Foto. Leipzigul sau “Berlinul mai bun”, gazda optimii cu Cehia

Marian Popovici, Razvan Nicolae
in Stiri sportive
10/12/2017, 22:41
CORESPONDENŢĂ DIN LEIPZIG - GERMANIA
Foto. Leipzigul sau “Berlinul mai bun”, gazda optimii cu Cehia GALERIE FOTO

Cinci meciuri a jucat România la Trier, locul unde s-au disputat partidele din Grupa A – VEZI AICI DETALII. Sâmbătă, tricolorele au părăsit orăşelul din vestul Germaniei, pentru a se deplasa în estul ţării, la Leipzig. Diferenţa dintre cele două oraşe este una colosală, acelaşi lucru putându-se spune şi despre arena unde se va disputa meciul România – Cehia. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Pentru români, Leipzig are o însemnătate aparte. În limba română, oraşul purta în trecut denumirea de “Lipsca”, iar cetăţenii erau numiţi “lipscani”. În secolul al XVIII-lea, comercianţii de aici veneau în Bucureşti pentru a-şi vinde mărfurile, astfel că strada pe care o ocupau a fost denumită “Uliţa Lipscanilor”, ca mai târziu să devină Strada Lipscani.

România – Cehia se dispută în “Berlinul mai bun”

Prima atestare documentară a oraşului Leipzig a fost făcută în anul 1015. Oraşul din estul Germaniei este cel mai mare din Saxonia, iar din 1989 este denumit “oraş erou”. În urmă cu 28 de ani, în Leipzig au început demonstraţiile împotriva guvernului RDG (Republica Democrată Germania), care mai târziu au dus la reunificarea Germaniei.

În ultimele luni ale celui de-Al Doilea Răboi Mondial, Leipzigul a fost afectat de bombardamente puternice, însă centrul istoric al oraşului nu a fost afectat aşa cum s-a întâmplat cu Dresda, oraş aflat în vecinătate.

Cei 41 de ani de comunism şi-au pus o amprentă puternică pe Leipzig, însă ultimul deceniu a adus o transformare totală. Presa din Germania foloseşte deseori termenul de “Berlinul mai bun” atunci când face referire la oraşul unde România va juca împotriva Cehiei. 

Gara din Leipzig, punct de atracţie pentru turişti

Străzile oraşului sunt pline până aproape de miezul nopţii, cei mai mulţi tineri petrecându-şi timpul în cafenelele, pub-urile sau restaurantele din centrul istoric al Liepzigului. Contrastant, periferia are multe influenţe din perioada comunistă, multe elemente arhitectonice fiind similare cu cele din oraşele din România.

Gara, cea mai mare din lume, având 83.640 de metri pătraţi, este plasată aproape de centrul Leipzigului, aici fiind un important nod feroviar pentru trenurile care străbat Germania. De asemenea, din gară pleacă diverse trenuri mai mici către oraşele din apropiere, dar şi către suburbiile oraşului. Interiorul este unul impozant, noul îmbinându-se perfect cu elementele arhitectonice retro.

Duminica, ziua în care nemţii nu lucrează

Duminica, chiar dacă este o zi în care majoritatea magazinelor sunt închise, oraşul se animă. Gara şi centrul Leipzigului fiind locurile favorite de întâlnire pentru locuitorii oraşului din estul Germaniei. În interiorul gării se află unul dintre cele mai importante mall-uri din Leipzig. Promenaden Hauptbahnhof este singurul loc unde magazinele sunt deschise duminica. Complexul comercial începe să se umple după ora prânzului, iar apropierea sărbătorilor de iarnă se simte din plin. Printre scene unde se pot auzi colinde, nemţii se plimbă uitându-se după cadouri de Crăciun.

Leipzig Arena, locul unde se va juca meciul România – Cehia, este o sală construită la începutul anilor 2000. Inaugurarea sălii, care are o capacitate de 8.000 de locuri, a avut loc pe 11 mai 2002, acesta fiind localizată lângă stadionul celor de la RB Leipzig. Cu aproape 24 de ore înainte să înceapă meciul României, în Leipzig a început să ningă, străzile oraşului fiind acoperite în scurt timp de zăpadă.

Shakira şi Rihanna, concerte în sala unde se va juca România – Cehia

Arena şi stadionul fac parte din complexul Sportforum Leibzig, aici mai aflându-se şi Muzeul Sportului. În comparaţie, la Trier, România a jucat într-o sală care avea o capacitate de 3.000 de locuri. Leipzig Arena este sala în care joacă echipele de handbal feminin, respectiv masculin, HC Trier şi SC DHfK Leipzig . Pe lângă evenimente sportive, aici sunt organizate diverse concerte. Shakira, Rihanna, Eric Clapton sau Metallica au cântat în această arenă.

Campionatul Mondial de handbal feminin nu este prima competiţie care se organizează în Leipzig. În urmă cu 11 ani, la Campionatul Mondial din 2006, Zentralstadion, redenumit RB Arena în 2010, a organizat cinci dintre meciurile de fotbal ale turneului final. Cel mai important fiind Argentina – Mexic 2-1, din optimile de finală.

560,472 de locuitori este populaţia oraşului Leipzig

120.000 de pasageri tranzitează zilnic gara din Leipzig