News

Forța de Apărare Teritorială, armata neconvențională a Ucrainei. Rezerviștii civili care-și apără cartierele în caz de război

Civilii ucraineni se înghesuie pentru a se alătura unei noi ramuri militare: Forța de Apărare Teritorială. Fiecare va primi antrenament de luptă de bază și va contribui la "războiul hibrid" contra Rusiei.
22.02.2022 | 14:33
Forta de Aparare Teritoriala armata neconventionala a Ucrainei Rezervistii civili caresi apara cartierele in caz de razboi
Rezerviștii Forței de Apărare Teritorială vin din medii extrem de diferite Foto: Reuters, EPA-EFE, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Forța de Apărare Teritorială va folosi rezerviști civili bine pregătiți din toată țara, conduși de soldați profesioniști, pentru a ajuta la combaterea agresiunii Rusiei, de la atacuri militare directe la misiuni clandestine pentru a semăna discordie culturală, a sabota infrastructura și a prelua guvernele locale.

Armata neconvențională a Ucrainei. Rezerviștii civili care-și apără cartierele în caz de război

Alisa, are 38 de ani, un job de birou în capitală și o pasiune pentru tirul sportiv. Ucraineanca s-a alăturat unei unități locale de apărare teritorială în urmă cu mai bine de un an pentru a dobândi abilități de luptă.

ADVERTISEMENT

Acum este îngrijorată că ar putea fi nevoită să folosească aceste abilități într-un adevărat război cu Rusia.

„Oamenii mor, este îngrozitor. Și mai rău este când te gândești nu doar la viața ta, ci și la viața unui copil de 7 ani”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters, în timp ce fiul ei, Timur, viziona desene animate.

ADVERTISEMENT

„Îmi dau seama că poate fi rănit din cauza prostiei unei țări vecine, care nu mai este o țară soră”, a spus Alisa, care a cerut să fie identificată doar după prenume.

Acumularea de zeci de mii de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina a stârnit temeri în Ucraina și în țările occidentale că Rusia ar fi gata să invadeze, ceva ce Moscova neagă.

ADVERTISEMENT

Alisa s-a alăturat Forței de apărare teritorială în urmă cu un an și jumătate, mai devreme decât mulți.

Forța de Apărare Teritorială a devenit o ramură militară separată în ianuarie

Serghei Velichanski a lucrat cu veterani ucraineni, procesând traumele suferite de ei în lupta cu forțele susținute de Rusia prin tehnici de comedie improvizată.

ADVERTISEMENT

Acum, el intenționează să lupte alături de ei dacă forțele ruse care încercuiesc Ucraina pătrund în țară.

„Am înțeles că dacă, Doamne ferește, a început ceva, nu aș putea sta cu brațele încrucișate”, a spus Velichanski, originar din Kiev, relatează POLITICO.

La 50 de ani, însă, Velichanski nu este un candidat principal pentru serviciul în prima linie. În schimb, el este unul dintre mulții civili ucraineni care se înghesuie pentru a se alătura unei noi ramuri militare: Forța de Apărare Teritorială.

Ideea este de a folosi rezerviști civili bine pregătiți din toată țara, conduși de soldați profesioniști, pentru a ajuta la combaterea agresiunii Rusiei – de la atacuri militare directe la misiuni clandestine pentru a semăna discordie culturală, a sabota infrastructura și a prelua guvernele locale.

Deci, în timp ce forțele armate ale Ucrainei trebuie să se confrunte cu posibilitatea unui război mai tradițional, o Apărare Teritorială organizată le poate ajuta, de asemenea, să răspundă la mai multe atacuri clandestine și difuze, denumite „război hibrid” în limbajul militar modern.

„Aveam nevoie de un sistem nou cu o nouă filozofie”, a spus Victor Kevliuk, un expert al think-tank-ului Centrului pentru Strategia de Apărare și un fost colonel care a participat la inspecțiile unităților de Apărare Teritorială.

