News

Ce câștigă premierul Marcel Ciolacu de la consilierul-surpriză? „Poanta cu Ponta este că are diplomă de Dottore”

Desemnarea lui Victor Ponta în funcția de consilier al premierului Marcel Ciolacu l-a determinat pe politologul Cătălin Avramescu să reamintească scandalul diplomei de „Dottore”.
25.08.2023 | 17:33
Ce castiga premierul Marcel Ciolacu de la consilierulsurpriza Poanta cu Ponta este ca are diploma de Dottore
Cooptarea lui Victor Ponta în funcția de consilier onorific al premierului Ciolacu a atras criticile dure ale politologului Cătălin Avramescu (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Victor Ponta a revenit surprinzător în politică în momentul în care a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu. „Mutarea” a surprins, având în vedere faptul că fostul pesedist Ponta a manifestat, în ultima vreme, o apropiere față de AUR, iar relațiile sale controversate cu anumite cercuri din China sunt de notorietate. Este însă interesant ce îi poate oferi ex-premierul Ponta actualului prim-ministru Ciolacu, dincolo de exemplul experienței, iar politologul Cătălin Avramescu a comentat situația acid: „Poanta cu Ponta e că el are diplomă de „Dottore” și că se apropie alegerile”.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, un critic aspru la adresa actualei guvernări (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Victor Ponta nu poate oferi nimic. El nu are o calificare certă, ci doar diploma de «Dottore»!”

Cătălin Avramescu este celebru pentru maniera dură în care a comentat atitudinea coaliției PSD – PNL. Nici cu această ocazie, politologul nu s-a lăsat mai prejos, „taxându-l” fără menajamente pe ex-premierul devenit consilier. „În acest moment, Victor Ponta nu poate oferi nimic. El nu are o calificare certă. În schimb, deține o diplomă de „Dottore”. Înțeleg că Ponta a afirmat că se va ocupa de politica externă, iar ulterior a spus că este consilier pe teme economice, fapt care ține de zona internă”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, fostul consilier de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Reamintim cititorilor faptul că, în urma scandalului de plagiat legat de teza de doctorat cu titlul „Curtea Penală Internațională”, Victor Ponta a fost luat peste picior de fostul președinte Traian Băsescu și ulterior de Eugen Tomac și de Dacian Cioloș, cu apelativul „Hai, Dottore”. Ponta obținuse titlul de doctor în drept al Universității din București în anul 2003, însă cariera sa academică a fost, practic, distrusă de scandalul de plagiat.

Revenind, însă, la subiectul zilei și anume la surprinzătoarea prezență a lui Ponta în staff-ul lui Ciolacu, mai ales după ce ex-premierul nu s-a despărțit în termeni prea eleganți de PSD, Cătălin Avramescu a continuat: „Probabil că nici el, nici Ciolacu nu au reușit să ajungă la o narațiune pe care să o vândă. Probabil că nici Ponta nu știe exact ce caută acolo și este foarte posibil ca nici Ciolacu să nu știe acest lucru”.

ADVERTISEMENT

„Concluzia tristă este că aceste realități nu contează, pentru că, în România, regula este „Pupat toți Piața Endependenți”. Este o logică a coabitării perverse. De ce să ne certăm unii cu alții, atâta timp cât este suficient de „însușit” pentru toți?”, a atacat profesorul universitar.

Politicianul român, o „specie” cu comportament asemănător babuinilor

Cătălin Avramescu a răspuns provocării de a descoperi împreună motivele pentru care proaspătul consilier onorific al premierului a revenit în politică în această perioadă și mai ales de ce a făcut-o într-un mod surprinzător: „Discutăm despre Victor Ponta ca și când ar fi un om politic, ceea ce nu este cazul. El este doar un personaj care are un deficit major de atenție”.

ADVERTISEMENT

„Vi-l puteți imagina pe acest om stând liniștit? Victor Ponta a fiert în suc propriu și apoi s-a gândit să revină. Este tipul persoanei care are nevoie de o atenție aproape patologică și, în același timp, este genul de personalitate care poate fi descrisă în câteva cuvinte: „Hop și eu!”. Nu poate sta în colțul său, ca să-și vadă de treabă, deși nu are nicio treabă de făcut, astfel că se bagă în seamă”, a continuat analistul politic.

Pentru a sublinia afirmațiile anterioare, Cătălin Avramescu ne-a oferit inclusiv o mostră de umor negru: „Pentru a înțelege comportamentul lui Ponta, trebuie să deslușim, de fapt, comportamentul „speciei” sale. Această „specie”, devenită arheologică și numită „politicianul român”, are un comportament ciclic, ce seamănă cu cel al babuinilor, care își schimbă blana când vine primăvara”.

ADVERTISEMENT

„În cazul politicienilor, în general fenomenul se petrece cu un an înaintea alegerilor, când cu toții intră în fibrilație și încep să dea telefoane. Mărturisesc că și eu am primit asemenea apeluri, inclusiv din partea unor oameni cu care nu m-am întâlnit niciodată sau cu care m-am intersectat pe vreun coridor, acum 10 ani. Iar ei își amintesc de mine și îmi spun direct, „Cătăline…”. Pe scurt, speră la un ajutor”, ne-a mărturisit interlocutorul nostru.

„Ei bine, acest fenomen se întâmplă pentru că aceste personaje tânjesc la câte un loc pe „sfânta listă electorală”. În general, jocurile se fac iarna, ultimele intervenții disperate se fac primăvara, iar la ora la care discutăm e bătaia peștelui. Acum se face lista!”, a continuat, ferm, intervievatul FANATIK.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea, un alt ex-pesedist așteptat să revină în forță (sursa hepta.ro)

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă stau la pândă?

Pentru că discuția noastră a „alunecat” către tema alegerilor și mai ales datorită faptului că am fost, zeci de ani, martorii unor „transferuri” și reveniri politice spectaculoase, am fost interesați să aflăm dacă există posibilitatea ca, din postura de consilier al premierului Ciolacu, Victor Ponta să poată reveni în trombă în curtea PSD, formațiune politică pe care a condus-o, în trecut.

„De când au o linie coerentă partidele noastre? În România, totul este tranzacționabil. Nu se pune problema ce își dorește partidul, pentru că acesta nu vrea nimic. Important e ce vrea Ciolacu. Eu nu cred în scenarii potrivit cărora Ponta vine și se ceartă cu Firea. Aceste lucruri nu contează, și să nu vă mirați dacă, mâine, poimâine, nu-i vom vedea pe Dragnea și pe Dăncilă revenind în glorie”, a sosit răspunsul, cu nuanțe premonitorii.

Cătălin Avramescu susține că, din acest punct de vedere, singura problemă este reprezentată de lungimea listei electorale: „Cei care nu-și vor găsi locul, probabil că iarăși își vor descoperi vocația de haiduci. Ponta nu este singurul aflat în această situație. Priviți-l pe Tudose, care a fost dat afară, prin moțiune de cenzură, chiar de propriii săi colegi. Un alt exemplu este Sorin Grindeanu, care se ținea de marginea pupitrului, la Palatul Victoria, nu voia să plece, iar PSD-iștii țipau la ușa lui. Ei bine, și el a fost dat afară din partid, și acum e mare ministru pesedist”.

Și „repriza a doua” de umor negru nu s-a lăsat așteptată: „Toată povestea se potrivește de minune peisajului unei grădini zoologice. Dacă sub un brad este suficientă umbră și încap mai multe exemplare din aceeași specie, toate se refugiază acolo. În schimb, dacă spațiul este mic, specimenele vor începe să se bată”.

Complimente pentru AUR-ul lui George Simion și pentru… PNȚ-CD-ul lui Corneliu Coposu

Relațiile lui Victor Ponta cu anumite cercuri din China și declarațiile sale măgulitoare la adresa AUR și a liderului formațiunii, George Simion, preluate de hotnews, nu puteau fi trecute cu vederea. Așadar, am abordat și acest subiect… generos.

„Așa ceva nu mai deranjează pe nimeni. Ca dovadă, există fotografii cu Marcel Ciolacu alături de Omar Hayssam. Multor oameni cu bun simț, asemenea lucruri li se par inacceptabile. Nu ne-am plasa pe noi înșine în aceste situații. În schimb, politicianul român n-are nicio limită. Ca o dovadă în plus, pe vremuri, Ponta a dat un interviu în care a afirmat că în trecutul său a fost un admirator al PNȚ-CD-ului și al lui Corneliu Coposu”, a comentat analistul politic.

„În perioada în care era prim-ministru, același personaj se lăuda că aplică măsurile „cele mai” liberale. Apoi a dat de înțeles că vecinătatea cu AUR nu-l deranjează”, a ținut, de asemenea, să reamintească profesorul de științe politice.

Nicolae Ciucă
Nici fostul premier Nicolae Ciucă nu a scăpat de criticile lui Cătălin Avramescu (sursa hepta.ro)

PNL, PSD și eternele noastre „blaturi”

Și pentru că aminteam despre legăturile cu „Țara Marelui Zid”, acest subiect a atras atenția inclusiv partenerilor de coaliție ai PSD-ului condus de Marcel Ciolacu. Potrivit site-ului europaliberă.org, deputatul liberal Pavel Popescu l-a acuzat pe Victor Ponta că este „omul Partidului Comunist Chinez”. Dincolo de discuția referitoare la Victor Ponta, Cătălin Avramescu nu a ezitat să lanseze, din nou, un atac împotriva PNL, reprezentat în această „ecuație” de Pavel Popescu:

„Domnul Pavel Popescu rezistă acum pe baricadele revoluției electorale pentru simplul motiv că se apropie momentul alcătuirii listei. Până de curând, a mers bine merci către prăpastie, alături de ex-premierul Ciucă. Eu nu cred în asemenea convertiri de ziua a 12-a, și motivul este următorul: Dacă tot vorbim despre PNL, acest partid are ceva mult mai bun decât să câștige alegerile și mai profitabil pentru gruparea Ciucă: Să facă un blat cu PSD-ul!”.

„Dacă tot am folosit analogia cu speciile animale, care este foarte potrivită, priviți speciile care duc o existență parazită, la umbra altor specii. De exemplu, așa stau lucrurile cu peștișorii mici, care înoată în spatele rechinului și se hrănesc cu ce scapă din fălcile peștelui cel mare. Aceste specii coabitează. De ce să ai o existență independentă și să concurezi la alegeri pe baza unor principii…”, a continuat, metaforic, politologul.

„Așa stau lucrurile cu PNL-ul, nu doar de când a intrat pe mâna lui Klaus Iohannis, deoarece și pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu sau a lui Crin Antonescu situația era identică. Mai clar fie spus, ce sărea din fălcile PSD-ului era bun pentru ei. Păi, de ce să mai câștigi alegerile și să-i deranjezi pe pesediști? De ce să mai candidezi cu șanse, când poți duce o existență secundară și te poți hrăni cu firimiturile care pică de la masa prădătorului de top…? Ei bine, tot la fel poate fi explicată și revenirea lui Ponta în fruntea bucatelor, chiar dacă, așa cum spuneam, el nu are nimic de oferit”, a încheiat Cătălin Avramescu.

 

ADVERTISEMENT