News

Avioane militare rusești, interceptate de aeronave NATO deasupra Mării Negre și a Mării Baltice

În ultimele zile, mai multe avioane militare rusești au fost interceptate de aeronave NATO deasupra Mării Negre și a Mării Baltice, foarte aproape de spațiul alianței.
29.04.2022 | 18:16
Avioane militare rusesti interceptate de aeronave NATO deasupra Marii Negre si a Marii Baltice
NATO anunță că a interceptat avioane militare rusești deasupra Mării Negre și a Mării Baltice. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Tensiunea pe flancul estic al NATO pare din ce în ce mai ridicată. În doar câteva zile, mai multe avioane militare rusești au fost interceptate în apropiere de spațiul aerian al alianței.

NATO anunță că a interceptat avioane militare rusești deasupra Mării Negre și a Mării Baltice

Într-un comunicat emis vineri și postat pe site-ul oficial, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) informează că, de marți, 26 aprilie, până în prezent, au avut loc mai multe incidente cu avioane rusești.

ADVERTISEMENT

Astfel, avioanele de luptă ale NATO, care se află în zona Mării Baltice și în zona Mării Negre, au intrat în alertă de mai multe ori pe parcursul ultimelor patru zile.

Acestea au urmărit și interceptat mai multe avioane rusești care s-au apropiat prea mult de spațiul aerian al Alianței.

ADVERTISEMENT

Conform informării oficiale, ”radarele NATO au depistat un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice și Mării Negre. Ca răspuns, centrele de operațiuni ale NATO din Uedem, Germania și Torrejon, Spania, au lansat misiuni de interceptare și identificare în regiunile lor.

Avioane de luptă din Polonia, Danemarca, Franța și Spania s-au ridicat în aer în mai multe rânduri în zona Mării Baltice, de marți, pentru a proteja spațiul aerian al Alianței”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește regiunea Mării Negre, de aici s-au mobilizat avioane din România și Regatul Unit. Acestea fost trimise spre a investiga avioanele neidentificate care se apropiau de spațiul aerian al Alianței.

NATO anunță menținerea ridicată a alertei Poliției sale aeriene

NATO dă asigurări că forțele sale vor rămâne în alertă din nordul până în sudul Europei ”24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și 365 de zile pe an”.

ADVERTISEMENT

”Aliații dislocați din nordul până-n sudul Europei rămân uniți în sprijinul misiunii de protecție aeriană a NATO. Răspunsul rapid al celor două centre NATO demonstrează pregătirea noastră și capacitatea de a apăra spațiul aerian al alianței 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și 365 de zile pe an”, a spus General Jorg Lebert.

NATO mai precizează că avioanele rusești transmit rareori poziția sau altitudinea lor, nu prezintă planuri de zbor și refuză comunicarea cu controlorii de trafic.

Acest lucru pune în pericol inclusiv avioanele civile. Vestea bună este că avioanele interceptate nu au pătruns niciodată în spațiul aerian al NATO, iar interceptările s-au efectuat în siguranță.

ADVERTISEMENT