Javier Milei
Geert Wilders (st) și Javier Milei (dr) au fost comparați deseori cu Donald Trump Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Geert Wilders fost numit Donald Trump olandez. A fost amenințat cu moartea de nenumărate ori de către extremiștii islamici, a fost condamnat pentru insultarea marocanilor, iar Marea Britanie i-a interzis odată intrarea în țară. În Argentina, populistul Javier Milei, care a atras comparații cu fostul președinte american Donald Trump, a triumfat în alegerile prezidențiale.

Admiratorii lui Donald Trump, la putere în Olanda și Argentina

Geert Wilders a obținut o victorie masivă în alegerile olandeze și se află în pole position pentru a forma următoarea coaliție guvernamentală și, eventual, pentru a deveni următorul prim-ministru al Olandei.

ADVERTISEMENT

Un sondaj la ieșirea de la urne care a dezvăluit victoria zdrobitoare a părut să-l ia prin surprindere chiar și pe veteranul politic Wilders, în vârstă de 60 de ani. În prima sa reacție, postată într-o înregistrare video pe X, fostul Twitter, el și-a întins larg brațele, și-a pus fața în mâini și a spus pur și simplu “35!”. – numărul de locuri pe care un sondaj la ieșirea de la urne prevedea că Partidul său pentru Libertate, sau PVV, le va obține în camera inferioară a parlamentului, care are 150 de locuri, scrie ABC News.

Wilders, cu discursul său înflăcărat, a fost mult timp unul dintre cei mai cunoscuți legiuitori olandezi în țară și în străinătate. Politicile sale populiste și părul său blond platinat i-au atras comparații cu Donald Trump. Dar, spre deosebire de Trump, el părea destinat să-și petreacă viața în opoziția politică.

ADVERTISEMENT

Singura dată când Wilders a fost aproape de guvernare a fost atunci când a susținut prima coaliție formată de premierul Mark Rutte în 2010. Dar Wilders nu s-a alăturat în mod oficial administrației minoritare și a făcut-o să cadă după doar 18 luni de mandat, într-o dispută legată de măsurile de austeritate. De atunci, partidele principale l-au evitat. Acum nu o mai pot face asta.

“PVV vrea, dintr-o poziție fantastică, cu 35 de locuri care nu mai poate fi ignorată de niciun partid, să coopereze cu alte partide”, a declarat el în fața susținătorilor entuziasmați la festivitatea de celebrare a alegerilor într-un mic bar dintr-o suburbie muncitorească din Haga.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă va reuși să alcătuiască o coaliție stabilă cu foștii dușmani politici. Pe lângă faptul că i-a îndepărtat pe politicienii tradiționali, retorica sa înflăcărată împotriva islamului a făcut din el o țintă pentru extremiști și l-a făcut să trăiască ani de zile sub protecție permanentă. El a apărut în instanță ca victimă a amenințărilor cu moartea, jurând că nu va fi redus la tăcere niciodată.

Votând miercuri la Primăria din Haga, Wilders a fost flancat de gărzi de securitate care scanau spațiul cavernos pentru posibile amenințări. De-a lungul a aproape două decenii, el s-a mutat de la o casă sigură la alta.

ADVERTISEMENT

Geert Wilders, un anti-islamist care vrea să scoată Olanda din UE

În 2009, guvernul britanic a refuzat să îl lase să viziteze țara, spunând că reprezintă o amenințare la adresa “armoniei comunității și, prin urmare, a securității publice”. Wilders fusese invitat în Marea Britanie de către un membru al Camerei superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, pentru a-și prezenta filmul de 15 minute “Fitna”, care critică Coranul ca fiind o “carte fascistă”. Filmul a declanșat proteste violente în întreaga lume musulmană în 2008 pentru că a făcut legătura între versete coranice și imagini cu atacuri teroriste.

De data aceasta, pentru a atrage alegătorii de rând, Wilders a atenuat retorica anti-islamică și a încercat să se concentreze mai puțin pe ceea ce el numește “dezislamizarea” Olandei și mai mult pe rezolvarea unor probleme fierbinți, cum ar fi lipsa locuințelor, criza costului vieții și accesul la o bună asistență medicală.

Cu toate acestea, platforma sa de campanie solicită un referendum privind ieșirea Olandei din Uniunea Europeană, o “oprire a azilului” și “fără școli islamice, corane și moschei”, deși el a promis miercuri seară că nu va încălca legile olandeze sau constituția țării, care consacră libertatea de religie și de exprimare.

Wilders urmează să devină cel mai longeviv deputat din parlamentul olandez la sfârșitul acestui an. El este membru al Camerei Reprezentanților din 1998, mai întâi pentru Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, de centru-dreapta, unde a fost mentorul tânărului Rutte înainte de a părăsi partidul și de a înființa Partidul său pentru Libertate. El a dat dovadă de o latură mai blândă miercuri seară, mulțumindu-i soției sale de origine maghiară Krisztina pentru sprijinul acordat.

De asemenea, el este un susținător convins al Israelului și susține mutarea ambasadei Olandei la Ierusalim și închiderea postului diplomatic olandez din Ramallah, sediul Autorității Palestiniene.

Wilders este cunoscut pentru politica sa de linie dură, dar și pentru replicile sale ingenioase. Și pentru animalele sale de companie. Cele două pisici ale sale, Snoetje și Pluisje, au propriul lor cont pe X, fostul Twitter, cu aproape 23.000 de urmăritori.

Un fost rocker, poreclit “Trump de Argentina”, câștigă alegerile

Un outsider libertarian, Javier Milei, a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Argentina duminică, 19 noiembrie, promițând să oprească decenii de declin economic, în timp ce țara se confruntă cu o inflație cu trei cifre și o sărăcie record.

Cel care s-a autointitulat “anarho-capitalist” a reușit o surpriză de proporții, după ce a ieșit din anonimat și a înlăturat coaliția populistă peronistă care a dominat mult timp politica argentiniană. Cu 55,7% din voturi, Milei l-a învins pe rivalul său, ministrul economiei Sergio Massa, care a obținut 44% din voturi și care și-a recunoscut rapid înfrângerea, relatează Le Monde.

“Astăzi începe reconstrucția Argentinei. Astăzi începe sfârșitul declinului Argentinei”, a declarat Milei în discursul său de victorie, promițând “un guvern limitat, respectarea proprietății private și a comerțului liber. Modelul de decadență a ajuns la final. Nu mai există cale de întoarcere”.

Cea de-a treia economie ca mărime din America Latină a suferit decenii de crize sub guverne intervenționiste, care au apelat la tipărirea de bani pentru a finanța cheltuielile, alimentând inflația, în timp ce se împrumutau masiv doar pentru a nu-și mai plăti datoria.

Accesul la dolari este strict controlat, ceea ce duce la o piață neagră înfloritoare pentru bancnotele verzi, iar analiștii avertizează că peso-ul este pregătit pentru o devalorizare puternică. “Nu există loc pentru gradualism, nu există loc pentru jumătăți de măsură”, a avertizat Milei.

Make Argentina Great Again

Principala platformă a lui Milei a fost un plan de a renunța la peso-ul bolnav pentru dolarul american și de a “dinamita” Banca Centrală pentru a elimina “cancerul inflației”.

Milei, un economist în vârstă de 53 de ani cu părul vâlvoi și perciuni groși, a atras comparații cu fostul președinte american Donald Trump și cu brazilianul Jair Bolsonaro pentru stilul său abraziv și comentariile controversate.

Milei este împotriva avortului, este pro-arme, a promis că va tăia legăturile cu principalii parteneri comerciali ai Argentinei, China și Brazilia, l-a insultat pe Papa Francisc, a pus la îndoială numărul de morți în timpul dictaturii brutale din Argentina și spune că oamenii nu sunt în spatele schimbărilor climatice. La începutul campaniei sale, el a urcat pe scenă mânuind o drujbă pentru a simboliza reducerile drastice pe care intenționează să le facă într-un stat umflat.

Fost lider al unei trupe de rock clasic, Milei a îmbrățișat comparațiile cu Trump, pe care l-a numit “unul dintre cei mai buni președinți din istoria Statelor Unite”. El a purtat șepci inscripționate cu “Make Argentina Great Again” și, la fel ca Trump, și-a desfășurat campania în mare parte pe rețelele de socializare. Iar în cele două luni dinaintea votului de duminică, a acordat un interviu unei singure personalități americane din domeniul audiovizualului: fostul prezentator Fox News Tucker Carlson.

Milei a îmbrățișat, de asemenea, ceea ce a spus că sunt beneficiile iubirii libere și și-a explicat în numeroase rânduri la televiziunea națională înclinația sa pentru sex în trei.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie