News

“Riscul de deces prin Covid-19 este de 14 ori mai mare la fumători!” Traian Mihăescu, medic pneumolog, explică efectele pe care le are țigara în contextul noului coronavirus

03.04.2020 | 10:35
Riscul de deces prin Covid19 este de 14 ori mai mare la fumatori Traian Mihaescu medic pneumolog explica efectele pe care le are tigara in contextul noului coronavirus
ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, cele mai multe îmbolnăviri ale plămânilor sunt cauzate de fumat și, în contextul noului coronavirus, riscul decesului este foarte ridicat. Substanțele degajate în urma arderilor componentelor din țigară degradează mucusul, ceea ce face ca dinamica respiratorie să nu mai fie normală, iar schimburile de gaze la nivelul plămânilor să afecteze nevoia de oxigen a celulelor din tot organismul. Tocmai de aceea, în contextul noului coronavirus, substanțele toxice din țigară creează mediul propice infectării cu virusul COVID-19. FANATIK a stat de vorbă cu doi specialiști, profesor Traian Mihăescu, medic pneumolog, și profesor Doina Azoicăi, medic epidemiolog, care au explicat efectele pe care le are fumatul asupra organismului și riscurile care există, îndeosebi în contextul pandemiei de COVID-19.

Traian Mihăescu, medic pneumolog: “Fumătorii au, în general, un risc mult mai mare de infecții pulmonare”

Fumătorii au un risc mai mare să se infecteze cu noul coronavirus,  SARS-CoV2, deoarece pericolul de infecții pulmonare este mult mai mare la ei, comparativ cu ceilalți. Inclusiv cei care fumează pasiv sunt afectați. Adică, cei care stau în fumul de țigară.

ADVERTISEMENT

 

Traian Mihăescu, medic pneumolog
Doctorul Traian Mihăescu a explicat efectul fumatului asupra organismului

“Fumatul afectează plămânii! De exemplu, ca să fie mai clar, plămânii produc în mod natural mucus, dar acest mucus este mult mai puțin fluid și mai greu de curătat la fumători. Acest mucus compactează plămânii și favorizează infecția. Cei care mor prin COVID-19 mor prin această impactare cu “mucus” neeliminabil. Intubația și ventilația forțată îi ajută pe uniii care au norocul să fie incluși în acest tratament.

În plus, fumatul afecteză răspunsul imun al organismului. Există astăzi dovezi clare că persoanele cu comorbidități cardiovasculare și cancer au un risc semnificativ crescut de a face complicații grave de Covid-19. Fumatul este cel ce crește riscul pentru astfel de comorbidități”, a explicat medicul Traian Mihăescu.

ADVERTISEMENT

Fumatul distruge barierele de apărare împotriva virusului

Noul coronavirus afectează, în special, aparatul respirator, indiferent de formele îmbolnăvirii, iar fumatul, activ sau pasiv, favorizează și ușurează traseul virusului în organism.  Mucusul de la nivelul căilor respiratorii sau secreția de imunoglobuline sunt doar câteva dintre barierele în fața unei infecții virale sau o suprainfecții bacteriene.

” Virusul se transmite prin picăturile eliminate de la diferite niveluri ale tractului respirator (faringe, trahee, bronhii sau alveolele pulmonare). Aceasta evidență ne face să apreciem faptul că toate mecanismele patogenice, care duc la producerea bolii, de la momentul inițial al contaminării și până în stadiile avansate ale modificărilor de distrucție alveolară, sunt influențate direct de susceptibilitatea organismului.  Răspunsul diferit al organismului la infecție este influențat nu numai de factorii de apărare specifici”, a explicat Doina Azoicăi, medic epidemiolog.

ADVERTISEMENT
Doina Azoicăi, medic epidemiolog
Doina Azoicăi, despre riscurile la care se expun fumătorii, în contextul noului coronavirus

Țigara contribuie la dezvoltarea bolilor pulmonare cronice, cardiovasculare și cerebrovasculare

În contextul pandemiei, persoanele care au și alte afecțiuni cronice: diabet, boli de inimă, accidente vasculare, sunt predispuse oricărui tip de infecție, indiferent dacă vorbim de virusul gripă sau de noul coronavirus, ca urmare a degradării mecanismelor de apărare nespecifice sau specifice care însoțesc boala cronică, mai ales în contextul vârstelor mai înaintate sau multiplelor spitalizări.

“Anticorpii specifici pe care nu-i deținem față de acest nou virus emergent, pot fi, prin trecerea prin boală, de eficiență diferită pentru a stopa evoluția bolii și a determina vindecare și, respectiv, protecția de lungă durată, sunt în relație și cu factorii de apărare nespecifici. Tabagismul activ în special, dar și fumatul pasiv, pot, în primul rând, distruge cele mai importante bariere de apărare nespecifice și pot favoriza o situație locală prin care virusul să-și urmeze etapele de invazie a organismului prin „subtile” metode de fixare la anumiți receptori”,a explicat Doina Azoicăi, medic epidemiolog.

ADVERTISEMENT

“Este demonstrat prin studii puternice faptul că persoanele care fumează au mai multe șanse să dezvolte boli pulmonare cronice, cum ar fi BPOC și, de asemenea, pot prezenta un risc suplimentar pentru progresia aterosclerozei traduse clinic prin variate forme ale bolilor cardio și cerebrovasculare”, a subliniat medicul.

Copiii sunt cei mai afectați de fumul de țigară

Izolarea socială cu un fumător în casă poate fi dezastruoasă atât pentru cei care nu fumează, dar mai ales pentru copii: “‘Vaping’-ul afecteză plămânii la orice nivel. Afectează sănătatea cavității nazale, locul unde se “acorează” acest nou conoravirus, numit SARS-CoV-2. Vaping-ul alterează capacitatea de curățire a arborelui bronșic și poate fi la fel, dacă nu mai mult, de dăunător pentru sănătate. arata ca riscul de deces prin Covid-19 este de 14 ori mai mare la fumatori”, a mai spus medicul Traian Mihăescu.

ADVERTISEMENT
Tags: