News

România are primul sistem de rachete Patriot. Premierul Ludovic Orban: ”cetăţenii sunt mai bine apăraţi”. Care e valoarea contractului FOTO

17.09.2020 | 18:13
Romania are primul sistem de rachete Patriot Premierul Ludovic Orban cetatenii sunt mai bine aparati Care e valoarea contractului FOTO
România are cheltuieli militare duble față de acum 10 ani. Care au fost cele mai costisitoare achiziții pentru apărare. FOTO: Facebook
ADVERTISEMENT

România a devenit cea de-a 17 țară din lume care detine un sistem de rachete Patriot. Premierul Ludovic Orban s-a arătat foarte încântat la ceremonia de recepție și a declarat că țara noastră este mai sigură acum.

”Armata României primeşte un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Costul primului sistem patriot se ridică la peste 900 de milioane de dolari. În total, contractul va avea o valore de aproximativ 4 miliarde.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a confirmat că alte trei sisteme Patriot vor intra în dotarea Forţelor Aeriane Române până la sfârşitul anului 2022.

România: primul sistem de rachete Patriot a costat 900 milioane dolari

“Armata Română devine cea de 17-a ţară care deţine, care va avea în dotare o astfel de capacitate şi cea de-a şaptea în rândul ţărilor membre NATO. Armata României primeşte un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă, perfecţionat în timp, iar ţara noastră va fi mai bine protejată împotriva ameninţărilor externe.” – Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

România a semnat în total contracte de peste 7 miliarde de dolari pentru echipamente militare. Anul acesta urmează să mai primească 36 de trasnportoare Piranha 5. Ulterior, vor fi livrate, din Portugalia, 17 avioane F-16.

ADVERTISEMENT

Un alt contract semnat este pentru un sistem HIMARS, în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

“Operaţionalizarea primului sistem Patriot este doar primul pas pentru realizarea unei capacităţi redutabile de apărare aeriană a ţării noastre care va contribui semnificativ la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în flacul estic. Sistemul Patriot recepţionat astăzi va fi urmat de încă trei care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române până la sfârşitul anului 2022”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Foto: Facebook
FOTO: Facebook

Ludovic Orban a fost prezent, joi, la ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer Patriot. Ea a avut loc la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, din judeţul Constanţa.

ADVERTISEMENT

“România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de zece ani, care a fost adoptat şi care prevede practic întărirea capabilităţilor în special defensive ale României. România a decis şi îşi respectă angajamentul de a aloca doi la sută din PIB pentru cheltuielile de apărarea pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol-aer, care este de o complexitate şi un grad de tehnologie fără precedent şi cu rezultate excepţionale dovedite în acţiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetăţenii români sunt mai bine apăraţi”, a transmis Ludovic Orban.