News

România așteaptă migranți. Italia a refuzat să îi primească și îi trimite în alte 9 țări din UE

Italia a refuzat să adăpostească migranții aflați pe nava Ocean Viking, astfel că oamenii vor ajunge în nouă țări din UE.
11.11.2022 | 09:15
Romania asteapta migranti Italia a refuzat sa ii primeasca si ii trimite in alte 9 tari din UE
Grup de migranți afgani în Timișoara. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printre aceste țări se află și România, potrivit anunțului făcut de ministrul francez de interne Gerald Darmanin. Cele nouă țări vor primi 60% din totalul celor 234 de migranți preluați de nava umanitară Ocean Viking.

România va primi migranți refuzați de Italia

Vaporul cu migranți va ajunge vineri la Toulon în sud-estul Franței. ”Nava Ocean Viking a ONG-ului SOS Méditerranée va acosta într-un port militar din Franţa în mod excepţional”, potrivit autorităților franceze, după ce Italia a refuzat să permită acest lucru.

ADVERTISEMENT

Germania va primi 80 de migranți, iar restul vor fi împărțiți între Croaţia, România, Bulgaria, Lituania, Malta, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda. Gestul țărilor e făcut în numele ”solidarității europene”, potrivit ministrului francez.

Conform Digi 24, refugiații vor fi doar cei care sunt eligibili pentru azil. Cei ce nu respectă aceste reguli și nu ”pot obține azil se vor întoarce direct în țările lor de origine”, a transmis oficialul de la Paris.

ADVERTISEMENT

Migranții aflați pe Ocean Viking vin din Bangladesh, Eritreea, Siria, Egipt, Pakistan, Mali, Sudan și Guineea.

Totodată, Darmanin a criticat dur atitudinea Italiei pe care a numit-o ”inumană”. ”Deja 500 de poliţişti francezi se află la graniţa cu Italia pentru a putea controla mai bine frontiera noastră”, a transmis Darmanin.

ADVERTISEMENT

Doar în 2022, 1.765 de migranți s-au înecat în Marea Mediterană, cea mai periculoasă rută de migrație din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Guvernul de la Roma a declarat război total migrației ilegale după ce Giorgia Meloni a câștigat alegerile. Cu toate acestea, chiar dacă un obiectiv clar al acestui guvern e ”lupta contra imigrării ilegale şi gestionarea ordonată a fluxurilor legale de imigraţie”, executivul se arată deschis spre o sprijinire a incluziunii sociale și a muncii imigranților legali.

ADVERTISEMENT

De altfel, Meloni și-a luat angajamentul să apere frontierele naționale și europene și să blocheze vapoare, în acord cu autoritățile nord-africane, pentru a împiedica traficul de persoane și valurile de migranți.

ADVERTISEMENT