News

România cumpără locomotive care ating 200 km/h. Motivul pentru care nu vor putea circula cu această viteză

România a decis să cumpere locomotive care pot atinge viteze de 200 km/h, cu toate că nu vor putea circula niciodată cu această viteză, din cauza șinelor învechite.
30.01.2024 | 10:23
Romania cumpara locomotive care ating 200 kmh Motivul pentru care nu vor putea circula cu aceasta viteza
ADVERTISEMENT

Cert e că CFR Călători a stabilit deja că din totalul de 300 de locomotive electrice deținute, 90% ar trebui schimbate. Așadar, țara noastră a comandat 16 locomotive din Franța, pentru prima dată în 15 ani. Problema e că ar fi prea rapide pentru țara noastră, în condițiile în care nu există în România șine care să permită această viteză.

România cumpără locomotive care ating 200 km/h

Conform Observatornews.ro, locomotivele vor fi livrate de compania franceză Alstom, până la finele anului 2026. Vor costa 5 milioane de euro bucata și au o durată de viață de 40 de ani. Conform lui Ștefan Roșeanu, președintele ARF (Autoritatea pentru Reformă Feroviară), cel puțin pe rutele unde vor fi folosite aceste locomotive, defectările din mers ar trebui să fie ”de domeniul istoriei”.

ADVERTISEMENT

”Aceste 16 locomotive sunt destinate îmbunătățirii performantelor serviciilor de călători. Vorbim o dată de locomotive noi, cu un grad foarte mare de disponibilitatee, peste 98%, ceea ce înseamnă că cel puțin pentru trenurile unde se vor folosi aceste locomotive, ar trebui ca defectările în parcurs să fie de domeniul istoriei”, a explicat oficialul ARF pentru sursa citată.

În principiu, noile locomotive vor circula pe patru rute importante, care fac legătura între nordul și sudul țării. Deși pot atinge viteze de 200 km/h, infrastructura feroviară din țara noastră nu permite acest lucru. În cel mai fericit caz, pe o singură magistrală și câteva tronsoane, locomotivele vor atinge 160 km/h. În rest, partea bună, măcar nu se vor mai strica și trenurile nu vor mai rămâne blocate în câmp.

ADVERTISEMENT

Statistic, CFR are 1.100 de locomotive, însă dintre acestea circulă doar 300. Cu o vechime medie de 40 de ani, locomotivele se strică des, iar pe 30% din rețeaua feroviară se circulă sub 50 km/h. Locomotivele noi vor fi folosite pe acele rute electrificate, însă rămâne de văzut care vor fi exact acestea. Cel mai probabil vor beneficia orașele mari din țară, începând cu Bucureștiul.

De ce nu pot circula locomotivele cu 200 km/h în România?

”Sunt locomotive care se vor folosi pe rutele electrificate pentru ca motorul este electric si alimentarea se face de la pantograf si din pacate pentru zonele care sunt pe linii neelectrificate, normal ca aceste locomotive nu vor putea sa ajunga pe acele zone”, a explicat Ștefan Roșeanu. Totodată, specialistul a analizat viteza cu care circulă locomotivele în anumite zone din țară.

ADVERTISEMENT

Pe ruta Târgu Mureș – Miercurea Ciuc, de exemplu, viteza medie este de aproximativ 70 km/oră. Din Târgu Mureş şi până în localitatea Lunca Bradului, garnitura atinge 70 de km/oră, iar apoi viteza scade la 50 de km/oră pe traseul Lunca Bradului-Topliţa. Apoi, pe o distanţă de 43 de km, trenul merge în medie de 73 de km/oră, iar de la Izvorul Mureşului şi până la Miercurea Ciuc, viteza este, în medie, de 75 de km/oră”, a explicat Roșeanu.

CFR Călători are foarte mult de suferit, cel puțin pentru moment, la capitolul imagine, pentru că peste 20 de locomotive au luat foc anul trecut, s-au stricat. Mai mult, la finele lunii decembrie a ajuns în țara noastră primul tren electric cumpărat în ultimii 20 de ani, însă acesta a făcut scurtcircuit la motor în timpul testelor și nu a fost pus pe șine oficial.

ADVERTISEMENT

Situația a fost comentată și de Gabriel Stanciu, director Astlom România. ”Ultimele teste urmează să fie gata undeva în luna iunie. Pachetul complet va fi predat către celelalte autorităţi relevante. Este important că este un tren modern, o platformă modernă. Dacă va uitati la starea vagoanelor vechi, avand coreziunea şi celelalte elemente care atacă caroseria”, a explicat Stanciu.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Cine e fotbalistul care i-a plătit victimei lui Dani Alves 150.000 de euro,...
Cine e fotbalistul care i-a plătit victimei lui Dani Alves 150.000 de euro, în locul brazilianului
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Străzi din Bucureşti, cu
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut...
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut parizer"
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta