News

Rețea de permise false, depistată de DIICOT. Cât plăteau românii pentru un document obținut în Congo

14.10.2020 | 16:03
Retea de permise false depistata de DIICOT Cat plateau romanii pentru un document obtinut in Congo
Arestări în clanul Cămătaru. Ce au găsit anchetatorii în casele interlopilor. Sursa foto: diicot.ro
ADVERTISEMENT

Un nou scandal cu permise auto false ia amploare în România. Procurorii DIICOT au ridicat mai multe persoane care sunt acuzate că obțineau fraudulos aceste documente în străinătate, apoi mergeau să le schimbe cu unele valide, românești.

În cursul acestei săptămâni, aproape 50 de cetățeni au fost duși la audieri, acțiunea fiind continuarea alteia demarate încă din luna martie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Polițiștii și procurorii au efectuat 41 de percheziții în 19 județe și în București, pentru destructurarea unei grupări infracționale, formată din cetățeni români și străini.

Procurorii DIICOT au depistat o rețea de permise false

Din informațiile oferite de procurorii DIICOT celor de la Digi24, se pare că permisele false au fost comandate tocmai din statul african Congo.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că cei interesați de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, fără un examen corect în țară, plăteau sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro.

”Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 și până în prezent, în județele Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români.

ADVERTISEMENT

Grupul ar fi fost profilat pe săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.

Scopul grupului l-ar fi reprezentat obținerea de venituri ilicite, prin înlesnirea obținerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulți cetățeni români care nu posedau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România, transmit reprezentanții Poliției Române, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cum se derula tot procesul de preschimbare a permiselor

Conform Poliției, cei interesați de obținerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor.

Apoi, documentele realizate fraudulos ar fi fost expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

”Persoanele vizate de anchetă sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

ADVERTISEMENT
Tags: