Life

Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Mai toți românii comit acest păcat

Pe 30 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, o zi extrem de importantă în Calendarul Ortodox, care vine cu tradiții, dar și obiceiuri.
29.11.2022 | 12:00
Detaliul banal atunci cand pui grau la incoltit de Sfantul Andrei Mai toti romanii comit acest pacat
Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. Se spune că acesta aduce mare noroc, dar și belșug în casa celui care face acest lucru.

De ce se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

Fiecare piesă are semnificația ei în parte. Grâul spre exemplu este simbolul vieții, în condițiile în care este alimentul de bază din care se face pâinea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, grâul este mâncat atât de oameni, cât și de păsări încă din cele mai vechi timpuri.

De cealaltă parte, bobul de grâu încolțit este considerat un simbol divin. Mai exact, acesta simbolizează viața care învinge moartea.

ADVERTISEMENT

Conform celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei, o sărbătoare extrem de importantă din Calendarul ortodox și se păstrează până în noaptea de Anul Nou, pe 31 decembrie, adică fix o lună de zile.

Înainte de trecerea dintre ani, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică, iar așa ne putem da seama cum va fi și următorul an pentru noi.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă într-o lună de zile, grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele.

Greșeala pe care o fac mulți români după ce au pus grâul la încolțit

De cealaltă parte, în cazul în care grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.

ADVERTISEMENT

O mare greșeală pe care mulți o fac, legată de grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei este utilizarea lui. Tradiția spune clar că în cazul în care acesta a crescut frumos, sau nu, în niciun caz nu trebuie aruncat.

ADVERTISEMENT

Grâul poate fi dat la păsările din curte, sau la păsările dintr-un parc, în cazul în care nu există altă posibilitate.

De asemenea, el poate fi utilizat și în anumite rețete.

Cei care vor arunca grâul vor comite un mare păcat fără ca măcar să își dea seama, iar lucrurile se pot întoarce împotriva lor, spune tradiția.