News

Reacţia Guvernului, după declaraţiile lui Victor Ponta despre arşii de la Crevedia: “E consilier onorific. Nu are putere de decizie”

Guvernul României a reacționat după ce Victor Ponta a făcut o declarație cel puțin controversată după tragedia exploziilor de la Crevedia.
28.08.2023 | 17:38
Reactia Guvernului dupa declaratiile lui Victor Ponta despre arsii de la Crevedia E consilier onorific Nu are putere de decizie
Reacţia Guvernului, după declaraţiile lui Victor Ponta despre arşii de la Crevedia: "E consilier onorific. Nu are putere de decizie". Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu peste 50 de arși, România a cerut ajutorul țărilor din Uniunea Europeană, în condițiile în care țara noastră are doar 6 paturi pentru arși. Victor Ponta, consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a anunțat că în străinătate vor ajunge doar cazurile grave de arși, iar restul vor rămâne în țară ca să moară, din lipsa de condiții.

Reacţia Guvernului, după ce declaraţiile lui Victor Ponta despre arşii de la Crevedia

”Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii care sunt în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion şi i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

ADVERTISEMENT

Dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a declarat fostul premier Victor Ponta. Primul care a intervenit a fost consilierul onorific al ministrului sănătății, Gabriel Diaconu, cel care a explicat că pacienții arși, în stare gravă, nu ar supraviețui zborului, așadar ”restul sunt, simplu spus, baliverne”.

Simt nevoia să fac o precizare, după ce domnul Ponta a făcut nişte declaraţii iresponsabile în spaţiul public privind transferul pacienţilor de la Crevedia în străinătate. România, prin medicii români şi celula de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii, respectând criterii MEDICALE şi jurământul hipocratic, a decis ce pacienţi vor fi transferaţi.

ADVERTISEMENT

Nici una din ţările care au primit pacienţi români, dincolo de disponibilitatea – prin Mecanismul de Protecţie Civilă – de-a ajuta, nu a avut un rol în selecţia pacienţilor. Această selecţie a fost făcută la nivel naţional din dorinţa de-a maximiza supravieţuirea fiecărui pacient. Pe de altă parte nu putem omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a transmis Diaconu.

În reacție la acest scandal, Guvernul Ciolacu a transmis că se distanțează de orice declarație a lui Ponta, care rămâne stric o părere personală. ”În legătură cu solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Încă din prima clipă, așa cum a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, România a activat, începând de sâmbătă noaptea, Mecanismului european de protecție civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia, în unitățile medicale din străinătate.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, un număr de 12 pacienți cu arsuri grave pe o suprafață corporală cuprinsă între 10 și 80% au fost transferați în spitale din străinătate – în Belgia (2 pacienți), Italia (2 pacienți), Austria (3 pacienți), Germania (4 pacienți) şi Norvegia (1 pacient). Prioritatea prim-ministrului și a Guvernului a fost și rămâne salvarea cât mai multor vieți ale celor care au suferit răni grave în urma exploziilor.

Decizia a fost luată în baza evaluării medicilor specialiști pentru asigurarea celor mai bune îngrijiri pacienților răniți. Datele arată că situația medicală a fost gestionată foarte bine. După tragedia de la Crevedia a fost activat în spitale Planul Alb de urgență pentru a asigura resursa umană și echipamentele necesare unei cât mai bune asistențe medicale persoanelor în suferință.

ADVERTISEMENT

Medicii și toate cadrele medicale s-au mobilizat extraordinar pentru a salva viața celor răniți. Declarația domnului Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea guvernului. Dumnealui are calitatea de consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relațiilor economice internaționale și nu are nicio putere de decizie la nivelul guvernului”, au transmis reprezentanții Guvernului pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT