Florin Cîțu vine cu vești bune pentru sectorul HoReCa, grav afectat de noua explozie a cazurilor de Covid-19 din țara noastră.
Premierul spune că restaurantele și alte activități economice și private ar putea rămâne deschise și în zonele cu rată de peste 6 la mie, dar pentru vaccinați.
Miercuri, după ședința de Guvern, premierului Florin Cîțu i s-au prezentat nemulțumirile celor din sectorului HoReCa, obligați să se închidă în zonele cu incidență de peste 6 la mie, în ciuda faptului că în România a fost introdus certificatul verde de vaccinare.
Șeful Executivului a dezvăluit că are în plan modificări importante în această privință, iar acestea sunt deja puse în aplicare de șeful DSU, Raed Arafat. Dacă aceste planuri se vor materializa, mersul la restaurant va fi posibil și în zonele cu incidență de peste 6 la mie, dar pentru cei imunizați.
”Deja i-am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU. Astăzi s-ar putea să avem CNSU, prin care să permitem activitățile economice de acest gen, în special în HoReCa, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanele vaccinate.
Indiferent de rata de incidență. Persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant și dacă cei de acolo sunt vaccinați. Nu trebuie să îi penalizăm pe cei care sunt vaccinați și acesta este un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu.
În finalul conferinței de presă, premierul a revenit cu clarificări și a spus că pe masă sunt, de fapt, două variante: accesul doar pentru vaccinați și accesul și pe baza certificatului verde digital.
”Ideea este ca și angajații să fie vaccinați. Există și varianta certificatului verde. Ambele variante sunt pe masă. Vom vedea cu ce vine înapoi domnul Raed Arafat după discuția din CNSU. Vrem ca vineri să implementăm măsura”, a mai spus Cîțu.
Conform hotărârii actuale din CNSU, în moment în care incidența infectărilor într-o localitate ajunge la 6 la mie, restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, inclusiv pentru persoanele vaccinate, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
În această săptămână, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care solicită deconectarea domeniului de rata de incidență și permiterea accesului liber în restaurante pe baza certificatului verde.
Cei de la HORA reclamă că, dacă în 2020, un an fără vaccin, restaurantele erau închise și terasele erau funcționale, în acest an, deși populația este vaccinată, atât restaurantele, cât și terasele sunt închise.
Sectorul HoReCa s-a arătat ”indignat” de măsurile anunțate ce presupun din nou închiderea activității operatorilor după pragul de 6 la mie, scrie site-ul Ziare.com.