News

România, în topul creșterilor salariale. Am depășit media Uniunii Europene în 2022

Salariile din România au crescut spectaculos față de media din Uniunea Europeană. Țara noastră se află în top alături de Ungaria, Bulgaria și Lituania.
20.04.2023 | 15:18
Romania in topul cresterilor salariale Am depasit media Uniunii Europene in 2022
ADVERTISEMENT

Anul trecut, salariile din România au crescut cu aproximativ de trei ori mai mult decât media din Uniunea Europeană. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (16,4%), Bulgaria (15,5%), Lituania (13,4%) şi România (12,3%). În 2022, salariile medii orare din întreaga economie au fost estimate la 22,9 euro în UE și la 25,5 euro în zona euro.

Danemarca și Suedia, la polul opus

Comparativ cu anul 2021, acestea au crescut cu 4,4% în UE și cu 4,0% în zona euro. În cadrul zonei euro, salariile orare au crescut în rândul tuturor țărilor membre. Acestea au crescut cel mai puțin în Italia, Malta și Finlanda (+2,3% fiecare) și cel mai mult în Lituania (+13,4%), Estonia (+8,8%) și Croația (+8,7%).

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește țările UE din afara zonei euro, salariile orare exprimate în moneda națională au crescut, de asemenea, în toate aceste țări, arată datele Eurostat, publicate joi, 20 aprilie. Salariile orare au crescut cel mai puțin în Danemarca (+2,2%) și Suedia (+3,0%) și cel mai mult în Ungaria (+16,4%), Bulgaria (+15,5%), România (+12,3%) și Polonia (+11,7%).

În 2022, comparativ cu anul 2021, salariile orare din zona euro au crescut cu 2,9% în economia (în principal) non-întreprinderilor și cu 4,4% în economia întreprinderilor: +3,9% în industrie, +4,9% în construcții și +4,5% în servicii. În UE, salariile orare au crescut cu 3,2% în economia (în principal) non-business și cu 4,9% în economia întreprinderilor: +4,6% în industrie, +5,2% în construcții și +5,0% în servicii.

ADVERTISEMENT

În UE, activitățile economice care au înregistrat cele mai mari creșteri anuale ale salariilor orare în 2022 au fost cele din industria extractivă (+9,6%), urmată de activități profesionale, științifice și tehnice (+6,4%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, aburi și aer condiționat și  activități financiare și de asigurări (ambele +5,6%).

Sănătate pe piața europeană a muncii

Pe de altă parte, în ciuda invocatelor recesiuni, criză a costului vieții, piața europeană a muncii a prezentat o bună stare de sănătate. Rata șomajului în zona euro a fost de 6,5% în noiembrie 2022, cea mai scăzută din istoria sa. Bineînțeles, situația rămâne eterogenă. Spania, care a fost deosebit de grav afectată în timpul crizei din zona euro de acum zece ani, are încă un șomaj de 12,4%. Grecia rămâne la 11,4%. Dar tendința este de îmbunătățire peste tot. Și o mare parte din regiune este acum aproape de ocuparea deplină a forței de muncă: 3% șomaj în Germania, 3,6% în Olanda, 4,4% în Irlanda.

ADVERTISEMENT

Fenomenul nu este specific zonei euro. În SUA și în Marea Britanie, rata șomajului este de 3,5% și, respectiv, 3,7%, din nou aproape de minimele lor istorice. Dar aceste două țări ascund fenomene mai îngrijorătoare: ratele de participare pe piața muncii nu au revenit la nivelurile de dinainte de Covid-19.

Variația salariilor minime

Dintre țările UE, cel mai mare salariu mediu anual cu normă întreagă în 2021 a fost observat în Luxemburg. Este vorba mai exact de 72.200 de euro. În fruntea clasamentului, țara este urmată de Danemarca (63.300 de euro) și Irlanda (50.300 de euro). În schimb, cele mai mici valori au fost înregistrate în Bulgaria (10.300 de euro), Ungaria (12.600 de euro) și România (13.000 de euro). La nivelul întregii UE, salariul mediu este de 33.500 de euro.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, din cele 27 de state membre UE, 22 au o legislație națională care stabilește un salariu minim. Celelalte cinci țări fie au stabilit un salariu minim specific pentru fiecare sector de activitate, fie prevăd că salariile minime sunt stabilite prin negociere între partenerii sociali.

Salariul minim variază foarte mult între statele membre care l-au introdus: de la 399 de euro brut pe lună în Bulgaria la 2.387 de euro în Luxemburg la 1 ianuarie 2023, potrivit datelor Eurostat. Cu un salariu minim brut lunar de 1 709 euro, Franța a avut al șaselea cel mai mare salariu minim, după Luxemburg, Germania (1 987 euro), Belgia (1 955 euro), Olanda (1 934 euro) și Irlanda (1 909 euro). În mai multe țări, salariile minime sunt majorate automat în funcție de inflație.

Se pot distinge trei grupuri: salarii minime inferioare la 1.000 pe lună (Bulgaria, Cipru, Croația, România, Ungaria, Letonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Grecia și Malta). Salarii minime între 1.000 și 1.500 de euro pe lună (Slovenia, Spania) și salariile minime de peste 1.500 de euro pe lună (Franța, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda și Luxemburg).

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”