News

Victorie uriașă pentru ministrul Petre Daea. Suma fabuloasă pe care a obținut-o pentru fermierii români

Victorie uriașă pentru ministrul Petre Daea. Suma fabuloasă pe care a obținut-o pentru fermierii români după rundele de negocieri cu cei de la Comisia Europeană.
02.05.2023 | 17:41
Victorie uriasa pentru ministrul Petre Daea Suma fabuloasa pe care a obtinuto pentru fermierii romani
Victorie uriașă pentru ministrul Petre Daea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Victorie uriașă pentru ministrul Petre Daea. Suma fabuloasă pe care a obținut-o pentru fermierii români după rundele de negocieri cu cei de la Comisia Europeană. Inițial, fermierii români primiseră doar 10 milioane de euro, sumă care era considerată prea puțin pentru problemele actuale.

Victorie uriașă pentru ministrul Petre Daea

Ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat victoria după rundele de negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene și creșterea ajutorului oferit fermierilor români la 50 de milioane de euro, de la 10 milioane cât era inițial. În contextul războiului din Ucraina, Kievul a primit numeroase avantaje în a livra cereale, în ideea că acestea ar trebui să ajungă în Africa și în alte zone sărace.

ADVERTISEMENT

Din diverse probleme, grânele ucrainene au rămas blocate în Europa și au invadat piața, deși sunt mult mai ieftine și, spun fermierii europeni, ar fi de o proastă calitate. Așadar, o concurență neloială de pe urma căreia fermierii din toate țările Uniunii Europene, inclusiv România, au de suferit.

Pentru a le face viața mai ușoară, Comisia Europeană a decis să aloce despăgubiri, iar pentru România suma se în total ridică la aproape 50 de milioane de euro, cu 40 mai mult decât era alocat inițial. ”Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Putem interpreta şi dumneavoastră şi ceilalţi care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României.

ADVERTISEMENT

Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români, pe de altă parte o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut Ţara Românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul fluxului de cereale pe piaţa României”, a declarat Petre Daea la Digi 24.

”Avem 30 milioane euro în plus, pe lângă 20 până acum. Iată că sunt 50 (milioane euro – n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ şi când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a punctat Daea, lăsând să se înțeleagă că această sumă ar putea fi dublată de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

”Vom analiza această situaţie în funcţie de cererile pe care le au fermierii şi vom decide ca atare. Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, care fără 70.000 de euro, nu sunt 30 milioane euro. O sumă care spun eu că este corectă stabilită pentru fermierii români şi, din acest punct de vedere, iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul pentru fermieri”, a completat ministrul.

Petre Daea a fost văzut drept principalul vinovat pentru situația iscată în urmă cu mai multe luni, când fermierii români au primit doar 10 milioane de euro din partea UE. În cele din urmă lucrurile s-au rezolvat, aparent, iar mai mulți social democrați de seamă, printre care Mihai Tudose, i-au luat apărarea lui Daea.

ADVERTISEMENT

”Dacă domnul Daea negocia prost, în sensul că nu spunea că noi suntem în default cu nişte cantităţi de grâu, că au pierdut fermierii atât, pur şi simplu se ducea şi tăcea fiindcă au mai fost la Consiliul de Miniştri pe diverse alte ramuri reprezentanţii statului care au tăcut şi au înghiţit şi au semnat. Ştiu, o să mă întrebaţi dacă la Energie. Da, la Energie. Mă întorc la prietenul meu vechi. A tăcut sublim. Ministrul Daea s-a bătut, a contestat şi verbal şi oficial modul lor de a aloca sumele, dar ce să facă mai mult? Să-şi dea foc acolo?”, a declarat Tudose.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”