News

România, cerere la UE pentru prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina. Anunțul lui Petre Daea

România a cerut UE prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina. O cerere oficială a fost adresată de ministrul Petre Daea.
01.06.2023 | 13:01
Romania cerere la UE pentru prelungirea interdictiei importurilor de cereale din Ucraina Anuntul lui Petre Daea
România dorește prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului. Cerea lui Petre Daea. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a înaintat către Uniunea Europeană (UE) o cerere pentru prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina. Anunțul a fost făcut în această săptămână de ministrul agriculturii, Petre Daea.

România dorește prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului. Cerea lui Petre Daea

În urmă cu 24 de ore, comisarului european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, afirma public că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească ”până la sfârșitul anuluiinterdicția privind importurile de cereale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Comisarul european explica faptul că interdicția ar trebui prelungită în toate lunile rămase din acest an sau, dacă nu se poate, cel puțin până în octombrie (după strângerea recoltelor).

Reamintim că restricțiile impuse de UE pentru a proteja cele cinci țări din zonă (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia), expiră pe 5 iunie. Măsurile se aplică numai în aceste cinci state. Restricțiile afectează importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina.

ADVERTISEMENT

La o zi distanță de la declarația comisarului din Polonia, România a cerut Comisiei Europene să-i permită să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023.

Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Petre Daea, și de secretarul de stat Sorin Moise, pentru G4Media.ro. Acesta din urmă este cel care a formulat oficial cererea din partea României la Consiliul UE pentru Agricultură, la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Petre Daea: ”Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare”

Ministrul agriculturii explică acest demers al țării noastre. Petre Daea cere un răgaz pentru fermierii români astfel încât ei să poată să ”își scoată recoltele la vânzare”.

”Categoric, am cerut prelungirea regulamentului care expiră pe 5 iunie. Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare. I-am comunicat și ministrului ucrainean al Agriculturii cererea noastră către UE”, a declarat Daea pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

”Am depus această cerere împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre. Acum, e rândul Comisiei Europene să ia această decizie”, a declarat și secretarul de stat Sorin Moise.

În plus, acesta din urmă dezvăluie că a mai cerut Comisiei Europene să deblocheze fondurile din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri. Vorbim de plăți blocate de Ungaria. Fermieri din țara vecină nu primesc fonduri. Ei nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

ADVERTISEMENT
Tags: