News

PSD și PNL iau în calcul să aibă candidați separați la Primăria Capitalei. Lucian Romașcanu: ”Pentru PSD, Gabriela Firea este numele care se califică”. Update

Rezultatele sondajelor PSD-PNL pentru candidatul la Primăria Capitalei. Pe cine vrea să nominalizeze coaliția la conducerea Bucureștiului
11.03.2024 | 23:23
PSD si PNL iau in calcul sa aiba candidati separati la Primaria Capitalei Lucian Romascanu Pentru PSD Gabriela Firea este numele care se califica Update
Ciucă a declarat că coaliția nu a reușit să nominalizeze un candidat pentru Primăria Capitalei și că sondajele „sunt pe final” / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT
11-03-2024
21:17

Sebastian Burduja: ”Mă voi bate cu Nicușor Dan, cu Firea și cu Piedone”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care ar putea fi candidatul PNL la primăria Bucureștiului, spune că este gata să își asume această luptă și că i-a propus lui Nicușor Dan organizarea de alegeri primare între candidații de dreapta. 

”Din punctul meu de vedere nu se schimbă mare lucru, pentru că eu am spus de la preluarea filialei București a PNL că sunt dispus să-mi asum această bătălie pentru Primăria Generală, fără a conta pe sprijinul altor partide.

Cred că, finalmente, aceste alegeri sunt despre proiectul pentru București, despre planul pentru București cu care fiecare candidat vine în fața electoratului, despre ce a făcut fiecare în funcțiile publice.

Mă voi bate cu Nicușor Dan, cu Firea și cu Piedone. Finalmente, asta înseamnă o competiție pe bune.

Eu i-am propus domnului Nicușor Dan, de câteva luni de zile, organizarea alegerilor primare pe dreapta, ca să nu mai utilizeze acest narativ ieftin de tipul cine nu e cu mine este cu PSD-ul.

Nu știu cât de de dreapta este dânsul. Asta e o discuție pe care poate o să o facem cândva, dar nu are motive să se teamă de o competiție onestă.

Alegeri primare este un instrument într-o democrație, cel mai bun să se bată cu candidații pe care stânga îi propune în București și sunt convins că va avea cu atât mai multe șanse să fie un primar bun pentru bucureșteni”, a declarat Burduja la Digi24

11-03-2024
20:14

Cristian Popescu Piedone: ”Eu nu am contracandidat”

Cristian Popescu Piedone a comentat decizia către care pare că se îndreaptă PSD și PNL după ședința coaliției. Edilul Sectorului 5 a declarat că nu va renunța la candidatura pentru PMB și va învinge la alegerile locale.

“Merg până la capăt, candidez. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această normalitate. Este normal ca fiecare să-și desemneze candidații. Din păcate pentru domniile lor, eu sunt singurul pentru care lumea va vota omul și apoi spre politic.

Firea nu este principalul meu contracandidat. Eu nu am contracandidat. Cu Gabriela Firea, suntem paraleli și echidistanți. Fiecare are soarta lui. Electoratul se sedimentează și nu se amestecă.

Nu voi face alianță cu PSD, o voi învinge pe Firea. Piedone e și pe stânga și pe dreapta și în sensul giratoriu”, a spus primarul Sectorului 5.

11-03-2024
19:52

Gabriela Firea: "Există o așteptare mare ca eu să candidez"

Gabriela Firea, fostul edil al Bucureștiului și potențialul candidat al PSD la localele din 2024, a reacționat după ce coaliția de guvernare a anunțat că ia în calcul scenariul în care vor merge cu candidați separați la alegeri. 

“Din punctul meu de vedere este decizia cea mai corectă şi care arată respect faţă de Bucureșteni. Alegerile locale sunt încărcate cu o doză mare de subiectivism şi persoana contează foarte mult.

Contează şi echipa politică din care provii, pentru că orice primar are nevoie de majoritate în Consiliul General, dar se pune foarte mult accent pe persoană pe personalitatea candidatului care va intra în cursa electorală.

