News

Reacţia NATO, la resturile de dronă găsite pe teritoriul României. Jens Stoltenberg şi-a prezentat concluziile

Jens Stoltenberg avertizează cu privire la riscul de incidente și accidente în contextul bombardamentelor Rusiei asupra porturilor ucrainnene din apropierea graniței cu România.
07.09.2023 | 12:03
Reactia NATO la resturile de drona gasite pe teritoriul Romaniei Jens Stoltenberg sia prezentat concluziile
Jens Stoltenberg s-a referit joi la resturile de dronă rusească găsite pe teritoriul României Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi în Parlamentul European, unde a spus că nu există niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei.

Rusia a lansat un nou atac de trei ore asupra portului Izmail

“Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a declarat secretarul general al NATO, în faţa eurodeputaţilor.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg a spus că autoritățile române au informat joi aliații NATO, într-o întâlnire de grup, despre faptul că au găsit resturile unei potențiale drone în apropiere de granița cu Ucraina, iar investigaţiile continuă.

“Asta demonstrează riscul de incidente și accidente. Indiferent de rezultat, ceea ce am văzut sunt multe lupte și atacuri aeriene care se petrec aproape de graniţele NATO. Și avem și alte incidente. În Polonia și în alte părți”, a mai spus Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Între timp, Rusia a continuat atacurile cu drone asupra porturilor ucrainene din apropierea graniţei cu România, şi în noaptea de miercuri spre joi. Guvernatorul regional a declarat că atacul a fost al patrulea asupra portului Izmail în ultimele cinci zile şi a durat trei ore. Au fost avariate infrastructura civilă şi portuară, un siloz de cereale şi o clădire administrativă, iar un şofer de camion a fost rănit uşor la picior.

În condiţiile acestor atacuri primarul comunei Ceatalchioi a cerut sprijinul autorităţilor pentru locuitorii satului Plauru, care de peste o lună se plâng de faptul că dronele ruseşti care atacă portul Izmail le survolează casele şi unele cad foarte aproape de localitatea situată la doar 300 de metri de graniţa cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din cauza numeroaselor nave care folosesc sectorul românesc al Dunării de pe braţul Chilia, pescarii din zonă nu-şi mai pot desfăşura activitatea, a mai declarat primarul Tudor Cernega.

“Navele au intrat în spaţiul românesc al Dunării, nu mai ai loc unde să arunci plasele, iar statul român şi-a luat mâna de pe noi”, s-a plâns primarul din Ceatalchioi.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i priveşte pe localnici, aceştia deja s-au obişnuit ca dronele ruşilor să zboare pe deasupra caselor lor. “Prima dată când a bubuit, mi s-a speriat fata mare, dar acum nu se mai sperie. Iese şi ea şi se uită. Nu aş pleca din sat. De ce să plec? Ei au treaba lor, acolo. Deocamdată, stăm pe locurile noastre. Sunt săracii şi mai rău. Am neamuri în Odessa Ucraina şi mi-au trimis fotografii când i-au bombardat. Alaltăseară, în noaptea de luni spre marţi, când a bubuit, mi-a căzut un geam de la balcon. S-a spart în trei bucăţi”, a mai spus Marcel Niţă.

 

ADVERTISEMENT