News

Recrutări masive în Armata Română. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Armata Români încearcă din nou să recruteze tineri, cu toate că la nivel european tot mai multă lume fuge de această carieră, deseori prost plătită.
11.09.2023 | 12:37
Recrutari masive in Armata Romana Ce conditii trebuie sa indeplinesti
Recrutări masive în Armata Română. Foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cu războiul la graniță, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că sunt multe posturi disponibile pentru femei și bărbați sub 45 de ani. Doritorii trebuie să știe că au doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a-și depune dosarul și trebuie menționat că nu doar bărbații sunt căutați pentru înrolare.

Recrutări masive în Armata Română

Așadar, cei interesați de o astfel de carieră pot să-și depună dosarele la centrele militare zonale, județene sau de sector până pe 29 septembrie 2023, iar termenul final pentru întocmirea dosarelor va fi de 2 octombrie 2023. Pentru a se alătura Armatei Române candidații trebuie să îndeplinească, totuși, mai multe condiții.

ADVERTISEMENT

Prima ar fi cetățenia română, dar și un domiciliu stabil în România și o vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani. Mai multe informații detaliate legate de condițiile și criteriile de recrutare, precum și de selecție și repartiție pot fi obținute de la personalul recrutor din unitățile militare sau de la orice birou de informare-recrutare.

”Armata Română pune accent pe selecția riguroasă a candidaților, motivul fiind menținerea unei echipe militare puternice și dedicată principalelor sale valori. Printre cerințele fundamentale se numără: cetățenia română, lipsa antecedentelor penale, neafilierea la partide sau organizații interzise de legislația română și neapartenența la culte sau asociații religioase care contravin normelor legale”, transmite MApN.

ADVERTISEMENT

Totodată, fiecare candidat trebuie să fie declarat ”apt” în urma evaluărilor medicale. ”Armata Română, în spiritul tradiției sale, nu doar că oferă un loc de muncă, ci și o vocație. O vocație care îmbină disciplina, onoarea și dedicarea pentru protejarea valorilor și a teritoriului românesc”, au transmis reprezentanții Armatei.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a creat panică în rândul cetățenilor, care fug de Armată, pentru că salariile sunt mici și perspectiva de a muri pe front e mai reală ca oricând. În aceste condiții, tot mai multe țări din Europa se gândesc să reintroducă armata obligatorie, în speranța că așa va exista măcar o bază de rezerviști care să poată fi chemați la arme dacă situația o cere.

ADVERTISEMENT

Conform profesorului de Științe Politice la Universitatea Warwick, Vicenzo Bonze, stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună, cu Rusia care bate la ușa Europei, mai ales că Moscova a anunțat deja că Vladimir Putin a dat ordin ca armata să fie mărită la 1.5 milioane de militari.

“Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni. Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, a explicat profesorul Vincenzo Bove.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care în România, de exemplu, recruții primesc 2.500 de lei pe lună salariu, este evident de ce mai nimeni nu optează pentru o astfel de carieră. Cu toate acestea, MApN intenționează să facă mult mai atractivă Armata în viitor, atât prin salarii cât și prin dotări și beneficii.

ADVERTISEMENT
Tags: