News

RO Vaccinare: ”Omicron nu este mult mai puțin sever, ci oamenii sunt mai rezistenți”

Reprezentanții RO Vaccinare trag un semnal de alarmă asupra informațiilor apărute despre tulpina sud-africană. Ei spun că ”Omicron nu este mult mai puțin sever” ci că oamenii au devenit mai rezistenți la boală.
03.02.2022 | 21:31
RO Vaccinare Omicron nu este mult mai putin sever ci oamenii sunt mai rezistenti
ADVERTISEMENT

Reprezentanții RO-Vaccinare subliniază că populația a devenit mai rezistentă datorită vaccinării împotriva SARS-COV2, dar și datorită trecerii prin boală.

Platforma responsabilă de informațiile legate de Covid-19 a redat câteva rânduri dintr-un articol al dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară.

ADVERTISEMENT

Omicron poate infecta persoanele vaccinate

În articol este precizat că Omicron, spre deosebire de celalalte variante, a apărut în ”populații mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare”.

De asemenea, este menționat că tulpina sud-africană are abilitatea de a reinfecta persoanele imunizate prin vaccinare. Totodată, este menționat și faptul că riscul de spitalizare după contaminarea Omicron ”este doar puțin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”.

ADVERTISEMENT

”Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienții care au făcut primoinfecție cu Delta sunt comparați cu pacienții fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecția cu Omicron, riscul de spitalizare după infecția cu Omicron este doar puțin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”, mai este precizat pe pagina de facebook a RO-Vaccinare.

Cum știi dacă te-ai infectat cu Omicron

Un studiu al cercetătorilor britanici arată că printre principalele simptome pe care le putem avea dacă contaminăm Omicron sunt: oboseala, durerea de cap sau curgerea nasului.

ADVERTISEMENT

La acestea se pot adăuga și simptomele specifice celorlalte tulpini precum: senzația de greață, tuse sau lipsa gustului și a mirosului.

“Omicron este probabil mult mai asemănător cu variantele ușoare pe care le vedem la persoanele care au fost vaccinate.

ADVERTISEMENT

 Va produce simptome asemănătoare răcelii pe care oamenii nu le vor recunoaște drept Covid”, spune cercetătorul britanic Tim Spector.

”Varianta invizibilă” a Omicron, descoperită și în România

Între timp, subvarianta Omicron, BA.2, supranumită și ”varianta invizibilă”, a fost descoperită și la noi în țară, pe data de 1 februarie 2022.

INSP a comunicat 13 cazuri, plus 1.146 de cazuri doar cu Omicron. Un studiu danez arată că această subvarinată este mai contagioasă decât varianta originală.

”Studiul arată că dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână.

În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%”, potrivit Autorității Daneze de Control al Bolilor Infecţioase (SSI).

ADVERTISEMENT