În absolut toate orașele mici până la Capitală, gospodarul acelei localități sau acelei aglomerări urbane este direct opțiunea electoratului ca şi persoană. Apoi este urmărită legătura acelei persoane cu o formațiune politică tocmai pentru a sigura o stabilitate în ceea ce privește actul administrativ.

Eu sper să fie o decizie luată, nu doar o variantă discutată în această seară. Aş vrea să se mențină ceea ce s-a discutat în această seară, nu pentru mine, nu pentru ambiția mea, ci din respect pentru cetăţeni, pentru că 75% dintre bucureșteni spun că sunt nemulțumiți de mandatul actualului primar.

Şi tot 75% dintre cetăţeni spun că mandatul meu de primar general împreună cu echipa PSD  fost un mandat mai bun decât actualul”, a spus preşedintele PSD Bucureşti la Antena 3 CNN. 

11-03-2024
19:44

Reacția lui Nicușor Dan la varianta candidați separați: ”Lupta adevărată va fi cu candidatul PSD. Nu iau în considerare candidatura domnului Piedone”

Primarul general al Capitalei a declarat că decizia de a merge separat la alegerile pentru Primăria Municipiului București este una normală întrucât cele două partide nu au un electorat compatibil.

“O să vedem care o să fie decizia partidelor. Aceste două partide nu au un electorat compatibil. Ca și în 2020, o să avem alegeri între dreapta și PSD.

Am dat presei slide-urile care mă avantajau. Nu iau în considerare candidatura domnului Piedone. Lupta adevărată va fi cu candidatul PSD. Gabriela Firea a avut un consiliu local.

Eu am comandat un sondaj și l-am publicat pentru a arăta susținătorilor mei că avem o șansă. Există în sondaj și cu doamna Firea. Dacă este și domnul Piedone și este și doamna Firea, voturile se împart și eu sunt mult în față”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

11-03-2024
19:34

Ramona Chiriac deschide lista PSD-PNL pentru europarlamentare

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanți Comisiei Europene în România, va deschide lista comună a PNL și PSD la alegerile europarlamentare.

Lucian Romașcanu a confirmat că a existat consens în coaliție pentru ca Ramona Chiriac să deschidă lista comună pentru europarlamentare.

Diplomat de carieră, Chiriac a fost numită șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București în iulie 2021. Aceasta a venit din fruntea Reprezentanței din postul de consul general al României în landul Bavaria, pe care îl ocupa din 2016.

Ramona Chiriac și-a început cariera în diplomație în 2008, iar înainte a activat în administrația publică centrală și locală din România.

11-03-2024
19:16

PSD și PNL ar putea avea candidați separați la Primăria Capitalei

Ședința în care coaliția ar fi urmat să-și aleagă un candidat comun pentru Primăria Municipiului București nu a avut rezultatul scontat. Ba chiar, una dintre variantele luate în calcul este ca fiecare dintre cele două partide să meargă la locale cu candidați separați.

”E o direcție care s-a creionat mai accentuat în această seară pentru că, uitându-ne la cifre, mi se pare că e direcția de urmat.

Din păcate, nu reușim să tractăm electoratul celuilalt partener către un candidat unic și lucrul ăsta face să ne gândim foarte serios să mergem cu candidați separați

Pentru PSD, Gabriela Firea este numele care se califică în această situație. Dacă mergem fiecare cu candidatul propriu, probabil că Firea este cea mai calificată să ocupe această poziție, a declarat senatorul Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, la Digi24.

Potrivit acestuia, sondajele de opinie au arătat că un candidat comun nu ar realiza performanța pe care și-o dorește coaliția la PMB. O decizie în acest sens este așteptată în ședința coaliției de joi.

Tot joi este așteptată o decizie în ceea ce privește candidații la primăriile de sector, întrucât atunci ar urma să vină cifrele din sondaje, a mai precizat Romașcanu.

”Va trebui să ne uităm foarte atent și la ce se întâmplă în sectoare. Peisajul electoral din București e foarte complicat și atunci trebuie să fim foarte atenți la ce decizii luăm”, a mai spus senatorul.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că coaliția PNL-PSD nu a reușit să nominalizeze un candidat pentru Primăria Bucureștiului și că luni vor fi finalizate sondajele în acest sens, o decizie urmând să fie luată după o analiză a acestor sondaje.

Ciucă: „Noi am sondat pe Sebastian Burduja şi pe Ionuţ Lupescu”

Nicolae Ciucă a declarat că coaliția nu a reușit să nominalizeze un candidat pentru Primăria Capitalei și că sondajele „sunt pe final”. „Am agreat împreună să sondăm care sunt cele mai potrivite persoane”, a spus Ciucă.

ADVERTISEMENT

„Nu am reuşit să ajungem la a nominaliza un candidat sau altul pentru Primăria Capitalei pentru că am agreat împreună să sondăm care sunt cele mai potrivite persoane. În momentul de faţă sondajele sunt pe final”, a spus Ciucă.

„Noi am sondat pe Sebastian Burduja şi pe Ionuţ Lupescu. PSD ştiu sigur că nominalizat-o pe doamna Gabriela Firea şi cred că pe primarul de la sectorul 4 (Daniel Băluţă)”, a declarat liderul liberalilor, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ionuț Lupescu, nu doar „un simplu fotbalist”

Odată ce sondajele vor fi gata, luni, o analiză a acestora va nominaliza candidatul comun pentru Primăria Capitalei, a precizat Ciucă. În legătură cu Ionuț Lupescu și posibilitatea desemnării acestuia ca candidat la Primăria Generală, Nicolae Ciucă a spus că fostul jucător al naționalei României nu a fost doar „un simplu fotbalist”.

„Nu este vorba doar de notorietate. Este vorba şi de experienţa profesională. A lucrat atâţia ani în structurile de conducere ale UEFA, a ocupat funcţii importante acolo, a dobândit experienţă managerială şi (…) eu sunt unul care susţin foarte mult deschiderea uşilor PNL către oameni noi care au performat în viaţa profesională”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Firea? „Vedem lista, discutăm”

În legătură cu susținerea Gabrielei Firea, Ciucă a spus: „După ce vedem lista, discutăm. „Este o decizie pe care o vom lua în coaliţie şi acolo vom stabili pe cine susţinem”.

Liderul PNL a comentat și posibilitatea candidaturii lui Daniel Băluță la Primăria Geneerală: „Nu ştiu, nu-l cunosc personal, dar să ştiţi că astăzi chiar astăzi discutam cu cineva şi era foarte mulţumit de cum arată Sectorul 4”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, Ciucă a spus: „Domnul primar ar trebui să se stea la primărie sau în mijlocul bucureştenilor să rezolve problemele bucureştenilor nu să râdă, adică nu prea are de ce să râdă.

Motive îi dau bucureştenii să se ocupe de ce trebuie. (…) E primarul în funcţie şi ştiţi foarte bine că orice primar în funcţie pleacă cu prima şansă”.

Nominalizarea primarilor de sector

Analiza sonajelor va fi valabilă și pentru nominalizarea primarilor de sector, a spus Ciucă, precizând că PNL îi testează pe George-Cristian Tuță și pe Sebastian Burduja pentru Sectorul 1, iar pentru Sectorul 2, pe Monica Anisie și pe Mihai Ciuleafă

„Trebuie să avem o analiză proprie. Aşa cum am spus, suntem totuşi două partide care ne-am propus ca împreună să redobândim managementul Primăriei. (…) Formula politică pentru alianţa electorală la alegerile europarlamentare şi la nivel local, acolo unde organizaţiile decid, este PNL-PSD. (…) Noi ne vom pronunţa pe unul dintre numele, din persoanele pe care le-am introdus în sondaje”, a spus liderul PNL.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din...
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din Neamţ şi-a distrus singur autovehiculul: "Dacă nu e bună, o fac eu să nu fie bună"
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un...
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un dezastru total!”
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie