News

România a decis expulzarea a 10 diplomați ruși. MAE: ”Condamnăm crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina”

MAE anunță marți expulzarea a 10 diplomați ruși din România. Ministerul condamnă masacrul care a avut loc, de curând, în Bucea și în alte regiuni din Ucraina.
05.04.2022 | 20:27
Romania a decis expulzarea a 10 diplomati rusi MAE Condamnam crimele comise la Bucea si in alte localitati din Ucraina
ADVERTISEMENT

România expulzează 10 diplomați ai Ambasadei Federației Ruse din țara noastră. Anunțul a fost făcut, marți, de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE: ”10 reprezentanți ruși în România au fost declarați persoane non gratae”

MAE precizează că a decis declararea drept ”persoane non gratae” a celor 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei în România. Totodată, instituția explică expulzarea acestora ca o consecință a ”activităților și acțiunilor lor” care ”contravin prevederilor Convenției de la Viena.”

ADVERTISEMENT

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, MAE condamnă crimele pe care le-au făcut rușii în acest weekend, în orașul Bucea, dar și în alte regiuni din Ucraina. Mai exact, au legat civili de mâini și de picioare, după care i-au împușcat în cap și i-au aruncat în gropi comune. Mulți dintre oameni au fost lăsați morți pe străzi.

”Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Ce alte țări au expulzat diplomați ruși, acuzați de spionaj

Drept urmare, România se alătură altor țări europene care au hotărât expulzarea reprezentanților Kremlinului din teritoriu. De exemplu, Danemarca ”a trimis acasă” 15 diplomați ruși, Spania 25, Franța 35, iar Germania 40.

Luni, după discursului lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști dacă avem ruși care trebuie excluși din țară. Șeful Guvernului a negat, dar a spus se va face o analiză.

ADVERTISEMENT

”Din informațiile pe care le avem până acum nu avem astfel de persoane. Vă rog să ne dați voie să analizăm și în funcție de situația concretă vom lua decizii și le vom anunța”, a transmis premierul, pe holurile Parlamentului României.

ADVERTISEMENT
Tags: