News

Peste 20 de persoane, ucise în Lewiston, Maine. Câte atacuri armate în masă au avut loc în SUA în 2023

Cel puțin 22 de persoane au fost ucise într-un atac armat în Lewiston, Maine. Două astfel de atacuri au loc în medie zilnic în SUA
26.10.2023 | 14:37
Peste 20 de persoane ucise in Lewiston Maine Cate atacuri armate in masa au avut loc in SUA in 2023
În SUA au loc, în medie, două atacuri armate pe zi Sursa foto: AP. Shutterstock / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două atacuri armate au avut loc la un restaurant și la o sală de bowling din Lewiston, Maine, miercuri seară, a declarat unul dintre consilierii orașului. Alte 50 până la 60 de persoane au fost rănite, potrivit mai multor surse din cadrul forțelor de ordine.

Peste 20 de persoane, ucise în Lewiston

O operațiune de căutare intensivă este în curs de desfășurare pentru a captura un suspect, au declarat oficialii, iar poliția le cere locuitorilor să se adăpostească pe loc, relatează CNN. Lewiston este al doilea oraș ca mărime din stat și se află la aproximativ 58 de kilometri nord de Portland.

ADVERTISEMENT

Robert Card, în vârstă de 40 de ani, este căutat ca persoană de interes, iar poliția din Lewiston a declarat că acesta “ar trebui să fie considerat înarmat și periculos”. Violențele s-au adăugat la o listă de 565 de atacuri armate în masă raportate în Statele Unite în acest an, potrivit Gun Violence Archive.

Violența cu arme de foc este o parte integrantă a vieții americane, dar problema este una extrem de politică, care îi opune pe susținătorii controlului armelor de foc la persoanele care își apără cu înverșunare dreptul de a purta armă.

ADVERTISEMENT

Numărul de atacuri armate în masă, în creștere

Potrivit Gun Violence Archive, un atac armat în masă este definit ca fiind un incident în care patru sau mai multe persoane sunt rănite sau ucise. Cifrele lor includ împușcăturile care au loc în case și în locuri publice. În fiecare din ultimii trei ani au avut loc peste 600 de atacuri armate în masă, aproape două pe zi în medie.

Cel mai sângeros atac de acest tip, care a avut loc în Las Vegas, în 2017, a ucis peste 50 de persoane și a făcut 500 de răniți. Cu toate acestea, marea majoritate a atacurilor armate în masă se soldează cu mai puțin de 10 morți.

ADVERTISEMENT

48.830 de persoane au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc în SUA în cursul anului 2021, potrivit celor mai recente date ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 8% față de 2020, care a fost un an record în ceea ce privește decesele cauzate de arme de foc.

În timp ce atacurile armate în masă și crimele comise cu arme de foc (omucideri) captează în general multă atenție din partea mass-media, mai mult de jumătate din totalul din 2021 au fost sinucideri. În acel an, mai mult de 20.000 de decese au fost omucideri, potrivit CDC.

ADVERTISEMENT

Datele arată că peste 50 de persoane sunt ucise în fiecare zi de o armă de foc în SUA. Aceasta este o proporție semnificativ mai mare de omucideri decât în Canada, Australia, Anglia și Țara Galilor și multe alte țări.

Câte arme de foc există în SUA?

Deși este dificil să se calculeze numărul de arme de foc aflate în posesia persoanelor private în întreaga lume, cele mai recente cifre ale Small Arms Survey – un proiect de cercetare din Elveția – au estimat că, în 2018, existau 390 de milioane de arme de foc în circulație în SUA. Raportul SUA de 120,5 arme de foc la 100 de locuitori, în creștere de la 88 la 100 în 2011, îl depășește cu mult pe cel al altor țări din lume.

Date mai recente din SUA sugerează că deținerea de arme de foc a crescut semnificativ în ultimii ani. Un studiu, publicat de Annals of Internal Medicine în februarie, a constatat că 7,5 milioane de adulți din SUA au devenit noi posesori de arme de foc între ianuarie 2019 și aprilie 2021.

Acest lucru, la rândul său, a expus 11 milioane de persoane la arme de foc în casele lor, inclusiv 5 milioane de copii. Aproximativ jumătate dintre noii posesori de arme de foc în acea perioadă de timp au fost femei, în timp ce 40% au fost fie de culoare, fie hispanici.

Cine susține controlul armelor de foc prin lege?

Majoritatea americanilor sunt în favoarea controlului armelor de foc. 57% dintre americanii intervievați au declarat că doresc legi mai stricte privind armele de foc – deși acest procent a scăzut anul trecut – potrivit unui sondaj Gallup. 32% au spus că legile ar trebui să rămână la fel, în timp ce 10% dintre persoanele intervievate au spus că acestea ar trebui să fie “mai puțin stricte”.

Problema este extrem de disputată, opiniile fiind în mare parte împărțite între susținătorii principalelor partide. “Democrații sunt aproape în unanimitate în sprijinul unor legi mai stricte privind armele de foc”, notează un alt studiu Gallup, cu aproape 91% în favoarea unor legi mai stricte privind armele de foc. Pe de altă parte, doar 24% dintre republicani au fost de acord cu aceeași afirmație, alături de 45% dintre alegătorii independenți.

Unele state au luat măsuri pentru a interzice sau a reglementa strict deținerea de arme de asalt. Legile variază în funcție de stat, dar California, de exemplu, a interzis deținerea de arme de asalt, cu excepții limitate.

Unele reglementări sunt susținute pe scară largă de persoane de pe toate eșaloanele politice – cum ar fi restricțiile care reglementează vânzarea de arme persoanelor bolnave psihic sau aflate pe listele de “supraveghere”.

Cine se opune controlului armelor?

În ciuda anilor de probleme financiare și de conflicte interne, Asociația Națională a Armelor de Foc (NRA) rămâne cel mai puternic organism de lobby pentru arme de foc din Statele Unite, cu un buget substanțial pentru a influența membrii Congresului în ceea ce privește politica privind armele de foc.

Pe parcursul ultimelor cicluri electorale, aceasta, precum și alte organizații, au cheltuit în mod constant mai mult pentru mesajele pro-drepturilor privind armele de foc decât rivalii lor care fac lobby pentru controlul armelor.

De asemenea, o serie de state au mers atât de departe încât au eliminat în mare parte restricțiile privind persoanele care pot purta o armă. În iunie 2021, de exemplu, guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a promulgat o lege privind “dreptul de port-armă fără permis”, care permite locuitorilor statului să poarte arme de mână fără permis sau pregătire.

În mod similar, în aprilie anul trecut, Georgia a devenit al 25-lea stat din țară care a eliminat necesitatea unui permis pentru a ascunde sau purta în mod deschis o armă de foc. Legea înseamnă că orice cetățean al acestui stat are dreptul de a purta o armă de foc fără licență sau permis. Legea a fost susținută de NRA, iar liderii din cadrul organizației au numit această măsură “un moment monumental pentru cel de-al doilea amendament”.

ADVERTISEMENT
Tags: