News

Regizorul sârb Emir Kusturica, numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

Regizorul sârb Emir Kusturica a fost numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii chiar cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
25.02.2022 | 19:15
Regizorul sarb Emir Kusturica numit director al Teatrului Academic al Armatei Rosii cu cateva zile inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina
Emir Kusturica a fost numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cineastul sârb Emir Kusturica a fost numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii. Promovarea a avut loc hiar înainte ca Rusia să atace Ucraina.

A fost ales în funcție de către generalul Serghei Şoigu,  ministrul rus al Apărării, potrivit publicației Le Figaro, citată de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Regizorul a fost recompensat cu două Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru două producții cinematografice. Este vorba despre “Tata în călătorie de afaceri” (1985) și “Underground” (1995).

Emir Kusturica a fost numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii

Generalul Serghei Şoigu, ministrul Apărării Federaţiei Ruse, cel care l-a numit în funcție pe regizorul sârb Emir Kusturica, este unul dintre susținătorii fideli ai lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Numirea cineastului sârb în funcția de director al Teatrului Academic al Armatei Roșii a avut loc cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Serghei Șoigu și Emil Kusturica au avut luni o întrevedere. După ce a primit acordul regizorului, ministrul Apărării a declarat că cineastul sârb “este un prieten vechi”.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai subliniat că regizorul “a contribuit la păstrarea şi dezvoltarea celor mai frumoase tradiţii ale culturii ruse”, potrivit publicației citate.

În 2013, Vladimir Putin i-a acordat Gérard Depardieu cetățenie rusă, o numire care nu a fost doar “un truc de război disimulat” al președintelui rus, dar și o recompensă. La momentul respectiv, actorul și-a exprimat opinia pozitivă despre liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

În 2014, în timpul crizei din Crimeea, Emir Kusturica a declarat că “din păcate, Ucraina se îndreaptă acum pe aceeaşi cale ca Iugoslavia acum câţiva ani.

Regizorul a comentat numirea sa în funcția de director al Teatrului Academic al Armatei Roșii. Acesta a spus că, de acum încolo, este “gardianul valorilor clasice într-o lume în continuă schimbare”.

De asemenea, Kusturica vrea să adapteze pentru scenă cele mai mari filme ale sale, mai ales “Viața e un miracol”. În 2005, acesta a fost recompensat cu premiul César pentru “cel mai bun film al Uniunii Europene”.

Ce valoare are promovarea regizorului în Rusia

Promovarea regizorului Emir Kusturica are o valoare simbolică în Rusia. Teatrul Academic central a fost creat în 1929, sub dictatura lui Stalin, care este considerat și în prezent de popor învingător al “Războiului patriotic”.

Inițial, compania a fost gândită ca un teatru itinerant care să distreze soldații, însă la înființarea a a fost numită Teatru Central al Armatei Roșii.

Informația a fost confirmată jurnaliștilor ruși de către secretarul de presă al lui Serghei Șoigu, Rossiana Markovskaya.

“Pentru mine, oferta lui Serghei Șoigu de a deveni directorul teatrului este o mare onoare. Echipa teatrului armatei ruse are o istorie și tradiții grozave.”, a transmis Kusturica prin intermediul secretarului de presă al ministrului Apărării.

Emir Kusturica, în vârstă de 67 de ani, este și membru al Academiei de Științe și Arte a Republicii Srpska.

A mai regizat și filmele “Arizona Dream” (1993) și “Pisică albă, Pisică neagră” (1998).

Kusturica este și actor și a apărut în câteva producții de-a lungul timpului. Dintre acestea amintim “Walter Defends Sarajevo” (1972), “The Good Thief” (2002) sau “Secret Journey” (2006).

ADVERTISEMENT