OMV Petrom a depus reclamația împotriva statului român prin Agenția Națională de Resurse Minerale și reclamă regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Paradoxal, acest litigiu e ținut secret de companie, care tocmai a anunțat bucuroasă că va începe producția în perimetrul Neptun din Marea Neagră.
Plângerea vizează, de asemenea, compania Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează alături de OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră. OMV Petrom e nemulțumită de modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.
Potrivit G4Media, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, anunța în iulie 2022 că vrea clarificări din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Liderul OMV Petrom cerea clarificări referitor la principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care va avea loc în 12 luni de la luarea deciziei de investiție.
”Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, declara Christina Verchere, conform Economedia.ro.
Între timp, companiile OMV Petrom și Romgaz au anunțat că au luat decizia finală de exploatare a gazelor din Marea Neagră, astfel că țara noastră va deveni ”cel mai mare producător din UE”. Așadar, cei doi parteneri estimează că Neptun Deep va furniza un volum brut de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri.
Prima producție de gaze naturale e planificată pentru 2027, în urma unor investiții de aproximativ 4 miliarde de euro. Compania crede că acest proiect va reprezenta un pas important și va contribui la creșterea cu 50% a profitului de exploatare al companiei în 2030. România va deveni, astfel, cel mai mare producător de gaze naturale de UE și un exportator net de gaze naturale.
”OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, împreună cu partenerul său Romgaz, a luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participație de 50%. Cele doua companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)”, a transmis compania.
”Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.
Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor si va contribui la îmbunătățirea performanței noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor. Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%): – Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 miliarde de euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026”, a mai transmis OMV Petrom. Specialiștii cred că românii vor primi din 2027 gaz mult mai ieftin, iar țara noastră va face mulți bani după ce va exporta surplusul de gaz către Europa.