News

Riscul de holeră pe litoralul Mării Negre, anunţ de ultimă oră al ministrului Mediului. Mircea Fechet a vorbit şi cu omologul său bulgar

Cât de sigur este litoralul Mării Negre este întrebarea care se află zilele acestea pe buzele oricărui turist care doreşte să-şi petreacă vacanţa la plajă în România sau Bulgaria.
17.06.2023 | 16:49
Riscul de holera pe litoralul Marii Negre anunt de ultima ora al ministrului Mediului Mircea Fechet a vorbit si cu omologul sau bulgar
Litoralul Mării Negre nu a fost încă afectat de deversările apei poluate din Nipru
ADVERTISEMENT

Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, dă asigurări că nu există niciun pericol de sănătate publică pentru cei care merg pe litoralul românesc al Mării Negre, legat de suspiciunile de contaminare a apei, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka.

Litoralul bulgăresc este şi el sigur, în momentul de faţă

Reprezentanţi ai Ministerul Mediului şi ai mai multor instituţii s-au reunit vineri într-o şedinţă, pentru a discuta despre monitorizarea calităţii apei Mării Negre, iar concluzia experţilor este că în momentul de faţă nu sunt motive de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

“Important este că, după ce am ascultat toţi specialiştii, concluzia generală a fost că apa Mării Negre se situează în parametrii normali, în limite normale, fie că discutăm despre indicatori fizico-chimici, fie că discutăm despre încărcătura microbiologică, situaţie care a generat această panică legată de riscul de holeră.

Doamna director al Institutului Naţional pentru Sănătate Publică m-a asigurat că INSP-ul prelevează zilnic mostre de apă, ei testează nu doar pentru holeră, ci şi pentru alţi germeni patogeni cum ar fi E-coli şi aşa mai departe”, a declarat ministrul Mircea Fechet, sâmbătă, într-o intervenţie la Digi 24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici litoralul bulgăresc nu a fost afectat de apa contaminată din Nipru, ministrul Mediului de la Sofia dându-i asigurări omologului său român că nici în apele din Bulgaria nu a fost detectat pericol cu privire la calitatea apelor, în urma determinărilor fizico-chimice şi microbiologice.

“Până acum nu există niciun motiv de îngrijorare. Am evaluat, împreună cu specialiştii, imaginile satelitare pentru ca să reuşim să avem o previziune a evoluţiei încărcării Niprului, pentru că de la gura de vărsare a Niprului până la apele teritoriale româneşti, deşi este o distanţă mare, trebuie să monitorizăm şi acest lucru în mod constant. Concluzia tuturor, astăzi, este că nu avem niciun pericol”, a mai spus Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

În schimb, Agenția Națională pentru Sănătate Publică de la Chișinău a avertizat vineri populația Republicii Moldova cu privire la posibilul risc de apariție a cazurilor de holeră și a altor boli diareice acute.

“Ca urmare a inundațiilor din unele zone ale țării vecine, există un risc semnificativ de apariție a bolilor transmise prin apă precum holera sau febra tifoidă. Există, de asemenea, riscul de a contracta boli infecțioase precum leptospiroza și tularemia.

ADVERTISEMENT

Bacteriile care provoacă aceste boli sunt adesea purtate de rozătoare și alte animale mici. Totuși, potrivit ultimelor date, în Ucraina nu a fost înregistrat momentan niciun caz de holeră”, a informat Agenția Națională de Sănătate Publică din Moldova.

ADVERTISEMENT