News

De ce merg românii să schieze în alte țări! Câte pârtii are România și ce reproșuri aduc agențiile de turism. „Faci o oră până la Viena cu avionul și triplu cu mașina pe Valea Prahovei”

De ce merg românii să schieze în alte țări! Câte pârtii are România și ce reproșuri aduc agențiile de turism. Oamenii sunt nemulțumiți de costurile și infrastructura din țară
06.02.2022 | 16:03
De ce merg romanii sa schieze in alte tari Cate partii are Romania si ce reprosuri aduc agentiile de turism Faci o ora pana la Viena cu avionul si triplu cu masina pe Valea Prahovei
De ce aleg românii să schieze în alte țări! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oficial, domeniul schiabil din România are peste 180 de pârtii omo­logate, care însumează mai bine de 160 de kilometri. Nu sunt ele cele mai lungi, poate nici cele mai îngrijite, dar amatorii sporturilor de iarnă spun că există locuri pe care chiar le iubesc.

Avem doar 55 de pârtii cu o lungime de peste 1000 metri, numai două de peste 3000 metri lungime şi una singură care este trecută în statistica Ministerului Turismului la 4000 metri.

ADVERTISEMENT

De ce preferă românii să schieze în alte țări!

Înghesuiala mare este pe Valea Prahovei și pentru că e cea mai apropiată de București. De altfel, aici sunt unele dintre cele mai spectaculoase pârtii. Vorbim despre Sulinar, Lupului și Sub Teleferic din Poiana Brașov, Drumul de Vară din Sinaia sau Cocoșul de la Predeal.

La fel de frumoase, spun agențiile de turism, dar mult mai îndepărtate sunt Dealul Negru din Vatra Dornei, pârtia Telegondolă de la Voineasa şi Mogoşa din judeţul Maramureş.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, staţiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din ţară rămâne Poiana Braşov, care are peste 22 de kilometri de pârtii și zece instalații pe cablu. O nimica toată dacă privim la ce se întâmplă în țările care chiar știu să facă bani din munți, pârtii și plăcerea oamenilor de a schia.

Așa au ajuns Austria, Italia, Franța și chiar Bulgaria să îi convingă pe români să plece din țară atunci când vine vorba despre sporturile de iarnă. I-au ademenit în primul rând cu pârtii impecabile, locuri de cazare excelente, dar și o infrastructură de poveste până acolo.

ADVERTISEMENT

Ce au găsit turiștii români în stațiunile din Valea Prahovei

FANATIK a scris numeroase materiale despre dezastrul pe care românii l-au găsit la locurile de cazare și a tras mai multe semnale de alarmă pentru autorități. Pericolul urșilor de la Castelul Peleș a fost scos în evidență încă din vară, însă situația nu s-a îmbunătățit.

„La munte ne-au alergat urșii pe la Castelul Peleș. Era ora 18.00 și lumea fugea care încotro. Văd acum cazuri la televizor cu urșii de la Sinaia. Mi se pare ireal, ce îmi spuneți, că nu se știa situația?

ADVERTISEMENT

Eu nu știam de ce toți oamenii mergeau cu lanterne și pocnitori la ei seara. La Peleș, urșii sunt ca la ei acasă, pază n-am văzut deloc”, a spus pentru FANATIK Druncea Florinel, unul dintre turiștii care au avut mai multe plângeri la o agenție din Capitală

„Am luat cazare pe cont propriu de pe cel mai mare site care se ocupă cu așa ceva. Ne-au spus că sunt la 200 de metri de centrul orașului Sinaia. Probabil dacă zburai sau te aruncai în gol, pentru că noi făceam 5 minute coborâre numai până la Palatul Regal. Fără locuri de parcare, mâncare proastă, dar, culmea, români fericiți pentru orice li se punea în farfurie.

Voucherele de vacanță au făcut lucrul acesta și îmi asum ceea ce spun, deși știu că o să fiu înjurată. A scăzut calitatea turiștilor. Au ajuns prin hoteluri oameni cu un trai nu tocmai ok acasă. Și atunci, normal, a fost Raiul pe pământ pentru ei. Indiferent de mâncarea pe care o mâncau, indiferent de condițiile pe care le găseau”, a zis Adina Stoican, o altă turistă dezamăgită.

Cum sunt așteptații românii pe pârtiile din străinătate

Există diferențe ca de la cer la pământ între oferta pe care o propun stațiunile montane din țară și ceea ce oferă alte țări. Austria, de exemplu, are prețuri de la 289 de euro cu tot cu ski pass pentru zile petrecute în Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Altenmarkt-Zauchensee, Radstadt, Eben & Filzmoos.

Culmea, dar și mâncarea este mai ieftină în aceste locuri. La fel se întâmplă în Italia, țară pe care agențiile de turism au comercializat-o din plin în această iarnă.

„Românii sunt primiți cu de toate pentru că plătesc pentru toate. Nu există nicio diferență între un român și un alt cetățean de pe pământul acesta. Sună urât, dar în turism, singura diferență este dată de banul plătit. Și românul a înțeles lucrul acesta. 

Stațiunile din Italia, Austria și chiar Franța au avut parte iarna aceasta de români. Au mers cu avionul, cu mașinile personale, cu rulotele, a existat un convoi de rulote care a plecat spre Austria. Dacă mă întrebați de ce, să știți că răspunsul e simplu. Pentru că plătesc uneori mai puțin față de România și primesc infinit în plus.

Faci o oră până la Viena cu avionul și triplu cu mașina pe Valea Prahovei. Știu, sună urât, dar trebuie să înțelegem cu toții că ceva trebuie să se schimbe”, a spus Viviana Costache, consultat al unei agenții de turism pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT