Life

Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Nu trebuie să lipsească de pe masă aceste preparate

Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Iată cum se prepară acestea, de fapt.
30.11.2023 | 08:00
Retete traditionale de Sfantul Andrei Nu trebuie sa lipseasca de pe masa aceste preparate
Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Foto cimec.ro
ADVERTISEMENT

Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Aceste preparate nu trebuie să lipsească de pe masă niciodată. Iată ce ar trebui să prepari.

Ce este turtuca

Turtuca este un preparat clasic de Sfântul Andrei. Aceasta este făcută de fetele bune de măritat ca să își afle ursitul.

ADVERTISEMENT

Se spune că turtuca trebuie făcută mai sărată și fata îl va visa pe un tânăr care îi va aduce apă să își potolească setea.

Un alt preparat tradițional de Sfântul Andrei este covașa. Aceasta trebuie împărțită vecinilor pentru ca vacile să aibă mult lapte.

ADVERTISEMENT

Se spune că ambele preparate gătite pentru Sfântul Andrei aduc protecție asupra casei. Acestea sunt rețete tradiționale pentru această sărbătoare.

Mod de preparare pentru turtuca

Turtuca este o rețetă tradițională pentru care este nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină 250 ml apă călduţă, 25 g drojdie, o linguriţă sare, ulei pentru prăjit.

ADVERTISEMENT

Începem această rețetă prin a înmoia drojdia în apă călduță. Amestecăm bine și punem făina într-un castron. Facem o groapă mică la mijloc și punem amestecul creat înainte.

Lăsăm acest amestec să crească timp de 30 de minute sau până când este destul de umflat. Mai frământăm aluatul deja crescut cu făina și sare, până când acesta nu se mai lipește de mână.

ADVERTISEMENT

Apoi, punem aluatul pe blat și  îl presărăm cu făină ca să nu se lipească. Îl netezim puțin și apoi îl mai lăsăm să mai crească încă circa o oră. Este necesar ca compoziția noastră să își dubleze volumul.

Tăiem șase bucăți din aluat și modelăm pentru a obține turtele. Ele trebuie să fie rotunde și subțiri. Apoi, punem uleiul la prăjit și prăjim toate turtele. Putem să le facem și la cuptor, dar rețeta tradițională ne învață că ele trebuie să se coacă pe plită.

Băutura tradițională de Sf Andrei

Covașa este considerată a fi băutura tradițională de Sfântul Andrei. Alături de turtuca, acestea sunt rețete tradiționale de Sfântul Andrei.

Iată de ce ingrediente ai nevoie: 400g de mălai, 100g, faină, o cana de borș, 20 litri apa caldă.

Avem nevoie de un borcan mare de 20-30 de litri. Punem amestecul de măilai și cu făină, iar apoi adăugăm borșul.

Lăsăm să stea așa timp de câteva minute și apoi adăugăm și borșul. Adăugăm apoi treptat apă fierbinte și amestecăm constant cu o lingură de lemn. Ar trebui ca în acest moment să avem o compoziție destul de vâscoasă.

Acest preparat se lasă timp de circa șase ore la căldură pentru a stimula fermentare. Punem tot conținutul apoi într-un ceaun și fierbem băutura pânnă când devine mai groasă.

După ce se răcește punem amestecul înapoi în borcan și adaugăm restul înapoi în borcan. Lăsăm peste noapte și apoi putem să consumăm.

ADVERTISEMENT