News

România Educată la Cotroceni. Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației în cadrul unei ceremonii cu fast. Update

România Educată, proiectul inițiat de Klaus Iohannis, a ajuns la final. Marți, la Cotroceni, a avut loc o ceremonie pentru promulgarea Legilor Educației.
04.07.2023 | 17:02
Romania Educata la Cotroceni Klaus Iohannis a promulgat Legile Educatiei in cadrul unei ceremonii cu fast Update
România Educată la Cotroceni. Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
04-07-2023
14:07

Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legilor Educației

Marți, la ora 17.00, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legilor Educației. Cu această ocazie, șeful statului a susținut și o declarație în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni.

La acest eveniment, anunțat încă din prima parte a zilei, au luat parte membri ai guvernului, reprezentanți ai coaliției de guvernare, rectori și reprezentanți ai Ministerului Educației.

Mă bucur să marcăm astăzi împreună un moment cu impact major pentru dezvoltarea societății în viitor. România Educată, proiectul meu de suflet și o prioritate a mandatelor mele, devine realitate.

Proiectul România Educată e un angajament îndeplinit. Am reușit să aducem laolaltă sute de experți, să elaborăm soluții coerente pentru îmbunătățirea învățământului.

Am reușit ca în pofida crizelor să continuăm și să obținem susținerea politică necesară noii legislații. Obiectivul ambițios a însemnat un proiect extrem de complex, laborios, de anvergură fără precedent.

Legile pun bazele unei Românii conectate la prioritățile secolului 21. Cele două legi au fost elaborate în urma unui exercițiu orientat spre realizarea consensului.

Ce prevăd concret noile legi: în primul rând să rezolve carențele actualului sistem, respect cadrelor didactice, investiții cu prioritizarea zonelor defavorizate, accent pe siguranța elevilor.

Pachetul legislativ va transfera transforma experiența elevilor – trasee personalizate, vor învăța în cel mai potrivit mod pentru ei. Mai multe prevederi se adresează construirii unui nou model pentru cariera didactică.

Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea Proiectului România Educată. Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învățământ pregătit pentru încercările vremii.

Drumul care ni se așterne în față nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educațional dacă nu vor fi puse în aplicare.

De aceea, contez pe implicarea și hotărârea dumneavoastră, în special a factorilor de decizie prezenți astăzi aici, pentru a transforma „România Educată” din ideal în realitate. Este responsabilitatea noastră să încurajăm tinerii să-și atingă potențialul și să oferim viitoarelor generații instrumentele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume în perpetuă schimbare.

Rămâne convingerea mea profundă că doar printr-o educație de calitate putem construi o societate care se bazează pe cunoaștere, inovație și progres, a spus Klaus Iohannis.

România Educată, așa-numitul proiect de suflet al președintelui Klaus Iohannis, ajunge la ultima sa etapă. Marți, la Cotroceni, șeful statului găzduiește o ceremonie pentru promulgarea Legilor Educației.

România Educată, ultima etapă. Klaus Iohannis promulgă Legile Educației, într-o ceremonie la Cotroceni

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis organizează marți, la ora 17.00, o ceremonie de semnare a decretelor de promulgare a legilor educației.

ADVERTISEMENT

La finalul acestui eveniment, președintele va vorbi despre parcursul legislativ al proiectului ”România Educată”, al cărui inițiator este. După aproape nouă ani de mandat și șapte de la lansarea proiectului, șeful statului vrea să marcheze momentul în mod public. De notat că legile care vor fi promulgate au atras numeroase critici.

Reamintim că Legile învățământului universitar și preuniversitar au trecut de votul Parlamentului pe 22 mai. Mai exact, au fost adoptate în prima zi de grevă a profesorilor, proteste care a durat mai mult de trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Legile Educației au parcurs un drum destul de anevoios până la etapa de azi. După votul din Parlament, USR şi Forţa Dreptei au contestat la CCR noile legi. Opoziția a acuzat că actele conţin mai multe prevederi neconstituţionale care ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi.

Pe 21 iunie, CCR a respins însă toate sesizările. Apoi, mai multe asociaţii ale elevilor şi studenţilor, dar şi reprezentanţi ai Opoziţiei au cerut retrimiterea proiectelor în Parlament. În final, se pare că proiectele nu mai au niciun obstacol și vor fi promulgate.

ADVERTISEMENT

Legile Educației, desprinse din proiectul România Educată lansat de Klaus Iohannis în 2016

Este cunoscut faptul că președintele Iohannis este promotorul proiectului România Educată, lansat în 2016 cu o serie de consultări publice. În toți acești ani, proiectul a generat mai multe documente, studii și strategii. Printre țintele proiectului se numără: creșterea bugetului educației, scăderea ratei de abandon școlar și diminuarea analfabetismului funcțional.

”România Educată este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

ADVERTISEMENT

La intrarea în cel de-al doilea secol de existență ca stat modern și unitar, este important ca educația să dobândească o fundație solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către ‘România Educată‘”, se arată pe site-ul programului.

În 2016, la lansare proiectului, Iohannis promitea românilor un nou sistem al educaţiei, care să se ridice la standardele europene. ”Deplin conştient de importanţa rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni, sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit ”România Educată”.

Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația. Prin intermediul unui sistem de învăţământ eficient şi performant se construieşte viitorul unei țări.

Nu voi ceda tentației să facem lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție acest proiect a cărui uriașă miză este o Românie capabilă să ofere cetățenilor săi șanse egale și opțiuni solide de carieră”, își anunța Iohannis în urmă cu peste 7 ani proiectul.

ADVERTISEMENT