ADVERTISEMENT
News

România ar putea produce Euthyrox. Ce se va întâmpla cu producția de Remdesivir

Autor: Flaviu Popa | 23.09.2020 | 16:02
România ar putea produce Euthyrox. Ce se va întâmpla cu producția de Remdesivir
Ministerul Sănătății a anunțat că Euthyrox, medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene, se găsește din nou în farmacii

Euthyrox, medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene, ar putea fi produs de România în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

La începutul pandemiei de Covid-19 din România, oamenii s-au speriat și au golit farmaciile de mai multe medicamente, printre care și Euthyrox.

Între timp, stocurile au revenit la normal, însă premierul Ludovic Orban își dorește ca țara noastră să nu mai treacă printr-o astfel de criză a stocului de medicamente.

ADVERTISEMENT

România ar putea produce Euthrox în viitorul apropiat, conform unui anunț al lui Orban

Chiar și în septembrie 2020 există farmacii unde acest medicament nu se găsește, motiv de îngrijorare pentru mulți bolnavi. În aceste condiții, Orban vrea ca România să producă singură acest medicament.

Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. Trebuie să vă spun un lucru. Cantităţile de Euthyrox sau substanţă echivalentă au crescut în ultimele şase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi de aceea s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari. Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce îi rog pe pacienţi – să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Premierul nu a anunțat o dată exactă când se va întâmpla acest lucru. Ministrul Nelu Tătaru, în schimb, crede că acest medicament ar trebui să se scumpească, pentru că distribuitorii fug de România din cauza prețului redus al Euthyrox.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a punctat Tătaru, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește medicamentul minune Remdesivir, Tătaru a mărturisit că țara noastră nu are capacitatea tehnologică de a produce acest medicament: „Am avut o discuţie şi astăzi după-amiază voi fi la Iaşi, la Antibiotice Iaşi pentru a evalua… Din discuţiile preliminare nu există linie tehnologică. Nu avem încă posibilitatea. Capacitatea ar fi cam peste 2 – 3 ani până la cinci ani să putem produce cu o linie de producţie nouă şi cu patent”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!