Fotbal intern

Răzvan Burleanu, anunțul momentului. Ce se întâmplă cu regula U21

29.04.2021 | 17:49
Razvan Burleanu anuntul momentului Ce se intampla cu regula U21
ADVERTISEMENT

Președintele FRF, Răzvan Burleanu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă cum va fi aplicată regula U21 care, în acest moment, prevede obligativitatea cluburilor de a începe meciurile cu doi fotbaliști sub 21 de ani, dar la final doar unul este obligatoriu să fie pe teren.

Răzvan Burleanu a încercat să oblige echipele să folosească doi jucători U21, unul minimm 45 de minute, al doilea până la final, însă s-a lovit de opoziția antrenorilor și a oficialilor cluburilor de fotbal. În forma ei actuală, această regulă este fentată de antrenori care schimbă după doar câteva minute unul din cei doi fotbaliști sub 21 de ani.

ADVERTISEMENT

În ședința Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, desfășurată joi, s-a decis ca regula U21 să rămână în forma actuală.

De ce s-a amânat aplicarea noii reguli U21

Șeful FRF a declarat în cadrul conferinței de presă, de după ședința CEX, că s-a hotărât să fie aplicată în continuare regula U21 existentă, în contextul în care din sezonul viitor se va reveni la sistemul cu trei înlocuiri, în loc de 5 câte sunt permise de regulament în acest moment.

ADVERTISEMENT

”Se păstrează actuala regula a jucătorilor U21, pentru că din sezonul următor vom reveni la 3 schimbări. Dacă IFAB va aproba trecerea de la 3 la 5 schimbări, atunci vom modifica regula U21, astfel încât un jucător U21 să rămână pe teren 90 de minute, iar celălalt cel puțin 45 de minute.

Prin menținerea acestei reguli, ne dorim să păstrăm în viață întregul ecosistem fotbalistic. Dacă cluburile din L1 nu sunt de acord cu această propunere, atunci putem să găsim o variantă de compromis. Dacă echipele din Liga 1 vor avea în primul 11 cel puțin 7 fotbaliști formați la nivel național și totodată să crească cu cel puțin 10% cheltuielile cu propriile academii, atunci membrii Comitetului Executiv vor fi de acord pentru a renunța la obligativitatea celui de-al doilea jucător.

ADVERTISEMENT

Ar fi un compromis dacă cele 16 cluburi ar accepta. O asemenea măsură ar putea contribui și la reducerea numărului de jucători străini fără o mare valoare. Am putea crește și numărul de locuri de muncă pentru jucătorii români”, a spus șeful FRF.

Ce strategie pregătește FRF pentru repatrierea tinerilor jucători

Răzvan Burleanu a mai adăugat că forul pe care îl conduce intenționează să creeze un climat de dezvoltare pentru tinerii jucători români din Diaspora și a încurajat cluburile de fotbal să investească mai mulți bani în propriile academii.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur că această dezbatere a fost făcută în preajma a două semifinale de UCL, în care am văzut câte doi jucători U21 la Real Madrid, PSG, Chelsea și un jucător la City.

Viziunea FRF este ca la nivel de L1 să avem reprezentate cluburile care au academii și departamente de scouting prin care oferă șanse reale tuturor tinerilor jucători români din țară și din străinătate. Pentru cei din Diaspora, mi-aș dori să poziționăm Liga 1 ca principalul campionat din Europa care-și aduce acasă fotbaliștii tineri.

Vrem să creștem vizibilitatea jucătorilor români tineri la nivel internațional. Acest lucru îl putem realiza printr-o performanță la Euro U21 din 2023 pe care-l vom găzdui, și implicit să ne calificăm a doua oara consecutiv la JO. În următorii doi ani, în cele două naționale, U21 și U20, investim nu mai puțin de 1,7 milioane de euro pentru un număr de 30 de meciuri. Nu pentru moftul FRF, ci pentru ca cei mai talentați jucători români să aibă posibilitatea să evolueze împreună și să joace împotriva celor mai buni adversari”, a declarat Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT