News

Record sumbru în SUA. A fost depășit cel mai mare număr de atacuri armate în masă comise într-un singur an

Două atacuri armate în masă comise duminică în SUA au dus la depășirea recordului pentru cele mei multe astfel de evenimente într-un singur an.
05.12.2023 | 19:18
Record sumbru in SUA A fost depasit cel mai mare numar de atacuri armate in masa comise intrun singur an
Precedentul record fusese înregistrat anul trecut Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În mai puțin de 90 de minute, duminică după-amiază, două apeluri la 911 au chemat poliția din Texas și Washington la două atacuri armate în masă care au împins națiunea spre un record macabru. Acestea au fost atacurile cu numărul 37 și 38, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de atacuri armate în masă comise într-un an. Recordul anterior a fost de 36, anul trecut.

Record sumbru în SUA

În Dallas, un bărbat în vârstă de 21 de ani care trebuia să poarte la gleznă un dispozitiv de monitorizare din cauza unei acuzații anterioare de agresiune agravată a intrat într-o casă și a împușcat cinci persoane, omorând un copil și trei adulți. El a fugit cu o mașină furată, a declarat poliția, dar s-a împușcat mortal în timp ce ofițerii de poliție rutieră îl urmăreau.

ADVERTISEMENT

Într-o suburbie a orașului Vancouver din statul Washington, cinci membri ai unei familii au murit în ceea ce șerifii cred că a fost o crimă-sinucidere. Cele mai recente decese au dus totalul din 2023 la 197, fără a lua în calcul atacatorii – încă un record. 91 de persoane au fost rănite în aceste evenimente, dar au supraviețuit.

La fel ca majoritatea atacurilor armate în masă, cele mai recente au avut loc nu în locații publice care au ținut prima pagină a ziarelor, ci în locuințe private.

ADVERTISEMENT

Potrivit The Washington Post, un schimb de focuri în care sunt ucise patru persoane, cu excepția trăgătorului este considerat un “atac armat în masă”, deoarece termenul nu are o definiție universală. Baza de date pe care o folosește publicația este compilată de Associated Press, USA Today și Northeastern University și datează din 2006.

Alte organizații definesc acest tip de atacuri în sens mai larg și raportează astfel cifre mult mai mari, cum ar fi Gun Violence Archive, care include evenimentele în care mai multe persoane au fost împușcate, indiferent dacă cineva a murit sau nu.

ADVERTISEMENT

Numărul atacurilor a crescut în ultimii ani

Numărul atacurilor armate în masă a crescut în 2019, dar a scăzut în primul an al pandemiei de Covid-19. Pe măsură ce viața de zi cu zi a revenit treptat la normal, frecvența împușcăturilor cu victime multiple a crescut.

Recordul este “o bornă tragică și rușinoasă care ar trebui – dar probabil că nu va servi drept semnal de alarmă” pentru legiuitorii care se opun reglementărilor privind armele de foc, a declarat Thomas Abt, director fondator al Centrului pentru studiul și practica reducerii violenței și profesor asociat de cercetare la Universitatea din Maryland. “Creșterea numărului de atacuri armate în masă este determinată de mai mulți factori, dar accesul din ce în ce mai ușor la armele de foc este cauza principală.”

ADVERTISEMENT

Atacurile armate în masă nu reprezintă o epidemie, ci vârful aisbergului violenței cu arme de foc, a declarat James Alan Fox, profesor de criminologie, drept și politici publice la Northeastern, care gestionează baza de date privind crimele în masă și care studiază acest tip de violență de peste 40 de ani. Acestea reprezintă un procent infim din decesele provocate de arme de foc.

Mai mult de 48.000 de persoane au murit din cauza rănilor prin împușcare în 2022, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), ceea ce înseamnă în medie aproximativ 132 de decese pe zi. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost sinucideri.

“Mult prea mulți oameni sunt uciși de propria mână sau de mâna altcuiva”, a spus Fox. “Iar împușcăturile în masă se întâmplă să fie cele mai vizibile.”

Majoritatea a avut loc în locuințe

Acest an a început cu șapte atacuri armate în masă în ianuarie, cele mai multe din toate lunile din baza de date.

Primul a avut loc imediat după Anul Nou în Enoch, Utah. Pe 4 ianuarie, poliția a descoperit cadavrele unui agent de asigurări în vârstă de 42 de ani, ale soției sale de care se separase, ale celor cinci copii ai lor, cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, și ale mamei soției sale, toți împușcați în cap. Poliția a declarat că un bilet de adio de lângă cadavrul bărbatului o acuza pe soția sa de problemele familiei.

În acest an, precum și în fiecare an începând cel puțin din 2006, cel mai mare număr de crime în masă au avut loc în locuințe private sau adăposturi – cel puțin 26 din cele 38. Dintre acestea, 19 au fost comise de persoane care au ucis membri ai propriei familii, inclusiv actuali sau foști parteneri romantici și copii. Cel puțin trei dintre celelalte atacuri, așa cum pare să fie cazul din Dallas, au implicat vecini care și-au ucis vecinii.

Atacurile cu cele mai multe victime au avut loc în locuri publice

Atacul armat care a făcut cei mai mulți morți în 2023 a avut loc la 25 octombrie în Lewiston, Maine, când un rezervist al armatei care avusese recent probleme psihiatrice a deschis focul într-o sală de bowling și într-un bar care găzduia un turneu săptămânal de cornhole. El a ucis 18 persoane și a rănit 13. După o vânătoare de două zile, poliția i-a găsit cadavrul într-o rulotă. Se pare că bărbatul a murit din cauza unei răni de glonț autoprovocate.

Acest total a depășit numărul de morți din 21 ianuarie, când un dansator în vârstă de 72 de ani a împușcat mortal 11 persoane cu o pușcă semiautomată în timpul unei sărbători de Anul Nou Chinezesc la un studio de dans pe care îl frecventa în Monterey Park, California. El s-a dus la un al doilea studio, dar a fost dezarmat de un membru al familiei care îl deținea, a plecat cu duba sa și s-a sinucis în timp ce poliția se apropia.

10 dintre cele 38 de atacuri armate în masă au avut loc în locuri publice, inclusiv la un centru comercial din Texas, la o bancă din Kentucky, la o fermă de ciuperci din California și la o petrecere aniversară din Alabama. Unul dintre ele a avut loc la o școală primară din Nashville, când, la 27 martie, un fost elev a ucis trei copii de 9 ani și trei adulți.

Doar trei dintre aceste atacuri, până luni, erau cunoscute sau se credea că au legătură cu jafuri, conflicte între bande sau infracțiuni legate de droguri. În schimb, majoritatea autorilor au atacat străini sau persoane pe care le cunoșteau, și au făcut acest lucru deși știau că rezultatul va fi probabil propria moarte sau închisoarea pe viață, a declarat Adam Lankford, președintele Departamentului de Criminologie și Justiție Penală de la Universitatea din Alabama. Ei nu aveau “nicio speranță pentru viitor”.

Dincolo de numărul mare de atacuri armate în masă, Lankford consideră că recordul din acest an este deosebit de îngrijorător. “Societatea americană a devenit mai bună în ceea ce privește înțelegerea semnelor de avertizare a împușcăturilor în masă și a strategiilor de evaluare a amenințărilor”, a spus el. Și totuși, acestea continuă să se întâmple.

ADVERTISEMENT