Life

Rețetă tradițională de plăcintă cu mere. O să-ți aducă aminte de gustul copilăriei

Rețeta tradițională de plăcintă cu mere. Se face ușor, iar gustul o să te trimită direct în frumoasa perioadă a copilăriei.
26.09.2023 | 00:10
Reteta traditionala de placinta cu mere O sati aduca aminte de gustul copilariei
Rețeta tradițională de prajitură cu mere. Sursa foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Toamna este anotimpul perfect pentru o plăcintă cu mere la desert. Rețete sunt nenumărate, însă cea mai bună rămână pe cea care mama sau bunica o făcea în copilărie. Astfel că, îți prezentăm o metodă tradițională și ușoară de a o pregăti.

Rețeta tradițională de plăcintă cu mere

Internetul este plin de moduri prin care să pregătești plăcinta cu mere, de la cele mai sofisticate, pentru un preparat specific american, la cele ale marilor bucătari români. Însă, tot rețeta tradițională rămâne cea mai bună.

ADVERTISEMENT

Ai nevoie de mai puțin de oră pentru a prepara un desert delicios, al cărui gust te va trimite direct în copilărie, atunci când mama sau bunica îl pregătea adesea, mai ales în această perioadă.

Prin urmare, pentru cele două blaturi, ingredientele necesare sunt: jumătate de kilogram de făină, 200 grame unt moale sau untură, 100 de grame de smântână, un ou, 150 grame de zahăr, 2 fiole de esență de vanilie, 10 grame praf de copt și un vârf de cuțit de sare.

ADVERTISEMENT

Iar pentru umplutură vei avea nevoie 1,5 kilograme de mere, 3 linguri de zahăr și 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată. Astfel că, pentru o plăcintă cu mere delicioasă, nu este nevoie să cheltui mulți bani pe toate cele necesare.

Metoda de preparare pas cu pas

Începe întotdeauna cu umplutura, pentru ca aceasta să stea la răcit în timpul în care te ocupi de aluat. Spală merele și dă-le pe răzătoarea mare. Dacă te deranjează coaja, le poți curăța înainte.

ADVERTISEMENT

Pune-le apoi la călit într-un vas bun, de care să nu se lipească, cu zahărul, iar după 5 minute poți adăuga și scorțișoara măcinată. Amestecă ocazional. Iar când zeama s-a evaporat, poți opri focul.

Acum poți începe să pregătești blaturile pentru plăcinta cu mere. Într-un castron încăpător amestecă bine untul sau untura cu zahărul. Adaugă esența de vanilie, oul și bate ușor. Când compoziția devine cremoasă, pune smântâna și omogenizează totul.

ADVERTISEMENT

Separat, combină făina cu sarea și praful de copt, apoi adaugă peste amestecul cremos obținut anterior, încorporând totul ușor, cu o lingură de lemn. După ce începe să se întărească, îl poți frământa cu mâna.

Când nu se mai lipește de degete, împarte-l în două părți egale. Presară făină pe blatul de lucru și întinde-o pe fiecare astfel încât să acopere tava. Pune prima foaie, întinde umplutura peste și apoi acoperă cu a doua foaie.

Pune tava la cuptorul preîncălzit și las-o să se coacă timp de 30-35 de minute sau până când aluatul pare copt. Las-o puțin la răcit, pentru a o putea tăia mai bine, presară zahăr pudră și plăcinta cu mere este gata de servit. Poftă bună!

ADVERTISEMENT