Cu toate acestea, crearea unei noi ramuri militare cu personal complet este o problemă grea. Multe birouri de recrutare sunt în prezent copleșite, îngropate sub mormane de documente.

Cea mai mare lipsă, a spus Anton Holoborodko, care conduce o unitate de rezerviști la Kiev, este a „orelor în zi”.

Întemeierea Forței de Apărare Teritorială

La 1 ianuarie, Ucraina a adoptat o lege care face ca Forța de Apărare Teritorială să fie o ramură militară separată.

Anterior, forța – concepută la începutul anilor 2000 și constituită pentru prima dată în 2014 – răspundea comandantului forțelor terestre și era formată din militari pensionați împărțiți în unități asemănătoare batalioanelor de voluntari. Treaba lor era pur și simplu să apere spatele militarilor activi.

Dar acum, odată cu așteptarea ca Rusia să caute să se infiltreze mental și fizic în orașe în paralel cu acumularea masivă de trupe, Ucraina a vrut să-și codifice forța civilă.

Scopul este de a forma un nucleu de 10.000 de profesioniști militari până în martie, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov la un briefing recent.

Inițial, se aștepta ca acel nucleu să conducă 130.000 de rezerviști civili. Dar, pe măsură ce amenințarea războiului pare din ce în ce mai iminentă, comandantul șef al Ucrainei a spus că forța caută acum 1,5 până la 2 milioane de cetățeni dornici să-și apere casele, familiile și țara.

Rezerviștii adunați rapid vor fi repartizați în 25 de brigăzi – câte una pentru fiecare dintre regiunile Ucrainei, plus una pentru capitala Kiev. Aceste brigăzi vor fi împărțite în 150 de batalioane, susținute de apărători voluntari suplimentari.

Modelul, a susținut Kevliuk, va poziționa forța pentru a ajuta autoritățile locale să reacționeze la tacticile hibride ale Rusiei, cum ar fi protejarea infrastructurii civile cheie sau îndepărtarea agitatorilor pro-ruși înainte ca aceștia să poată destabiliza sau prelua o zonă.

Un sondaj recent al Institutului Ucrainean pentru Viitor, un grup de reflecție politică, a constatat că 56% dintre ucraineni doresc să se alăture noii forțe – milioane mai mult decât are nevoie de fapt.

Comandanții de la Kiev au declarat că forța crește rapid. Numeroase birouri de recrutare sunt acoperite de birocrația noilor cereri. Presiunea de a mișca rapid este enormă.

Recruții provin din medii disparate

Ucrainenii care se prezintă la birourile de recrutare provin din medii disparate. Unii au abilități militare relevante. Alții nu. Fiecare va primi antrenament de luptă de bază, dar se așteaptă ca mulți să aplice orice talent pe care le-ar putea avea din viața de zi cu zi, a spus Holoborodko, comandantul Kievului.

Holoborodko, un jurnalist, a fost mobilizat în Donbass în 2014 și 2015, regiunea în care forțele ucrainene luptă cu militanții ruși în ultimii opt ani. În 2020, a decis să se întoarcă la antrenamente pentru a rămâne în formă.

Acum, el face parte din Consiliul rezerviștilor, care îl consiliază pe comandantul brigăzii de la Kiev al forței. Din acel post, el ajută la organizarea de formare pentru rezerviști dincolo de mandatul guvernului, două săptămâni în fiecare an.

„Avem oameni foarte diferiți, de exemplu, șoferi care pot conduce ambulanțe”, a spus Holoborodko. „Avem medici, specialiști în reabilitare care lucrează cu sportivii în viața civilă. La noi, ei au roluri diferite – unul este paramedic.”

Această experiență civilă ar fi foarte costisitoare dacă armata ar încerca să o obțină angajând specialiști, a adăugat Holoborodko.

„Există tipi care sunt programatori în viața civilă și chiar dacă nu servesc ca specialiști în comunicații, ei aduc idei despre cum să îmbunătățească comunicarea”, a spus el.

Alisa a povestit că a văzut zeci de oameni noi participând la sesiunile de antrenament în fiecare sâmbătă.

Ea își începe deseori weekend-ul îmbrăcându-se hainele de camuflaj, luându-și una dintre cele două arme de calibru mic pe care le ține acasă și îndreptându-se către un teren de antrenament – o pădure de pini cu dune de nisip, o cale ferată veche și câteva șantiere abandonate.

Împreună cu alți zeci de voluntari, majoritatea bărbați de 30 de ani și 40 de ani cu locuri de muncă civile, ea petrece apoi șapte ore fie cu arma la sol, fie de pază, ca parte a unei mici patrule însărcinate să protejeze o clădire de beton de sabotorii inamici. .

Ea spune că faptul că are cel puțin antrenament de bază este un oarecare confort.

„Dacă, Doamne ferește, începe un război… știu cum să trec de la un punct nesigur A la un punct sigur B”, a spus Alisa. “Înțeleg cum să fac dacă sunt sub focuri de armă. Știu să-l ajut pe Timur, prietenii, vecinii dacă sunt prinși în linia tirurilor de armă.”

Provocările pe care trebuie să le depășească recruții Forței de Apărare Teritorială

Consiliul Rezerviștilor și alte grupuri ajută la antrenarea oamenilor în fiecare sâmbătă, trecând prin tehnicile de luptă de bază: apărarea unui obiectiv, organizarea unei ambuscade, năvălirea într-o clădire.

Zonele lor de antrenament sunt eclectice, variind de la pădure sau haldele din afara orașului până la o fabrică de asfalt neterminată, perfectă pentru simularea luptei în spații înguste.

Membrii Forței de Apărare Teritorială se așteaptă ca, odată ce filiala se ridică pe picioare, statul să desfășoare exerciții de antrenament de luptă, așa cum s-a intenționat.

A ajunge la acel punct va fi o provocare. Pentru că este o forță atât de tânără, angajații Apărării Teritoriale sunt blocați cu o grămadă de muncă administrativă și logistică.

Fiecare soldat de bază și rezervist nou înseamnă un nou teanc de documente, în timp ce unitățile trebuie să găsească locuri pentru a găzdui personalul, a depozita echipamente și a instrui oamenii.

Velichanski, care lucrează cu veterani militari, cunoaște bine aceste obstacole birocratice. A trebuit să meargă la trei birouri de recrutare diferite și să aștepte fără rezultat răspunsuri înainte de a găsi unul suficient de organizat pentru a-l înscrie într-o unitate de Apărare Teritorială.

Există „provocări [organizaționale] foarte serioase”, a spus el. De asemenea, la început poate exista o lipsă de echipamente.

Kevliuk, specialistul care a inspectat unitățile de Apărare Teritorială, vede și el o mare problemă cu transportul, pe care Ministerul Apărării nu o poate asigura în mod adecvat.

Autoritățile locale trebuie să intervină pentru a ajuta la încheierea de înțelegeri cu furnizorii privați de transport, a spus el.

El a adăugat că și-ar dori să vadă unități în fiecare batalion care să asigure o relație bună cu populația și care să se ocupe în mod specific de operațiuni psihologice și război informațional, elemente de bază ale arsenalul de război hibrid al Rusiei.

Printre recruții proeminenți ai Forței pentru Apărarea Teritorială se numără Yegor Sobolev, un fost parlamentar, care a decis că este timpul să se pregătească pentru ce e mai rău, când Rusia a adunat ultima dată peste 100.000 de soldați de-a lungul granițelor cu Ucraina, în primăvara anului 2021.

După ce a fost activist în revoluția ucraineană din 2014 și, ulterior, a servit în birourile guvernamentale anticorupție, Sobolev s-a pregătit pe sine și familia sa pentru astfel de momente dificile.

ADVERTISEMENT
Tags: