News

Ce este holera, boala de care n-a mai suferit niciun român în ultimii 30 de ani. Ce simptome are

Crește preocuparea privind apariția cazurilor de holeră în urma ruperii barajului de la Nova Kahovka. Află cum se manifestă holera.
16.06.2023 | 00:05
Ce este holera boala de care na mai suferit niciun roman in ultimii 30 de ani Ce simptome are
Holera, o boală infecțioasă bacteriană extrem de gravă. Foto: Colaj Fanatik/YouTube, Hepta.
ADVERTISEMENT

Există îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției cazurilor de holeră în urma ruperii barajului de la Nova Kahovka, Ucraina. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică atrag atenția că România nu a avut înregistrate cazuri de holeră în ultimii 30 de ani, dar este important să se ia măsuri preventive, precum consumul de apă din surse sigure și respectarea igienei alimentare. Holera este o boală infecțioasă bacteriană extrem de gravă.

Holera afectează sistemul digestiv

Potrivit specialiștilor, holera este o boală infecțioasă gravă care afectează sistemul digestiv și este cauzată de bacteriile Vibrio cholerae. Această afecțiune provoacă diaree acută și deshidratare severă, ceea ce poate duce la complicații grave și chiar la deces în absența tratamentului adecvat. Holera a fost una dintre cele mai devastatoare boli din istoria omenirii, cu epidemii mari și frecvente în diferite părți ale lumii.

ADVERTISEMENT

Adriana Argetoianu, medicul șef al Direcției de Sănătate Publică Tulcea, a subliniat importanța preparării termice a fructelor de mare și respectarea condițiilor de igienă pentru eliminarea riscului de a contacta vibrionul holeric.

„Din perspectiva alimentelor ce pot fi contaminate, s-a demonstrat că stridiile pe care le consumi crude, fără tratament termic ar avea un potenţial risc de transmitere a vibrionului holeric. Sau crustaceele, fructele de mare care la noi, cele specifice zonei noastre, oricum suportă un tratament termic.

ADVERTISEMENT

Prin tratament termic, se distruge foarte repede vibrionul holeric. El este foarte sensibil la dezinfectante, la clor. De asemenea, aciditatea, pH-ul acid al sucului gastric, în mod normal distruge vibrionul holeric. Persoanele care consumă sau au un tratament cu pansamente gastrice, cu alcalinizante ar putea avea o oarecare predispoziţie”, a explicat Adriana Argetoianu.

Bacteria este distrusă de acidul clorhidric din stomac

Prima înregistrare documentată a holerei datează de la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr., în timpul războiului peloponesiac din Grecia antică. Cu toate acestea, boala a devenit mai cunoscută în secolul al XIX-lea, când a avut loc o pandemie majoră, numită și “cea de-a șaptea pandemie“, care a afectat diferite țări din Europa, Asia și Africa. Această pandemie a avut consecințe devastatoare și a dus la milioane de decese.

ADVERTISEMENT

“În România, nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani. Perioada de incubaţie se încadrează între câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile. (…)

Apa este de obicei contaminată cu fecalele persoanelor infectate şi ea însăşi poate contamina, atât direct, cât şi prin intermediul alimentelor. Contaminarea apei potabile se poate produce la sursă, în timpul transportului, în timpul depozitării sau la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Produsele alimentare pot fi, de asemenea, contaminate prin mâinile murdare, în timpul pregătirii sau în timpul mesei. Băuturile preparate cu apa contaminată sau cu gheaţă din comerţul stradal, legumele şi fructele ‘reîmprospătate’ folosind apa netratată au fost incriminate ca vehicule în transmiterea holerei.

Este necesară o doză mare de bacterii ingerate pentru a provoca infecţia la un adult sănătos, întrucât bacteria este distrusă de acidul clorhidric din stomac”, au explicat specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT