News

România a ridicat avioane F-16 de la sol pentru a intercepta două avioane rusești. Comunicatul MApN

România a ridicat avioane F-16 de la sol pentru a intercepta două avioane rusești. Avioanele trimise de Moscova se aflau deasupra apelor internaționale.
08.04.2023 | 14:50
Romania a ridicat avioane F16 de la sol pentru a intercepta doua avioane rusesti Comunicatul MApN
România a ridicat avioane F-16 de la sol. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

România a ridicat avioane F-16 de la sol pentru a intercepta mai multe avioane rusești. Este prima misiune oficială de interceptare a avioanelor de vânătoare F-16 românești. Avioanele rusești zburau deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO.

România a ridicat avioane F-16

Conform MApN, avioanele fac parte din detașamentul Carpathian Vipers. ”În data de 7 aprilie 2023, la numai şase zile de la preluarea misiunii de Poliţie Aeriană întărită sub comandă NATO în Ţările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detaşamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operaţii aeriene NATO din Uedem, Germania. Două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaţionale din zona de responsabilitate a NATO”, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT

Avioanele interceptate au fost două Suhoi Su-27 Flanker, care aparțin Federației Ruse. Avioanele F-16 s-au ridicat de la sol conform procedurii. ”Îndeplinirea cu succes a primei interceptări din cadrul misiunii de Poliţie Aeriană întărită în Ţările Baltice confirmă nivelul ridicat al capacităţii de luptă al militarilor detaşamentului „Carpathian Vipers” şi capacitatea Forţelor Aeriene Române de a disloca şi întrebuinţa aeronavele F-16 în misiuni NATO”, a declarat comandantul detaşamentului, comandorul Cosmin Vlad, conform News.ro.

În urmă cu trei săptămâni, o dronă americană MQ-9 Reaper a plecat din România pentru a survola Marea Neagră. dar nu s-a mai întors niciodată la bază. Americanii au văzut cum drona a fost hărțuită de avioane de luptă rusești Su-27, după care s-a prăbușit în mare.

ADVERTISEMENT

Rușii spun că a fost o eroare de pilotaj a americanilor, însă cei care au vizionat imaginile întâlnirii dronei cu avioanele rusești spun că piloții ruși au acționat imprudent, poate chiar cu rea intenție. De altfel, reacțiile dure din partea americanilor nu au încetat să apară și în anumite declarații piloții de avion ruși au fost numiți ”idioți” și ”amatori”.

Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (de la Câmpia Turzii – n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore. Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional – o misiune obișnuită, a mai adăugat oficialul”, transmiteau mai mulți oficiali americani pentru New York Times.

ADVERTISEMENT

În iulie 2022, o astfel de dronă se prăbușea chiar la Câmpia Turzii, imediat după decolare, lucru confirmat de Vasile Dâncu, ministru al apărării din acel moment. ”Nu au fost pagube, au căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Deocamdată aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi și americanii, cu aceste drone.

Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Noi nu operăm în acest moment drone MQ-9 Reaper”, declara ministrul în acel moment. Cel mai probabil a fost vorba despre o eroare tehnică, însă americanii nu au oferit mai multe detalii despre acest incident.

ADVERTISEMENT

România a semnat un contract pentru a aduce 32 de avioane F-16 din Norvegia, la un cost de 388 milioane euro. De menționat că avioanele care sunt construite cândva în anii ’80 ar mai putea fi folosite cu succes încă 10 ani, pentru că sunt variante îmbunătățite tehnologic. Avioanele F-16 fac parte din așa numita a 4-a generație de avioane de vânătoare. Comparativ, avioanele rusești Su-27 sunt considerate mai performante în raport cu F-16, însă o oră de zbor într-un F-16 costă 12.000 de dolari, comparativ cu 22.000 de dolari ora de zbor a unui Su-27 rusesc.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un val de aer cald loveşte România la început de iarnă. Vremea de...
Un val de aer cald loveşte România la început de iarnă. Vremea de 1 Decembrie poate aduce chiar şi 20 de grade
TOP 10 cele mai bogate soții de fotbaliști! Georgina Rodriguez, abia pe locul...
TOP 10 cele mai bogate soții de fotbaliști! Georgina Rodriguez, abia pe locul 8
Fostul căpitan din Liga 1 a ieșit în stradă pentru AUR: „Cine suntem...
Fostul căpitan din Liga 1 a ieșit în stradă pentru AUR: „Cine suntem noi?” Cum a fost fotografiat
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce...
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce a făcut după ce a rămas fără Bentley şi Ferrari
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată...
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată Europa
Românii, prea săraci să mănânce la restaurant, arată un sondaj
Românii, prea săraci să mănânce la restaurant, arată un sondaj
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport!...
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport! Ți se face pielea de găină!
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E...
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E periculoasă când e reîncălzită
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!