News

Risc crescut de război în America de Sud. SUA trimit avioane în Guyana, pe fondul amenințărilor Venezuelei

Alertă ridicată de război în America de Sud. Pe fondul amenințărilor Venezuelei, SUA anunță că vor trimite avioane în Guyana.
07.12.2023 | 22:05
Risc crescut de razboi in America de Sud SUA trimit avioane in Guyana pe fondul amenintarilor Venezuelei
Tensiuni majore și risc de război în American de Sud. SUA trimit avioane în Guyana, pe fondul amenințărilor Venezuelei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tensiuni tot mai mari în America de Sud. În contextul tensiunilor la nivel maxim dintre Georgetown și Caracas, SUA au anunțat că trimit avioane în Guyana. În plus, Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență.

Tensiuni majore și risc de război în America de Sud: SUA trimit avioane în Guyana, pe fondul amenințărilor Venezuelei

Sunt îngrijorări tot mai mari privind izbucnirea unui nou război la nivel mondial. Recent, tensiunile au escaladat în America de Sud după ce președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat că va autoriza demararea exploatărilor petroliere pe un teritoriu controlat de Guyana învecinată și revendicat de Caracas.

ADVERTISEMENT

Dictatorul din statul sud-american a ordonat marți, 5 decembrie 2023, crearea unui nou stat numit ”Guayana Esequiba”, în urma referendum controversat desfășurat duminică. Alegătorii venezueleni au aprobat anexarea unor teritorii din Guyana vecină.

Anunțul lui Maduro contravine unei decizii anunțate de Curtea Internațională de Justiție (CIJ). Tribunalul a interzis Venezuelei să întreprindă orice acțiuni care schimbă statutul regiunii cu bogate resurse petroliere.

ADVERTISEMENT

Zona disputată de cele două state, regiunea Essequibo, este una dens împădurită și bogată în petrol. Aceasta reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul național al Guyanei. Venezuela revendică de mai mulți ani teritoriul și respinge o hotărâre din 1899 care a stabilit granițele actuale.

Pe fondul amenințărilor Venezuelei, SUA au anunțat că vor desfăşura exerciţii militare aeriene ‘de rutină’ în Guyana. În acest sens, avioane militare americane vor ajunge în zonă.

ADVERTISEMENT

În colaborare cu forţele de apărare ale Guyanei (GDF), Comandamentul Sud al Statelor Unite (USSOUTHCOM) va efectua operaţiuni aeriene în Guyana pe 7 decembrie”, a comunicat ambasada SUA din Georgetown.

Exerciţiul se înscrie în cadrul angajamentelor şi al operaţiunilor de rutină vizând întărirea parteneriatului în materie de securitate între Statele Unite şi Guyana, precum şi al cooperării regionale”, adaugă textul comunicatului americanilor.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 6 decembrie, un elicopter militar din Guyana, cu şapte persoane la bord, a dispărut la circa 50 km de frontiera cu Venezuela. “Doi membri ai echipajului elicopterului escortau cinci ofițeri superiori guyanezi care mergeau să inspecteze trupele care păzesc zona de frontieră”, a spus generalul de brigadă Omar Khan.

Prima reacție de la Casa Albă în legătură cu aceste tensiuni

Încă de luni, Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a susținut că dorește ”o rezolvare pașnică a disputei de frontieră dintre Venezuela și Guyana”.

”Sentința din 1899 a stabilit că granița terestră dintre Venezuela și Guyana ar trebui respectată până când părțile ajung la un nou acord sau până când un organism juridic competent decide altfel. Așadar, îndemnăm Venezuela și Guyana să continue să caute o rezolvare pașnică a disputei lor. Nu este ceva ce va fi rezolvat printr-un referendum”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: