News

România, dată în judecată de un gigant energetic european. Guvernul Ciucă e acuzat că taxează profiturile nerealizate

Giganţii energetici se revoltă împotriva taxelor. Al treilea cel mai mare producător din România de energie din surse regenerabile dă în judecată guvernul Ciucă
09.01.2023 | 13:25
Romania data in judecata de un gigant energetic european Guvernul Ciuca e acuzat ca taxeaza profiturile nerealizate
România, dată în judecată de EDP Renewables Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania portugheză EDP Renewables a anunţat luni că va intenta acţiune în justiţie împotriva României, unde operează o capacitate de energie regenerabilă de 521 MW. Motivul este o nouă taxă pe energie introdusă de autorităţile de la Bucureşti, care ar putea ajunge să se aplice profiturilor nerealizate. De asemenea, din aceleaşi motive compania intenționează să dea în judecată şi Polonia.

Costurile noilor taxe s-ar ridica la 300 milioane euro

Pentru a da curs unei solicitări a Consiliului Uniunii Europene de intervenție de urgență în faţa prețurilor ridicate la energie, guvernele din România și Polonia au introdus recent mecanisme de recuperare de urgență, pentru a restricționa veniturile obținute de producătorii de energie regenerabilă și de alți participanți la piață.

ADVERTISEMENT

Conform unei ordonanţe de urgență aprobată în septembrie, România aplică un impozit de 100% pe veniturile de peste 450 de lei (96 USD/ 91 euro) pe MWh, precum și o taxă reținută la sursă în numele cumpărătorilor, menționează EDP Renewables.

EDP consideră că aceste noi legislații din România și Polonia nu nu respectă principiul UE referitor la recuperarea numai a veniturilor realizate pe piaţă. Compania portugheză susţine că măsurile din cele două ţări nu ţin cont de costurile activităţilor de hedging (n.red. – acoperirea riscului în tranzacţionare) şi astfel ar urma să fie taxate profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat de fapt.

ADVERTISEMENT

“EDP va urma toate acţiunile juridice care vor contribui la revenire la statul de drept echitabil şi care sprijină investiţiile atât de necesare în energiile regenerabile din aceste ţări şi din interiorul Uniunii Europene”, a informat compania portugheză, care a estimat că noile taxe ar putea duce la “plăţi nerezonabile” şi costuri potenţiale de aproximativ 300 de milioane de euro.

EDP Renewables intenționează să construiască un parc eolian cu o capacitate instalată totală de 226,5 MW în sud-estul României, arată datele publicate de operatorul de sistem de transport al energiei electrice, Transelectrica.

ADVERTISEMENT

În martie 2022, guvernul României transmitea că EDP Renewables va investi în proiecte suplimentare de energie verde cu o capacitate de 1.000 MW în România.

EDPR este astăzi al treilea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din România. Compania a intrat pe piaţa din România în 2008, prin achiziţionarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

În 2010, EDPR a finalizat construcţia primului său parc eolian din ţară şi în 2013 a început să funcţioneze prima centrală solară EDPR.

ADVERTISEMENT