Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare al Legii offshsore. Actul a trecut de votul Parlamentului săptămâna trecută.
În urmă cu o săptămână Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind Legea offshore, în calitate de for decizional, astfel că actul a mers spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Deputaţii au votat proiectul de lege cu 248 de voturi ”pentru” şi 34 de voturi ”împotrivă”. Textul documentului a fost modificat astfel încât statul român are drept de preemțiune asupra zăcămintelor care urmează să fie exploatate.
În cursul zilei de azi, miercuri, 25 mai, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat documentul.
”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Legea offshore adoptată de statul român stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de exploatare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere.
Proiectul acestei legi asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale.
Legea adoptată stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).
Liderii coaliției au fost de acord cu proiectul de lege privind exploatările offshore. Cei de la PSD-PNL-UDMR au promis că statul va încasa mai mulți bani la buget și că vom avea acces la gaz românesc mai ieftin.
Această lege stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, grăbind investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.
”La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027”, spun liderii coaliţiei.