News

Gabriel Liiceanu critică proiectul „România Educată”: „A rămas un maldăr de hârtii. Vorbele președintelui Iohannis nu au avut acoperire”

Filosoful Gabriel Liiceanu a afirmat că proiectul „România Educată” reprezintă un eșec în condițiile în care niciun program nu a fost implementat în baza acestui proiect.
26.12.2021 | 15:49
Gabriel Liiceanu critica proiectul Romania Educata A ramas un maldar de hartii Vorbele presedintelui Iohannis nu au avut acoperire
Gabriel Liiceanu critică proiectul „România Educată” - Inquam Photos / Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Gabriel Liiceanu a susținut, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că proiectul „România Educată” este mai mult decât un eșec, întrucât lasă țara fără perspectivă istorică, cu o elită politică care, în mare parte, își obține diplomele de studii sau titlurile de doctor prin fraudă.

Președintelui Iohannis îi impută nu doar faptul că promisiunile sale legate de acest proiect nu au avut acoperire, ci și că l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu să-l aplice, un ministru despre care Liiceanu a spus că i-ar fi sprijinit în trecut pe plagiatori.

ADVERTISEMENT

În lipsa unei reforme profunde a educației, România s-ar afla în „depresia de corupție generalizat” a unui stat mafiotizat.

„Nicio literă din România Educată nu a trecut în realitate”

E ceva mult mai dramatic, de fapt, decât un eşec, pentru că, în clipa în care, dacă ideea a fost a lui, a candidatului la funcţie de atunci sau i-a fost sugerată, a fost de departe o săgeată înfiptă la ţintă. România nu îşi putea reveni din ceea ce trăia după 90 decât dacă populaţia îşi schimba încet, încet mentalul colectiv (…) şi totul pornind de aici, de la o România educată s-ar fi schimbat. Nu poţi să te apuci să faci căi ferate, şcoli, spitale cu oameni care nu ştiu să gândească şi nu au calificările cu pricina. Totul trebuie luat de acolo, de la bază, aşa cum a făcut Spiru Haret”, a declarat Liiceanu, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Însă după promisiunile electorale făcute în campanie, președintele nu a produs niciun rezultat concret al proiectului „România Educată”, din care au rămas doar hârtiile produse de comisia special înființată în acest scop.

Ce s-a întâmplat pe urmă, cum acest proiect a rămas o coajă goală, un maldăr de hârtii rezultate din activitatea unei comisii care să pună pe picioare România Educată şi care a produs câteva cufere de hârtii din care nicio literă în aceşti şapte ani nu a trecut în realitate, niciuna, de niciun fel. Dacă preşedintele actual al României ar face interviuri, nu ar putea să spună un singur lucru, care s-a făcut în orizontul proiectului România Educată (…)

ADVERTISEMENT

Ce este grav este că lucrurile astea, corupţia, diplomele furate, doctoratele furate la vârf, faptul că 60% din parlamentari, potrivit cărţii „Nu tot ei”, a lui Valeriu Nicolae, sunt impostori şi 75% sunt şantajabili, toate astea fac parte din contraselecţia valorilor care ar fi dus la o Românie cultivată, culturală”, a spus Gabriel Liiceanu.

Reproșuri adresate ministrului Sorin Cîmpeanu

Acesta îi reproșează președintelui și faptul că a vorbit în mod repetat despre stoparea furtului intelectual, dar nu a făcut nimic în această direcție.

ADVERTISEMENT

Culmea ea că, în 21 iulie, cred, anul ăsta, Klaus Iohannis a ieşit din nou la rampă şi a zis nu se mai poate continua aşa, toleranţă zero la furt intelectual. Toleranţă zero. Şi l-a păstrat mai departe, ministrul Educaţiei, pus să facă România educată, care avea un CV plin de proiecte şi de gesturi care sprijineau pe cei care plagiază. Îl ajutase pe Ponta, se evidenţiase prin gesturi contrare României Educate, care privilegia pe cei care furaseră doctorate, care a vorbit de momentul T0, să uităm ce s-a plagiat până acum, să începem de acum cu nişte noi structuri, cu reforme. Totul era pe dos.

Vorbele pe care le-a rostit Klaus Iohannis ca preşedinte prezentându-şi programul, cele cu care a revenit în câteva rânduri, nu au avut niciodată nicio acoperire. De fiecare dată am căzut în plasa unor speranţe false. În clipa de faţă cred că nu mai crede nimeni că de aici va ieşi ceva. Nu a ieşit nimic, nici nu are cum să iasă”, a comentatul Gabriel Liiceanu.

Pentru acesta, modul în care politicienii încalcă promisiunile făcute, cum este cea privind „România Educată” îi face pe oameni să-și piardă speranța în viitorul României.

Care este gravitatea lucrului? Că acest proiect care ar fi însemnat o renaştere a României în spaţiul civilizaţiei occidentale – nu că a eşuat, nu a fost pus pe picioare niciodată – ne ia perspectiva istorică. Ăsta e lucrul cel mai grav. Pentru că oamenii care gândesc ce se întâmplă şi văd la lucru cinismul de a spune un lucru şi de a face cu totul altceva, îşi dau seama că nu mai ştiu ce să vadă pentru România înainte. Nu ai perspectivă, noi nu mai avem în momentul de faţă perspectivă istorică. Nimeni nu mai are, nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de corupţie generalizată, de stat mafiotizat în care ne aflăm”, a conchis Liiceanu.

ADVERTISEMENT